От АБВ искат кутиите с цигари да бъдат скрити от витрините

Това прави отказа от тютюнопушене още по-труден, мотивират се те
69
От АБВ искат кутиите с цигари да бъдат скрити от витрините
Снимка: Архив, Reuters

Цигарите да бъдат скрити от погледите на купувачите, а на местата, където се продават, да има само списъци с марките и цените им. Това искат депутатите от АБВ, които са внесли промени в Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия.

Според хората на Георги Първанов в парламента, самото аранжиране на витрините с цигарите и поставянето им на видно място в магазините създава впечатление, че покупката на цигари е приемлива и също е своеобразна реклама.

"Това прави отказа от тютюнопушене още по-труден", мотивират се те.

За да се избегне стимулирането на спонтанна покупка на цигари на касите на магазините, от АБВ предлага продажбата им да се осъществява чрез списък с марки и цени. 

Отделно техните поправки предвиждат въвеждането и на пълна забрана на рекламирането на цигари.

Според настоящите разпоредби реклами на цигари могат да бъдат излагани на всеки билборд, стига разбира се в тях да не участват лица под 18 години.

Много трудно може да се влияе на младите и все още непропушили колко е вредно тютюнопушенето, след като навсякъде могат да видят усмихнати девойки или артисти в поза, достатъчно характерна и без да е видима цигарата, която показва пушача като успял и щастлив човек, аргументират се още от АБВ.

В мотивите им се посочва също, че сега действащото европейско законодателство създава предпоставки тютюневите компании да се рекламират и по събития в страната. Това най-често се случва под формата на безплатно раздаване на цигари.

Според Световната здравна асоциация тютюнът е единственият законен потребителски продукт, който убива една трета до една втора от своите консуматори, когато се използва точно, както е предвидено от производителя.

Мерките, които бяха въведени от страна на държавата - страшни картинки, на които се виждат последиците от тютюнопушенето, отпечатани по кутиите цигари бяха надхитрени от търговците. Още с първите цигарени кутии със страховитите илюстрации по магазините масово, на цени от по 2 до 10 лв., се продаваха калъфи за цигари, с които илюстрациите да бъдат скрити, мотивират предложенията си от АБВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Намеря ли си моите цигари без бандероли, ще ги купувам ако трябва и на същата цена и дори с 10-20 стотинки, но предпочитам парите ми да отидат при контрабандата, вместо да наливам с пари хазната(иначе пушачите са главният и основен източник на доходи на НЗОК между 2.00 и 3.50 от всяка кутия се вливат в НЗОК) , тъй нагла и жалка! Не се спряха вече! Кулминацията - с безполезните картинки (които иначе изобщо не бъркат никого, просто правят кутията по-грозна)
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИдеяВ безалкохолните и енергиини напитки, с които се наливат децата да не мислиш че няма вещества, създаващи зависимост?Знаеш ли че мононатриевиат глутамат, който използват в сухите супи и бульоните е изкуствен и той се слага, за да подсили вкуса предизвиква заболявания Тези неща ги пиша, не защото имам лично пристрастие, а защото са открити и доказани от много по-учени хора от мен.
38
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Първо всеки сам е отговорен за собстевното здраве. Подобни предложения са популистки, защото целят да се харесат на една съотвена група от обществото,в случая непушачите. Самият факт, че се субсидира произодството на тютюн, аз съм пушач, а след това се ронят месиански сълзи за здравето ми, ме вбесяват. Парите и мойте и на непушачите не миришат и на двете групи отиват в хазната. Так че или забраняваш)) призводството и продажбата на цигари, или си намираш друга тънка струна, която да опъваш.
37
1
 
8
 
! Отговори
бургазлия преди 7 години
Всички си чешете езиците ама един не видях да се сети за какво аджеба е това предложение на АБВ.Номера е че така се изнудва тютюневото лоби.Сега ще трябва да станат спонсори на АБВ за да се отеглят и добре да се забравят подобни предложения.Честито.
36
2
 
3
 
! Отговори
asd преди 7 години
БСП като дойдоха на власт с Орешарски първата им работа беше да пробват да отменят забраната за пушене в заведенията. Грижат се за контрабандата, БТК (Пеевски) и мутро-хотелиерите, а здравето на народа им е през шлифера.
35
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Алкохолът и наркотиците влияят директно върху централната нервна система. Пияният и дрогираният са опасни за обществото, понеже не са отговорни за действията си - не са на себе си. Пушачът е неприятен за околните, но не е опасен, понеже, дори и кутия да изпуши, мозъкът му остава в адекватно състояние.Стига вече с пропагандите - всички разбрахме, че имате свръхпроизводство на наркотици и се чудите как да ни ги пробутате
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИдеяЗависимост може да се развие към всичко. Удоволствието от правенето на нещо се съпътства от отделяне на ендорфин в мозъка .Хората, триещи билетчета, играещи хазарт, пишещи постоянно във фейса са същите наркомани. Така че зависимост е много широко понятие.
33
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да ги скрият, че не съм длъжна да гледам кървища и трупове, докато си плащам продуктите на касата.
32
16
 
4
 
! Отговори
Идея преди 7 години
Скъпи пушачи, а защо да не позволим на касите на магазините и по бензиностанциите да се продава без проблемно и наркотици и спринцовки. Не е ли лицемерно? Какво си мислите че правите? Вие се дрогирате не по различно от всички останали наркомани, но съм сигурен, че повечето от вас ще кажат лоши думи за наркоманите и даже, ще се разграничите от тях. Истината е че по нищо не се различавате и правилно би било да се съгласите с това, защото е тъпо, грозно и заробващо. Танца на димящите роби. Жалко е!
31
8
 
4
 
! Отговори
баси преди 7 години
Тютюнът е единственият продукт, разрешен за консумация, който води до смъртен изход, когато се използва по предназначение. При него няма безопасно минимално ниво на приемане. Съдържащият се в тютюна никотин предизвиква висока степен на психическа и физическа зависимост която е толкова силна, колкото тази, причинена от хероина. Това превръща тютюна в най‐често употребявания и единствения напълно легален и свободно продаван наркотик.
30
7
 
5
 
! Отговори
Въпрос? преди 7 години
Знаете ли че, магазините печелят от цигарите между 3-5%. Това е смешна сума на базата на всички други неща в магазина от които печелят. За справка от една кутия от 5 лева магазина печели от 0,15-0,25 ст. Защо тогава са им толкова ценни? Защото пушачите са зависими хора и често пъти може да видите майка която за 5 лева взима цигари, а казва на детето си че шоколада е вреден. Тъжна работа но истина. Хубаво би било да не са изложени така явно тези ***.
29
14
 
3
 
! Отговори
Съгласен преди 7 години
Това е едно добро предложение. Отдавна чакам да махнат ковчезите с кутиите от магазините като Била, Лидъл и от всякъде другаде. И в Метро се продават цигари, но там са на закътано място. Това е елементарен търговски трик. Слагат цигарите на касите, за да може зависимият пушач да направи врътка в магазина и да си купи и нещо друго, но основното е че ако са на щандовете хората масово ще ги крадат. Цигарите ще са най-желаната стока за кражба в магазините поради простата причина, че са наркомани.
28
0
 
19
 
! Отговори
абВГЗ преди 7 години
А защо на етикетите на спиртните напитки няма картинки на алкохолици, А?И на предизборните плакати - снимки на масови гробове, резултат от политически избори?А в съдебните зали - снимки от местопрестъпления?
27
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И ние искаме депутатите да се скрият, че само вредят на страната, но те не искат, а да си намалят броя и субсидията съвсем нещат. Бедния българин вече не може да ги дундурка.
26
8
 
4
 
! Отговори
трудно е преди 7 години
Човек така е настроен, че каквото и да му обясняваш продължава да си рита здравната книжка. Най ме кефи, като някой ми каже :"Знам , че ми вреди, знам че ми струва 150лв на месец, ама не мога да ги отказа".
25
5
 
2
 
! Отговори
до анонимния под мен преди 7 години
пише се депУтат. не си се научил да пишеш, ама акъл даваш...***...
24
2
 
18
 
! Отговори
BILL преди 7 години
В хотела на синчето на Първанов пуши ли се?Пушенето не е толкова опасно, колкото стреса и ядовете от неуредената ни държава, к*рете*ни!
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предлагам да се скрият всички депотати. Те и без това за нищо не стават.
22
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даже предлагам цигарите да са в касите на магазините, само с инкасо да се ходят да се взимат и всички пушачи да са с купони за цигари.И сега са достатъчно скрити, аз като не пушач в големите магазини дори не ги забелязвам.А сега си представям как за всяка кутия цигари касиера остава касата и тича някъде в дъното на магазина....
21
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко Мара втасала, само не се сресала.... Решението е просто, спира се производството на цигари и тютюневи изделя, както и на алкохол. Е да де, ама няма приходи в хазната от акцизте, а те са важни. Инъче тръбим колко е вредно и опасно за здравето. Ами спрете го де! То няма как хем вълкът сит, хем агнето цяло.