Министър Митов в САЩ: България може да смени курса!

Русия анескира, дестабилизира, бомбандира...
9 дек 2016 16:14,
391
Министър Митов в САЩ: България може да смени курса!
Даниел Митов. Снимка: архив, Булфото

Външният министър в оставка Даниел Митов е обявил пред зам.-държавният секретар Виктория Нюланд, че след президентските избори България може да промени геополитическата си ориентация.

Това се разбра от думите на самия Митов в кулоарите на парламента, който съобщи, че е имал среща с Нюланд в САЩ на 2 декември. Двамата обсъдили ситуацията у нас след президентските избори. 

Министърът в оставка обясни, че не е изразявал резерви от избора на Румен Радев, но било коментирано какво следва оттук нататък. 

"Каква е ситуацията в България - служебни правителства, избори и естествено притеснението геополитическата ориентация на България да бъде поставена под въпрос и да се променят позициите на България за санкциите на Русия и анексията на Крим", каза Митов в кулоарите на парламента. 

Външният министър в оставка призна, че неговото притеснение е, че след време правителство на левицата може да промени курса на българската външна политика.  

"Единството на ЕС и НАТО трябва да се пази", беше категоричен Митов. 

Външният министър обяви, че му е трудно да разбере становището на Ахмед Доган в подкрепа на Русия.

"Няма как да се обяви гарант за световен мир държава, която анексирана територия на съседна държава, дестабилизира източната част на Украйна и която бомбандира цивилни в Сирия. Това не е мир", каза Митов. 

Той нарече анексирането на Крим опасен прецедент, който може да усили апетите за прекрояване на границите в света. 

"Анексирането на Крим може да създаде условия, в които и други авторитарни режими могат да си помислят, че могат да предприемат подобни действия и да им се размине. Всеки, който знае историята на Балканите, знае, че мирът е бил постиган много трудно и една дестабилизация на международния правен ред би могъл да породи амбиции на когото и да било за преначтертаване на граници. Не визирам никого", каза още Митов. 

И външният министър в оставка, както и военният преди това, не изключи варианта сегашният кабинет да бъде преназначен като служебен до влизането в длъжност на Румен Радев.

Той обаче обясни, че този въпрос трябвало да бъде решен между президента и премиера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


391
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
24
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срам ме е, че съм българин.Срам ме е, че съм жител на тази комностическа ***.
58
5
 
57
 
! Отговори
измет преди 7 години
Отишъл е при господарите си да си търси нова работа,отвратителна мутра от която строй само омраза...
57
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашият курс, задължително трябва да се различава от представите на Митофф. Иначе оттекохме в канала!!!!
56
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Възмутен съм как медиите лансират нон стоп света всичко останало друго освен да се поинтересуват с родината си България.Каква е целта,какво постигат с това повече ли се вдигат стават интересни всеки Божи ден като касета се въртят около Америка,Русия,Меркел,Кремъл,Ердоганя пууи това ли е журналистиката разбираме виждаме какво се случва по света нямат край конфликтите и няма да имат ни в Арабския свят нито в Близкия Изток ни в Европа.Искаме да.чуем нещо и за Родното си място не сме в.некви острови
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
OXOO VIJGO PRI KOI BIL PRI DRUGATA HAZARKA NULAND EI PISNA NI OT TEZI MANIPOLATORI VSE TE SA PO VLASTOVI POSTOVE NIULAND OLBREIT BJEJINSKI MERKEL PASI DJON KERI DO KOGA NAVREMETE V KPSS TE BIAHA 70-80% OT UPRAVLIAVASHITE GO SEGA ............................PROSCHENKO;KOLUMIISKI VSE HAZARI
54
1
 
29
 
! Отговори
А бе преди 7 години
Жалка работа са тия гербери-жалват се на чужди правителства,че собственият им народ не ги ще!Абе дол*ен чиф**,кой избра Радев????От тия 60% само 20 са на БСП и АБВ!
53
35
 
4
 
! Отговори
ист преди 7 години
Какво следва като се ориентираме към Москва - спират европейските пари, което е започнато, остава незавършено. От Русия продължава още по скъп петрол и газ. Ще се радваме на братския студен вятър - това вместо европейските фондове. Ако бъркам напишете с какво Русия е помогнала на България.
52
33
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия спечели Крим, загуби Украйна! Велик, велик Путьоо....
51
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки плещи за руските бомбаНдировки в Алепо, но всеки мълчи за бомбардировките на коалицията в Мосул, но това явно е защото руснаците не участват там, а само "великите демокрации.
50
40
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мачкай рускатаа кочиина! Браво г-н министър, браво!Putin, kiss my ЕС!
49
4
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този клоун явно пропуска факта, че там избраха Тръмп, не Клинтън. Няма адмирации за продажниците вече!
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наядохте се с Доган доган нищо друго не ви излиза от устата спрете за един ден понем с надничането на другите страни гледайте си своите интереси така няма как да вредите на никой то човек пуууу склерозии.Нито един път не дъм чул и виждал да споменат за България нито съседите ни Русия като вятъра сте с нищо не влияете запомнете го бе хора за това сте на тос хал аман вечее
47
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ивчоЦацаров да му нaложи забрана да нe се връща в страната.
46
1
 
6
 
! Отговори
почистих прашката преди 7 години
До Анонимен 41Аз се предполага че съм от Конфедерацията (поне географски) ама чакай да видим че и ние си имаме маала в градчето, а пък човекът каза, че там де има сънародници се било тяхно. Сега сериозно, ако направят независим Кюрдистан, нали се сещаш накъде ще бъде компенсацията.
45
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп като каже на Нато: Но мъни, кво ще прави Европа? Освен да вика Москва за шеф на пакта.
44
4
 
39
 
! Отговори
Гнус ме е от този преди 7 години
Професионален ***. Щели сме да сменим курса? Понеже Президента не е *** на Тиквун (антикомуниста????) сме щели да "сменим курса"??!?!?!??!Единственото, което стана след избирането на РАдев е, че Тиквата падна от власт и Калинката Митов няма да краде и да се разхожда из света на мои разноски.
43
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лъжи до последно този наясно ли е че вече освен комунизъм вероятноста някакъва друга система да стабилизира България с всеки ден намаля че освен отново диктатура мир няма да има дотам ни докарахте да вярваме в това от което се от казахме преди повече от четвърт век за толкоз време и след война бяха станали чудеса а сега в мирно време умираме от нищета дано никога повече сдс и герб на власт
42
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хм
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВЕРА - бомбаРдира се пише, мила. Също и анеКСира.
40
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да припомним ли на господин министъра в оставка, коя е страната която в последните десетилетия, не е спряла да бомбардира други страни. Да, същата тази в която той ходи сега да се кланя както винаги и да му дават инструкций. Бива бива подмазване, ама вече сме стигнали дъното.