Министър Митов в САЩ: България може да смени курса!

Русия анескира, дестабилизира, бомбандира...
9 дек 2016 16:14,
391
Министър Митов в САЩ: България може да смени курса!
Даниел Митов. Снимка: архив, Булфото

Външният министър в оставка Даниел Митов е обявил пред зам.-държавният секретар Виктория Нюланд, че след президентските избори България може да промени геополитическата си ориентация.

Това се разбра от думите на самия Митов в кулоарите на парламента, който съобщи, че е имал среща с Нюланд в САЩ на 2 декември. Двамата обсъдили ситуацията у нас след президентските избори. 

Министърът в оставка обясни, че не е изразявал резерви от избора на Румен Радев, но било коментирано какво следва оттук нататък. 

"Каква е ситуацията в България - служебни правителства, избори и естествено притеснението геополитическата ориентация на България да бъде поставена под въпрос и да се променят позициите на България за санкциите на Русия и анексията на Крим", каза Митов в кулоарите на парламента. 

Външният министър в оставка призна, че неговото притеснение е, че след време правителство на левицата може да промени курса на българската външна политика.  

"Единството на ЕС и НАТО трябва да се пази", беше категоричен Митов. 

Външният министър обяви, че му е трудно да разбере становището на Ахмед Доган в подкрепа на Русия.

"Няма как да се обяви гарант за световен мир държава, която анексирана територия на съседна държава, дестабилизира източната част на Украйна и която бомбандира цивилни в Сирия. Това не е мир", каза Митов. 

Той нарече анексирането на Крим опасен прецедент, който може да усили апетите за прекрояване на границите в света. 

"Анексирането на Крим може да създаде условия, в които и други авторитарни режими могат да си помислят, че могат да предприемат подобни действия и да им се размине. Всеки, който знае историята на Балканите, знае, че мирът е бил постиган много трудно и една дестабилизация на международния правен ред би могъл да породи амбиции на когото и да било за преначтертаване на граници. Не визирам никого", каза още Митов. 

И външният министър в оставка, както и военният преди това, не изключи варианта сегашният кабинет да бъде преназначен като служебен до влизането в длъжност на Румен Радев.

Той обаче обясни, че този въпрос трябвало да бъде решен между президента и премиера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


391
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Херкулес 150Аз пък съм живял 4 години в Русия и не съм видял нищо братско в тях. Що се отнася до рускините (защото ти повдигаш въпроса за тях) те се овъртат около българите защото руснаците не могат да ги оправят се-ксуално. Другата им цел е, ако могат, да хванат някой балък да ги изкара от Русия, но веднаж дошли в Бг, показват истинската си азиатска природа. Имам няколко приятели и познати които направиха тази грешка и тя се оказа фатална както за роднините им в Бг така и за децата им.
218
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Министър Митов в САЩ: България може да смени курса!"--- Я, па тоя!? Плаши САЩ, а? :):)
217
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен А ние си имаме Българи - Туркофили ,гарантирано от ГЕРБ и комундела от Банкя .
216
1
 
30
 
! Отговори
РККА преди 7 години
питал е някой Митов за санкции и за анексиране,колкото питали пра.сето за коледа.... и чий го дири по Америка като е в оставка,г.ъ.з път да види,
215
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я изчезваи ***.
214
1
 
28
 
! Отговори
SS преди 7 години
тоа ненормалник - хамериканска марионетка, е позор за България!
213
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямам нищо общо с Русия, но като чета коментарите се вижда, че едно и също гюбре плюе по Русия, неясно защо като статията е за предателя митов и няма общо ни с русофили ни с други освен с гербераси.
212
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 285Вие,червената пасина и турците-русофили,сте амо на думи за ЕС и НАТО,а на дела-не.То и Ердоган уж,е за ЕС и НАТО,но затваря и избива всеки,който му пречи да бъде дистатор,какъвто е Путин.Анадъм!
211
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БСП/АБВ и ДПС никага не са донесли нищо добро на България.Всички "екстри",които ползват социалистите в ЕС,не са тяхно дело,могат само да навредят трайно на страната и да ни хвърлят в неизвестност,изолация и бедност.Докато тяхните "придобивки"от Путин се запазват.Това ще рече,че червената олигархия ще става все по-богата,а обикновените българи-все по-бедни.
210
4
 
2
 
! Отговори
89447 преди 7 години
Как двуизмерните се хващат на дебелашки въдици за излизане от НАТО и ЕС! За да се правят на значими сега навиват латерната за смяна на ориентацита ни - видно е, че никоя партия не е за това, а и Алиансът и Съюзът не биха допуснали. Митов иска да покаже колко е небходимо на САЩ за техните геополитически сценарии и как без него и компания всичко отива под Русия. Но и в САЩ не пасат знаят, че Русия е загубила влияние у нас. Знаят, че Радев е магистър Стратегически проучвания и защо е учил това.
209
2
 
22
 
! Отговори
НИКО преди 7 години
за американското еничарче е най добре е да остане в щатите че в българия става ветровито за него. чий го дърви там нали е в оставка като какъв се изживява ?
208
4
 
14
 
! Отговори
Анескиращ бомбандир преди 7 години
Русия анескира, дестабилизира, бомбандир***********************Две груби грешки само в едно изречение, аферим!
207
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Митов ти си класически герберас произлязъл от комунисти, какво се праиш на евроатлантик???
206
2
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
нямаше референдум за влизане на бьлгария в нато и ес така че аз на никого не сьм дала мандат какьв курс да следва така че когато се говори трябва да се изхожда оттова положение аз искам мир по света мир сьс сьседите не желая конфликти срусия
205
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като е в оставка , какво търси майка си в САЩ
204
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е путинофил този който защитава българските интереси. А те за съжаление не съвпадат с американските. Българите никога не са финансирали тероризма.
203
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мечтата на путинофилите е България да се присъедини към "Рашка-Говяшка" !
202
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев няма на кого да докладва защото е български президент, а не американска *** като срама митов.
201
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе, кога най-сетне Радев ще докладва в Кремъл за КУРСА на Задунайская.
200
6
 
15
 
! Отговори
до SpaceX преди 7 години
"Крайно време е да свикнеш с мисълта ,че си натовска страна"Момченце, НАТО е военен съюз, а не политически. Политическата ситуация и изборите у нас не работа на САЩ и НАТО.