България и Русия – "сериозни крачки" в положителна динамика...

Стоплянето – заради "Белене", ремонтът на МиГ-овете, хъбът "Балкан"
12 дек 2016 18:51,
129
България и Русия – "сериозни крачки" в положителна динамика...
Снимка: Посолство на Русия в България

Русия видя сериозни крачки напред и положителна динамика в руско-българските отношения в последните месеци.

Това признание дойде от новия руски посланик у нас Анатолий Макаров, който се срещна с министър-председателя Бойко Борисов в Министерския съвет, стана ясно от съобщение на руската мисия във Facebook.

По време на разговорите Макаров акцентирал на това, че в последните месеци преди оставката на кабинета на Борисов са били направени "сериозни крачки напред" в руско-българските отношения.

Още по темата

Те се изразявали в постигнатата договореност за изплащане на дълга за АЕЦ "Белене", реализацията на газовия хъб "Балкан" и намирането на приемливо и за двете страни решение за ремонта на двигателите на самолетите Миг-29.

Според Макаров "тази положителна динамика трябва да се запази и това е невъзможно без приемственост в политическата линия на самата България".

Посланикът изразил надежда, че конструктивният диалог ще бъде продължен и от следващото правителство.

От съобщението на руската мисия става ясно, че българският премиер е коментирал, че гаранция за успеха на реализацията на хъба "Балкан" ще бъде съответното решение на Европейската комисия.

Според информацията Макаров и Борисов са обсъдили и въпроса за лицензирането на производството на леко стрелково оръжие в България.

Българският премиер и руският посланик са разговаряли и по актуалната политическа ситуация, както и теми от международния дневен ред. Двамата били на едно мнение, че кризата в Близкия изток може да бъде разрешена само чрез мирни преговори.

"Войната не е решение. Трябват общи държавнически решения за преодоляване на мигрантската вълна към Европа и разрешаване на заобикалящите ни конфликти", казал премиерът Борисов.

В началото на срещта Макаров поднесъл съболезнования на близките на загиналите и пожелал бързо възстановяване на пострадалите след трагедията в шуменското село Хитрино на 10 декември.

"Неведнъж съм казвал, че материалните щети се оправят, но, за съжаление, не можем да върнем човешкия живот", казал премиерът, цитиран от правителствената пресслужба.

Оттам съобщиха още, че премиерът и посланикът са обсъдили напредъка и постигнатото до момента в отношенията в сектор енергетика. Двамата изразиха желание за продължаване и засилване на диалога и сътрудничеството между Република България и Руската федерация в енергийния сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОКО И КУЧЕНЦЕ ЩЕ МУ ПОДАРИ АКО ТРЯБВА.
81
1
 
2
 
! Отговори
kiorsufra преди 7 години
dokoga na6ti dupedavzi 6te slu6at evropa i nato ? A ne gledat da sa6titiat BG.Sa6to triabva da 4akame sa vsi4ko EU?sa6to drugite triabva da re6avat vmesto nas kak da si podrejdame RODINATA? NE E LI VREME DA SI IS4ISTIM BOKLUKA OT DOMA?
80
1
 
6
 
! Отговори
Разпадаща се Русия преди 7 години
Ей, дребосъци, май палачинката взе да се обръща?
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Bravo na rusia putin gerb i drugara boiko rasbraha istinata aide gerberi napred drugari smelo komunjagi. Stroise prebroise boiko putina idvat
78
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Начело с Тиквата - ни с Американци, ни с Руснаци ни с който и да било. Каквото и да прави все предателство на родината става, а най-гадното е че нацвъка подобни НЕМУ навсякъде до където се добра.По голяма простотия България не е виждала за цялата си многовековна история.
77
3
 
3
 
! Отговори
ядосан преди 7 години
Да им имам посланиците!Днес ни изпратили Макаров, утре пристига Токарев ...
76
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Putin e novia gospodar na planetata. Za tova beshe sreshtata.
75
0
 
5
 
! Отговори
аа преди 7 години
До АнонименЕ ще си общуват с българия чрез макаров, знам ли и аз, нищо ново под слънцето, разбира се.
74
9
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Просперитетът на България минава през унищожението на ***.
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ааЗащо, кое и е смешното на фамилията Макаров?
72
4
 
5
 
! Отговори
аа преди 7 години
"Макаров"Руснаците определено ме кефят, имат чувство за хумор.
71
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов бърза да сътвори огромни проблеми,които да оправят,тези след него,договаряйки с Русия.И пак "твори"на тъмно,после се чуди,защо го санкционират на избори.
70
2
 
6
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 7 години
треба да пазима БОЙКО БОРИСОВ. той е найголемото имане у даржавата!
69
1
 
3
 
! Отговори
Clown007 преди 7 години
... а пък на нашето министър-председател в оставка , така както е застанал, по ще му отива , ако си бе облякъл анцуг (Адидас, Найки- каквото е на мода сега).
68
4
 
3
 
! Отговори
Clown007 преди 7 години
Брей това новото резидент, простете сбърках - посланник исках да кажа, ама много проницаващо поглед е отправил към обектива. Преценява ни що за задунайска територия ли сме...шапката ли крои...що ли ....
67
3
 
7
 
! Отговори
Gerb Over преди 7 години
Герберите така и не правят разлика между СССР и Русия....грешка !!!
66
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мале къде е Ненчев Плевата и Нато.Русия е агресор и всеки момент ще ни превземе.Затова идват 300 Американски тешко въоръжени и ЦРУ ни пази от кибер атаки и хибридната воина а Боко ще ходи на среща С Руснаците.Пълни Палачовци затова няма вярвам на никой докато умръ.*** едно говорят дуго вършат и винаги народа го отнася
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
daje aziatskiat rusnak e po bial ot pazardjishkiat Rom preseleli se prez komunizama v bankiaznam mnogo komunisti preselile se ot provinziata v sofia i okolo nea
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-голям *** от дуещия се на снимката нема. Да намали малко, че ше земе да се пукне.
63
0
 
16
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
Лошо няма да въртим бизнес с руснаците, стига нашенец някой да не прибира дебели комисионни за няма нищо работа.