Румен Радев пред Le Monde: С НАТО, но не срещу Русия!

Санкциите вредят на Москва, но също и на ЕС, смята новоизбраният президент
14 дек 2016 20:01,
192
Румен Радев пред Le Monde: С НАТО, но не срещу Русия!
Снимка: Reuters

България иска да се утвърди като най-надежден партньор на НАТО, но това не означава, че трябва да бъде враг на Русия.

Тази позиция застъпи новоизбраният български президент Румен Радев пред френския вестник "Le Monde". Интервюто е взето от френския журналист Ален Сал в София и е публикувано днес.

Радев коментира критичните очаквания към него, че ще промени евроатлантическия курс на страната ни заради проруските си позиции. Подобни опасения обяви в петък външният министър Даниел Митов.

Още по темата

"Имаше опити да бъда дискредитиран по време на предизборната кампания. С Илиана Йотова, която ще бъде вицепрезидент, защитавахме ясна позиция, че България е лоялен член на НАТО и на Европейския съюз", отвръща Радев.

Той припомня, че в исторически и културен план България винаги е била европейска.

Новоизбраният президент допълва, че страната ни е избрала стабилен и траен път на проевропейско развитие и няма да се отклони от него.

"Не бива да има никакво съмнение в това. Искаме да се утвърдим като най-надежден партньор в НАТО. Но това не означава, че България трябва да бъде враг на Русия, с която имаме важни икономически интереси", казва още Румен Радев.

Френският журналист го пита и защо се е обявил за вдигане на санкциите срещу Русия. Радев отвръща, че санкциите не са решение на проблема.

"Те вредят на Русия, но също и на ЕС. За силните икономики това не е проблем, но за крехка икономика като българската е проблем. Това води до преки последици в селското стопанство. Затварят се български фирми, губят се работни места", казва още новоизбраният държавен глава на България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
14
 
4
 
! Отговори
Един имигрант До 78 преди 7 години
"77 Стилът ти е помпозен и надут,точно бесепарски,независимо,какво си написал". Сори приятел, не си познал, стилът ми просто е английски.Наистина ненавиждам комунистите, БСП и Путин. Харесвам Румен Радев, защото поставя българските национални интереси над всичко. Радев е прав, че България трябва да отстоява икономическите си интереси свързани с Русия. Харесвам също и Русия. Научете се да правите разлика между руският народ, копнеещ за демокрация от една страна, и диктатора Путин от друга.
68
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този парашутист ще продаде България на Кремъл за една кошница ябълки !
67
8
 
21
 
! Отговори
Генерал Ушаков преди 7 години
Здраве желаем товариш генерал. Рапорт даден!
66
11
 
20
 
! Отговори
Балтона преди 7 години
Ха-ха, очакванията към Радев са големи, сигурно рушкофилчетата се надяват да се държи като президента на филипините дето ругае обамата публично, но това явно няма да стане. Просто радев ще си повтаря мантрата не срещу росия и дотам
65
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В следващите месеци ще изчезнат и последните напъни на тиквените *** срещу Радев и ще се сведат до броени единици. Момченца, край на играта, вече няма да има сваляне на *** от президента след като западът щракне с пръсти, вече ще се следва националният интерес без значение от чие виме ще го издоим.
64
12
 
28
 
! Отговори
Кастраджиев преди 7 години
Абе другарю Радев, кой е против Русия? Просто вече не им прилягаме на прищявките, това е.
63
7
 
18
 
! Отговори
ДЕСО ЧУКОЛОВ АТАКААА преди 7 години
ДОНАЛД ТРЪМП БИЛ БОГАТ, А ??БИЛ МИЛИАРДЕР.? ХАА ХАА !ВЛАДИМИМИР ПУТИН ИМА ДОКАЗАНИ СВОИ ПАРИ - МЕЖДУ 250 И 300 МИЛИАРДА ЕВРО = СВОИ ЛИЧНИ ПАРИ.А МОЖЕ БИ НЕОФИЦИАЛНО - И НЯКОЛКО ТРИЛИОНА ЕВРО !!ДОНАЛД ТРЪМП ИМА ВСИЧКИ И ВСИЧКО В АКТИВИ, ХОТЕЛИ И КЕШ == НЕКВИ ТРИ МИЛИАРДА И 500 МИЛИОНА ДОЛЛАРЕС !ТРЪМП Е КАТО ГОЛТАК И БЕЗДАРНА БЪЛХА ПРЕД БОГАТСТВОТО НА ОЛИГАРХА ПУТИН !
62
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 85: "Радев откри Дървеното желязо !"Нещо като: С Русия, но не срещу Украйна ! или: И вълкът сит, и агнето цяло !
61
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Румен Радев пред Le Monde: С НАТО, но не срещу Русия!"Нещо не ми е ясно срещу какво реват троловете, балансираната политика между НАТО и Русия беше в предизборната програма на Радев и населението гласува за него. Ахаа, ревът на малцинството, дето не гласува за него, нищо де, още малко ще поревете и ще ви мине.
60
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"С НАТО, но не срещу Русия!" !!!Радев откри Дървеното желязо !
59
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 79 Прочети в пресата,какви изнасилвачи и садисти има сред самите западняци.Да не говорим за тези в Русия.Онзи ден четох,че руснак 10 години е изнасилвал жена си и 4-те си деца,предоставял ги е на свои приятели и колеги на оргии?!
58
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Прос СелендурДо 75 Да,но Русия не иска да ни купува стоката-преди санкциите срещу нея,дори когато на власт вяха БСП,и сега.
57
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Един имигрант77 Стилът ти е помпозен и надут,точно бесепарски,независимо,какво си написал .Заради твоя патриот,България е изтеглена/посъветвана/от възлови позиции и потъва в изолация,а от там и инвестициите...сещаш ли се?
56
26
 
21
 
! Отговори
Един имигрант преди 7 години
Най-накрая да видим един истински политик и патриот. Браво г-н Радев. Лично аз не харесвам Путин, нито БСП, но харесвам Вас, защото за първи път български политик, защити българските национални интереси пред великите сили. За мен, Вие сте първият български политик-родолюбец в историята на съвременна България. Бог здраве да ви дава.
55
5
 
8
 
! Отговори
Прос Селендур преди 7 години
Когато някой се отказва от пазар то наврежда на себе си не на пазара... на неговото място веднага се намества някой друг...елементарно е...
54
9
 
11
 
! Отговори
Прос Селендур преди 7 години
Без политически пристрастия мога да кажа че сме на пълна далавера да търгуваме с Русия възползвайки се от някои исторически моменти в отношенията ни и трябва да сме пълни *** да се водим по акъла на други и от това да губим пари...
53
20
 
13
 
! Отговори
Блокиран в Дневник преди 7 години
Браво Радев.В Европа, но не срещу Русия.Който иска да млати руснаците - чантата, Украйна, бесен сектор, Донбас
52
17
 
28
 
! Отговори
АБЕ преди 7 години
Радев, гумена главо. Как страда икономиката с някакви загуби от 20 милиона? Ти в час ли си колко ни ощетяваха всяка година от най-скъпи цени на горива и монопол, заедно от порядъка на 4-5 милиарда долара или не правиш разлики? Заедно с нашите *** дето взимаха комисионни и ни товареха още.
51
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев се оказа,най-големият популист в България.
50
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Аз съм БЪЛГАРИН72,Не,просто Русия вече не е СССР и не купува некачествени стоки.Защо би го правила,след като има възможност,да си купува по-квалитетни,доре опаковани,от Азия,например,както е в момента.До 2 години купуваше на едро от ЕС и САЩ,без да ни поглежда,дори при управлението на БСП.