РБ обмисля образователен ценз за гласуване

Вълчев: Не може хора, които не могат да четат, да решават бъдещето ни
Обновена: 10 яну 2017 06:27 | 9 яну 2017 22:15, Красимир Ангелов
141
РБ обмисля образователен ценз за гласуване
Снимка: Булфото

Реформаторският блок счита, че въвеждането на образователен ценз за гласуване трябва да се обмисли сериозно, тъй като всеки има задължение да се образова и за това държавата изплаща детски надбавки на родителите.

Не може хора, които не могат да четат и да пишат и нямат никакви задължения към това общество, да решават бъдещето ни, обяви пред bTV проф. Даниел Вълчев, член на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок.
 
Като втори важен акцент в политиките на РБ той посочи, че България има проблем с бежанците и трябва сериозно да обмислим възможността за създаване на съюз за сигурност по границата ни с Турция и изпращане на сили за сигурност от европейските ни партньори там.
 
Самият Вълчев подчерта, че Реформаторският блок вече се готви за избори. Според него трябва да започнат и разговорите за разширяване на РБ с други формации, които вече са заявили такова желание.
 
Даниел Вълчев коментира и новосъздадения проект на бившия правосъден министър Христо Иванов, чието начало бе поставено преди броени дни. „Ако този проект ще върви по собствен път - добре, но ако е втори начин Радан Кънев да се върне във властта, бих казал жалко“, посочи бившият образователен министър.

Попитан за идеята за удължаване работата на това Народно събрание, Вълчев посочи, че според него от криза на легитимността се излиза чрез явяване на избори и РБ се подготвя усилено за предсрочния вот.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Законова форма може да се намери ако има политическа воля. А тъкмо там е проблема - ГЕРБ получава най-много ромски гласове, как ЦЦ и ББ ще се откажат от тях.
99
1
 
1
 
! Отговори
Стефанов преди 7 години
Много добре би било, стига да се намери законова форма. Но - струва ми се - няма да искат да намерят такава формулировка, ЗАЩОТО НА ПОЛИТИЧЕСКАТА КЛАСА ТАКА ИМ Е ИЗГОДНО - купуват си гласовете, а пък при можоритарния в два тура - ОЩЕ ПО-ЛЕСНО ЩЕ КУПУВАТ ГЛАСОВЕ НА ИЗБОРИТЕ. Всичко е много логично, не мислите ли?!
98
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Тенчо Колев мяза.
97
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой е пънкът с мустачките?
96
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За да стане това, трябва да се направи промяна в Конституцията.
95
0
 
5
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До ФактТа проблемът с гласуването в Турция се решава,като се забрани на живеещи извън страната над 27 години да гласуват.Това ще мине в Страсбург,защото преди няколко години англичанин загуби дело срещу Великобритания заради закон забраняващ гласуването на граждани живели над 12(!) години извън UK.Следователно има прецедент и дело срещу България по същия казус няма как да бъде спечелено!Защо 27години?Ами за да може напусналите след 1990г да гласуват.Не е много демократично,но е целесъобразно!
94
0
 
7
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Това нещо няма как да мине по законен път-от Брюксел ще го спрат веднага!Обаче може да се приложи косвено-например като се премахнат номерата в бюлетината,а кандидатите да са подредени на произволен принцип-т.е.неграмотен/незнаещ езика да не може да се ориентира.С машини за гласуване ще е още по-лесно,защото за всеки гласуващ ще могат да се разместват местата на партиите/кандидатите.За гласуването в Турция има друго решение...Следва продължение.
93
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредния предизборен кьорфишек, звучи народопопулярно, но след изборите, ще стане: ,,Опссс, грешка, няма да го правим". Но,ако им качи резултата с 2%, ще им дойде дюшеш.
92
0
 
6
 
! Отговори
до 118 преди 7 години
Аз го пиша от няколко години, ама пусни малко годинки дееее...барем да са от 75, че току виж няма да се класирам за следващото гласуване! Над 75г. без право на гласуване, шофиране и заемане на отговорни постове!
91
0
 
5
 
! Отговори
. преди 7 години
И как ще гласуваме точно ?С диплома за основно образование ?Подкрепям да има ценз, но как точно ще се контролира този ценз ?
90
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Стоя и мисля,стоя и мисля,по едно време гледам- само стоя...Оглеждам се- и другите от гьола стоят...И се сещам за какво мислела една стояща на един крак ***:"Какво ли ще стане,ако си вдигна и другия крак"...Вълчев,Даниеле!Разбра се,че мисленето не ви е "отръки"...От семействата ли,от училището ли,но нещо не ви се отдава....Що не вземете заедно с фуста Кунчева да направите нещо ей така,без много-много да му мислете?Може пък да се получи нещо полезно за народа!Пробвайте... и наслука!
89
0
 
7
 
! Отговори
учител в ТВУ преди 7 години
РБ обмисля образователен ценз за гласуване. Например незавършено основно образование.
88
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
27 години го пиша това че трябва да има някакви правила право на глас трябвада имат хора до 65 години завьршили средно образование и живееши в бьлгария
87
0
 
7
 
! Отговори
th преди 7 години
Нека сложат образователен ценз, какво толкова? Това е лесен въпрос, не изисква велики усилия от държавната администрация и има резон. А дали им стиска, след като години наред нарочно създават полуграмотна маса, точно с цел лесна манипулация за избори. И не се заблуждавайте, че БСП щяло да загуби гласове - ромите отдавна не гласуват за тях, а възрастните хора си имат взето образование.
86
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Уча се от живота.И за себе си стигнах до извода ,че най-големите беди идват от посредствеността облечена с диплома.По-добре е простия човек да си остане верен на своята природа,за да стане света по-добро място за живеене.
85
0
 
6
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
До Анонимен 117Абсолютно си прав. Като се разходиш по форумите, можеш да видиш отчайваща неграмотност на хора с клавиатура под ръка. Май това е по голямата беда.
84
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Образованието не е достатъчно да се реагира умно и интелигентно."Няма нищо по противно от начетения дръвник"Вярвам в природната интелигентност повече отколкото в дипломата.
83
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днес е имало грантове.Усеща се във въздуха.Ухае на смърди.
82
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека троловете от псевдо социалистите скочат сега и да започнат да плюят по предложението :) Всички знаем, че най-неграмотните избиратели имат дупесе и червените мафиоти
81
8
 
6
 
! Отговори
Евролибераст преди 7 години
Крайно необходимо е, иначе ще стане като в Америка, там необразованите избраха популиста Тръмп! Интелигентните хора от градовете горчиво съжаляват че не приложиха тая мярка преди да се стигне до тоя изход, но вече е късно! Нали не искаме да стане и при нас така? Затова ще гласувам за РБ!