Радев бърза с кабинета, няма да отлага разпускането на НС

Новият президент смята, че депутатите са имали време да свършат работа
177
Радев бърза с кабинета, няма да отлага разпускането на НС
Снимка: БТА

Новоизбраният президент Румен Радев възнамерява да се придържа стриктно към Конституцията и в най-кратък срок след встъпването в длъжност да назначи служебно правителство, да разпусне НС и да насрочи парламентарни избори. Това се посочва в позиция на Радев, разпространена от неговия офис.

Всякакви опити да се удължава животът на 43-то Народно събрание под предлог несвършена работа са в разрез с Конституцията и произнасянето на Конституционния съд, смята Радев.

"На 11 януари се открива новата парламентарна сесия на 43-то Народно събрание. Още в средата на ноември в парламентарните комисии беше разпределен проект за решение във връзка с проведения на 6 ноември 2016 г. референдум, а по-късно и Законопроект за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Два месеца по тях нямаше движение. Междувременно народните представители ползваха парламентарната си ваканция, което е тяхно право, но и тяхно решение. Буди недоумение фактът, че темата се съживява дни преди разпускането на 43-то НС, съпроводена с искания за удължаване на неговата работа", посочва той.

Радев напомня, че на 22 януари предстои встъпването в длъжност на новоизбраните президент и вицепрезидент.

"След това Конституцията ме задължава да извърша действия по назначаването на служебно правителство, разпускане на действащото Народно събрание и определяне дата за провеждане на предсрочни парламентарни избори. В своето произнасяне от 22 ноември 2016 г. Конституционният съд определя тези действия на президента като "първостепенни и неотложни". Вярвам, че в оставащите дни от своята работа уважаемите народни представители ще подходят отговорно и с уважение към волята на българските избиратели", се посочва още в позицията.

Новоизбраният президент пожелава ползотворна работа на 43-то Народно събрание в оставащите дни до неговото разпускане. Позицията е изпратена до председателя на 43-то Народно събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БЕЗ ПОДКРЕПАТА НА РУСКАТА АРМИЯ НЯМА ДА СЕ ЗАДЪРЖИ ДЪЛГО. ТО ТУК Е НАТО И РУСКАТА АРМИЯ НЯМА ШАНС ХАХАХАА
71
34
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срамувам се,че Радев ни е президент.
70
29
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пет години ще гледаме сеир:Един ***,управляван от три жени.
69
32
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Радев още не е встъпил в длъжност,но вече се изложи позорно.
68
7
 
25
 
! Отговори
До83 преди 7 години
По-страшното беше, че,, онзи" е премиер на България, голям срам !
67
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Таня Дончева беше права:Като сме му дали държавата ще му сърбаме попарата.
66
26
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И този е празидент на България?!Не е истина!!!
65
16
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Логично...БСП-партията на милионерите,с мизерници за електорат бърза да вземе властта и да краде!Но власт няма да има...
64
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До socialenС фалшифицирани масово резултати го разгроми да. Вие от БСП сте царе на измамите!
63
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я кажи кого предаде генерала.Или ви е яд,че не се сетихте първи за него.Сега щяхте------------Българските национални интереси с лобирането за Русия.
62
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кратко и ясно е написаното на листче от Корнелия Нинова и Илияна Йотова.
61
5
 
19
 
! Отговори
така се прави преди 7 години
Точно , кратко и ясно .Конституцията е над всички , колкото и да не им се иска на някои политици с голямо его.
60
8
 
23
 
! Отговори
36355 преди 7 години
До з н а й к оПропуускаш магистратурата на Радев "Стратегически проучвания". Пропускаш, че като генерал е изучавал тактика, начини да се води бой, разнопосочни битки и дълга война - казано по-кратичко - учил е да побеждава. Пропускаш, че във всички училища, където е учил, е бил първенец - без привилегии, без ходатайства, без купуване на бележки и дипломи. На Радев са му ясни много повече нещата, отколкото на редица самонабедили се есперти, анализатори и специалисти. Евтини номера не му минават.
59
7
 
23
 
! Отговори
Су35 преди 7 години
Напълно очаквана позиция. По конституция трябва да направи точно това. Борисов най добре да си уволни съветниците. Бездарни и неграмотни са. Такава поредица от грешки дори за човек с неговия умствен качацитет с нереална. Герб са в колапс и се чудят какво да направят. Премиера сигурно съжалява че позволи на ненчев, а и той самия да се подиграва, лъже и засипва с лъжи генерала. Видовден дойде господа. " Който каквото сам си направи никой не може да му го направи" е казал народа....
58
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И защо да бърза.Действа си съвсем нормално,по закон и по конституция.Ако на някой това не му харесва си е за негова сметка.
57
14
 
22
 
! Отговори
socialen преди 7 години
Генерал Радев разгроми неграмотния Борисов на президентските избори. Резултатът беше един звучен чумбер / една шпинга по празната кратуна на Борисов. Генерал Радев - 60%Неграмотният Борисов - 39%
56
5
 
25
 
! Отговори
До 56 преди 7 години
Я кажи кого предаде генерала.Или ви е яд,че не се сетихте първи за него.Сега щяхте да сипете хвалебствия,а не да ругаете безпаметно.Елементарни и жалки сте.
55
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименА кажи за вашите господари милионери - Гергов, Станишев и Моника, Весела Лечева, Гущеров. Да не говорим за вечните ви партньори от ДПС начело с Доган, изританият Бисеров, Данчо Ментата.Тези изброените социално слаби хора ли са?Жалки червени *** от Позитано 2о за жълти стотинки се продават!
54
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако руския агент генерал Заимов живееше в наши дни нямаше да бъде съден и разстрелян за национално предателство а щеше да бъде президент. Благодарение на евроатлантическите ценности, които русофилите толкова ненавиждат.
53
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТУК Е НАТО И РУСКАТА АРМИЯ НЯМА ШАНСМигар сите амерички ГЕЙковци са дошле тука? Ми те *** ша се скапят да ги обработват, немат шанс да изкарат дълго.