Геноцидът над българите 1396-1913 г. – не мина в НС

Сидеров: Половината от населението е било убито тогава!
513
Геноцидът над българите 1396-1913 г. – не мина в НС
Волен Сидеров. Снимка: архив, Булфото

За пореден път предложението на "Атака" парламентът да осъди геноцида над българите по време на Османската империя (1396-1913 г.) не мина.

Макар че беше точка първа в дневния ред на парламента, по искане на независимия депутат Муса Палев депутатите отложиха разглеждането на проекта на националистите.

Мислете с българските си сърца, не с турските, защото половината от населението е било убито тогава, призова лидерът на "Атака" Волен Сидеров, но призивът му не даде резултат.

Според лидера на ДОСТ Лютви Местан не може да се говори за геноцид спрямо българите в Османската империя, защото това би било прецедент в световната история.

"Терминът, с който може да бъде определен периодът, е османско владичество, въпрос на исторически комплекс е да си пазим робството, не знам защо", коментира той.

За Местан проектът на "Атака" е гавра с историята, а освен това прокарвал разделителна линия в обществото ни, когато страната има нужда от обединение по пътя на толерантността и от верен прочит на историята.

Според него другото би било политически егоизъм, опит да се експлоатират исторически събития за разширяване на популистката ниша.

Във всеки парламент от 2005 г. насам "Атака" постоянно предлага осъждане или признаване на геноцид над българите в Османската империя, но или бива отхвърлено, или не се стига до гласуване.

Проекторешението на "Атака" беше внесено и в първия ден на 43-ото Народно събрание - 27 октомври 2014 г.

Националистите настояват и определянето на 17 май като ден за поклонение пред жертвите на геноцида над българите по време на Османската империя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


513
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
222
6
 
3
 
! Отговори
Исти до мазела преди 7 години
През 14 век България е имала поне 5 млн. население и то ако не броим Влашко и Албания,които по онова време все още били Български държави. Населението на Турция до времето на Баязид било не повече от 0.5 милиона (една десета от Българското): да ви кажа ли от къде се взеха останалите 90 милиона турци,които населяват Анадола в момента или вие сам ще се сетите?
221
4
 
2
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
До Исти до мазелаНаселението на България през 14 век е около 2млн. а на Англия - 3-4млн.
220
2
 
3
 
! Отговори
до анонимника преди 7 години
Тъй като през 1972г. не е имало система за разпознаване на пръстови отпечатъци, нито снимки в паспортите, нито мобилна връзка, Левски е идентифициран доста късно от самите власти, а новината за ареста му в ВРО е чак след като е в София. Разбира се че се подготвя сериозна операция за освобождаването му при траянови врата, но Левски не е откаран в Истанбул, съдът от Истанбул отива в София да го съди. За да се коментира историята е нужно въображение, което да те пренесе в онази епоха.
219
2
 
7
 
! Отговори
Исти до мазела преди 7 години
Португалия и Швеция през 14-15 век са имали 10 пъти по-малко население от България: не гледайте днешното съотношение в населенията,а тогавашното. Тогавашна България е имала поне 2 пъти по-голямо население от Англия: я вижте сега дали е така!
218
3
 
3
 
! Отговори
мазепа преди 7 години
До ИстиA защо Португалия, или Швеция, които не са били под ничие ''робство'' нямат това население?
217
3
 
5
 
! Отговори
DO LEN SIDEROV преди 7 години
IDVAT IZBORI TRQBVA PAK DA GI NASASKAM OVCETE :)))
216
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Анонимния македонски гъркоман,който подло пише коментари като онзи с 302 говори свободни съчинителства в духа на червените хулители,които работят срещу България и днес. Този първосигнален човек не знае,че преди 140-150 години не е имало джиесеми нито телефони,за да съобщят хората на когото трябва къде е задържан Левски и кога ще бъде обесен.
215
2
 
9
 
! Отговори
Исти преди 7 години
Истината е различна от това,което говори Сидеров: за периода 1345-1913 г. сме загубили толкова хора (да не говорим пък за територии),че ако не бяха турците България днес щеше да има между 50 и 70 милионно население. Мнозинството от депутатите за съжаление са необразовани хора и съвсем не разбират това. Тяхното невежество обаче не променя истината: тя съществува такава,каквато ви я казваме а не такава,каквато вие си въобразявате,господа и другари депутати.
214
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
OTKAKTO BG E V EC MILIONI BALGARI NAPUSNAHA STRANATA, TOVA E SAVREMENEN GENOCID...SIDER AGA DA KAJE DVE DUMI ZA TOVA ???!!! I DOBRE 4E GI IMA TURCITE 4E SIDER4O DA PRAVO POLITIKA :))) INA4E NQMA NA KAKAVO DA SE KREPI TAM
213
4
 
4
 
! Отговори
факти преди 7 години
До Анонимен "Геноцид? Прадядо ми е имал 12 деца, а аз 1. Кога е геноцида по турско или сега?"Прадядовците ни са имали много деца, защото именно тогава колкото деца имаш - толкова работници могат да обработват повече земя и да отгледат достатъчно жито или *** за изхранването си. Жалко че не всички родени са оцелявали в трудните години. Това е било капиталът - през първите години 1878 масово българи заселват обезлюдените равнини - който не може изкара прехраната си просто не оцелява.
212
2
 
6
 
! Отговори
факти преди 7 години
типично за българите е да се съмняваме в себе си.След поредица от над 10 руско-турски войни над 250 хиляди българи тръгват с изтеглящите се руски войски и се заселват в пустошта на Бесарабия - защо ли - може би просто, за да оцелеят. Така в Странджанско и в североизтока почти не остава българско население. След освобождението масово българите слизат от планините Стара Планина, Рила и Пирин и се заселват в равнините. Странно какво му е било якото да стоиш на студ и без земя на високото ;
211
2
 
2
 
! Отговори
Тодор f... Живков преди 7 години
До ПЕСЪЧИНКАЗнаеш ли тия приказки колко народи си ги имат. Например в Норвегия. Детайлите са мааалко различни. Дразнят ме такива като теб. Казали му нещо, значи е вярно!
210
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
главното е да трепем *** по лоши са и от най долните отоманци
209
7
 
1
 
! Отговори
Пиян-Диян преди 7 години
Последните издихания на Субсидеров. Като приемат мажоритарното гласуване бай, бай амиго! Пак ще облече коженото яке и ще подсмърча пред руското посолство.
208
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Ако им кажеш татари в Казан ще те Бият и ДА Българи са Кримската Орда Верно е Разли4на от Волжките Българи но ИМАТ и ТО сериозна Връзска Както и Дунавска България Посредством ГАГАУЗИТЕ - Пе4енегите- Които са Етнико образуваш елемент и В Казан И в КРИМ и НА ДУНАВ
207
10
 
9
 
! Отговори
Тодор f... Живков преди 7 години
Геноцид??? Робство???Има ли друга държава в света, която 500г НЕ Е ВОДИЛА ВОЙНИ И Е БИЛА БЕЗ ВОЕННА ПОВИННОСТ? Да, геноцид! Геноцидът почва с войната през 1877. Продължава и днес. Мечтая за федерация с Турция, ама дали ще ни искат?
206
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Геноцид? Прадядо ми е имал 12 деца, а аз 1. Кога е геноцида по турско или сега?
205
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 286 Воложките татари ,нямат нищо общо с Кримските,езика им е различен.А Воложките дали в болшинството си искат да са българи?
204
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Нека видим фактите КЪМ 1422 година за Пове4е от 1 милион Българи Барабар с Макетата и Пе4енегите е абсурд да говорим -за справка русия е 10 милиона макс тогава-
203
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 298 Казано от Монголо Викингски Роби като рашките