НС отказа да бутне мораториума за "Белене"

Искането за размразяването му беше на левицата
35
НС отказа да бутне мораториума за "Белене"
Снимка: архив, Reuters

Парламентът отказа да бутне мораториума върху проекта за строителството на АЕЦ "Белене", наложен през 2012 година. Искането за това дойде от БСП.

Аргументите на социалистите да искат преразглеждане на решението за налагане на мораториума за строежа на "Белене" е, че не могат да се водят преговори за рестарт на проекта, ако този мораториум е в сила.

Още по темата

"Мантрите за фотосолари и вецове днес са опровергани от самата природа, така че е нужна още една ядрена мощност, защото и сега електроенергийната система работи на предел", отсече Таско Ерменков от БСП.

Реформаторите и депутатите от ГЕРБ обаче смятат, че проектът не е изгоден, ако се прави с държавни инвестиции.

"Сега БСП ни казва, че ако спечели изборите, не просто ще облага средната класа с по- високи данъци с прогресивната скала, която смята да въведе, но и ще строи "Белене", скочи Мартин Димитров от РБ.

Той смята, че това, че през зимата за 10- 15 дни е имало нужда от мощности, не означава, че трябва да се строи нова централа, защото няма да има къде да се изнася токът от нея.

Според Валентин Николов от ГЕРБ искането на БСП е предизборно, защото в момента България има достатъчно мощности, за да покрие нуждите си и дори да изнася.

Ако дойде обаче частен инвеститор, нека да вложи в "Белене", заключи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
15
 
19
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
а ако единия реактор вземе че спре, ко ше прайм, като теца на Перник..в нсй големия студ ,цял град на студено..
1
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да сменим мантрите на герб с мантрите на бсп. Това ни предлага гладния другар.Аз пък им казвам и на бсп, и на герб да ходат у лево.