От депутатите за президента Плевнелиев: Критики и похвали

ГЕРБ го похвалиха, БСП, ДПС и ВМРО - обвиниха държавния глава
18 яну 2017 14:20,
82
От депутатите за президента Плевнелиев: Критики и похвали
Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

Какъв беше завършващият мандат на президента Росен Плевнелиев? Отговорът на този въпрос раздели депутатите в парламента.

Част от тях нарекоха управлението на отиващия си президент безпринципно и непоследователно.

Според други на моменти то е било застрашаващо националната ни сигурност. ГЕРБ го похвалиха - за проевропейския път, за равноотдалеченото му от партиите поведение.

"Това беше президентът, който беше натоварен с много отговорности", каза шефът на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Още по темата

Той припомни, че Плевнвлиев е трябвало да съставя две служебни правителства и се е справил с провеждането на изборите. Така през 2014 година след гласуване в страната се върнала стабилността.

Според Цветанов най-силното качество на Плевнелиев било това, че бил равноотдалечен от всички партии и имал собствена позиция.

"Плевнелиев затвърди и запази европейския път на страната", каза още Цветанов.

Говорителят на депутатите от БСП Жельо Бойчев обясни, че социалистите не са съгласни с оценката за успешен мандат на Плевнелиев.

"Нито беше принципен, нито последователен в своите действия", настоя Бойчев. Той припомни ветото върху Закона за бюджета през 2013 г. заради заем от 1 млрд. и допълни, че това не е била принципна позиция в следващите години.

Бойчев обвини Плевнелиев, че не е могъл да излезе от сянката на Бойко Борисов и на ГЕРБ. Според БСП той е бил най-несоциалният президент, а външната му политика не е била нито балансирана, нито суверенна.

Янко Янков от ДПС дори нарече поведението на Плевнелиев във външната политика "агресивно и застрашаващо на моменти националната ни сигурност".

"Президентът е обединител на нацията, но нацията не е обединена", каза депутатът. Доказателство за това били предсрочните избори.

"Президентската институция не може да се похвали с единност, президентът не можа да се отърси от партийния си произход", каза още Янко Янков.

Според лидера на ВМРО Красимир Каракачанов Плевнелиев е най-слабият президент, който България е имала. Той обвини държавния глава в едностранни позиции, които били сред най-големите му грешки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
с този сайт приключвам за винаги чао
1
13
 
23
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
Съжалявам че Беновска нямаше нещо по-тежко и трърдо да метне по теб!