Местан vs. Радев, не поздравил главния мюфтия

Уж трябвало да е президент на всички българи, а защо го пропуснал?!
161
Местан vs. Радев, не поздравил главния мюфтия
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан разкритикува още в първия ден от мандата му президента Румен Радев.

Причината – пропуснал да уважи главния мюфтия и главите на останалите религиозни организации у нас с изключение на патриарха.

Още по темата

Местан обвинява Радев, че не е действал като президент на всички българи.

"Не съм гласувал за Вас по причини, които не са предмет на настоящето писмо, защото са огласявани както преди първия, така и преди втория тур на президентските избори. Вие сте избран с гласовете на 2 063 032 български граждани, което представлява точно 30,13 % от имащите право на глас 6 848 311 български граждани", обърна се той в отворено писмо до Радев чрез медиите.

Въпреки че бил 69,87%, които или са гласували за друг кандидат, или не са участвали в изборите, Местан като народен представител днес бил застанал с подобаващо уважение в пленарната зала на Народното събрание за церемонията по клетвата на Радев.

"Уважаеми г-н Президент, силно обезпокоен и притеснен съм от факта, че при първото си официално обръщение от трибуната на Народното събрание Вие, след като не просто закономерно, но и конституционно съобразно, съгласно държавния протокол, се обърнахте с подобаващо уважение към всички официални лица и органи, в това число и към Негово светейшество Патриарха на БПЦ, пропуснахте да уважите дошлите да Ви уважат Глави на останалите вероизповедания в Република България. Пред очите Ви бяха, но Вие не ги видяхте, духовният Глава на около 1 милион мюсюлмани в България д-р Мустафа Хаджи, както, разбира се, и Главите на католическата, протестантската и прочие деноминации. Дори едно събирателно обръщение "Ваши светейшества" би покрило конституционното Ви задължение, че сте президент на всички български граждани", обвинява Местан.

Той припомня, че според Конституцията "традиционната религия в България е източноправославното вероизповедание", но в страната освен източноправославни християни живеят и мюсюлмани, и католици, и протестанти, и юдеи, и други.

"Г-н Президент, ето затова няма да се уморя да повтарям, че независимо дали ще ни виждате, или не, и нас ни има и въпреки етническите, религиозните и културните ни различия и ние също сме чеда на майка България, т.е. равноправни български граждани", приключва Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе Ердоган поздравява ли християните?
72
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Официалната религия в България е Православието, а официалният език - българският! Набийте си това в главите веднъж завинаги!
71
2
 
28
 
! Отговори
111 преди 7 години
то тогава и вегани, канибали, гейове, лезбийки, наркомани, акохолици, престъпници, и .... птичките и пчеличките които са бг граждани не поздрави, тогава от утре да подава оставка хахахахахахаа
70
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Зидаров, официална религия в България е християнската.
69
5
 
34
 
! Отговори
111 преди 7 години
аееее Г-н Мюстан ли си бустан ли незнам какъв си като си чедо на майка България майка си ли търсеше при Ердоган или турския посланник да се криеш. Добре, че скоро ще има избори да да ти се падне вънка от НС че не мога да ти гледам мазната мутра а и акто си чадо на майка България що си кръсти шибаняшката партия ДОСТ а не както се превежда това на български
68
5
 
18
 
! Отговори
Бля бля преди 7 години
И какво ни интересува мнението на другаря Зидаров?
67
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Местановците не са българи. така че няма какво да ги поздравява..
66
4
 
36
 
! Отговори
Пфффффф преди 7 години
В тая държава, Местане, все още има официално вероизповедание, което е православното християнство. Ако не ти харесва, доколкото знаем, не си в списъка с нежелани в Турция, хващай пътя. Толкова гнусен плазм0дий като тоя не знам дали може да си намери аналог.
65
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей,проводнико на турските интереси,нали не си гласувал за него,какво плачеш сега.Ти не трябва да си в парламента дори,а воплите си запази за след изборите.
64
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пропуснал е да каже - гусин главен Муфтия.
63
4
 
33
 
! Отговори
Кой кой е? преди 7 години
Не ми стана ясно мюфтията какво мисли. Местан не е мюфтията. Мюфтията ли му каза и го упълномощи за говорител на Мюфтийството?
62
5
 
38
 
! Отговори
Armagedon преди 7 години
Президента е Президент на всички български граждани а не на християни, мюсюлмани,католици евреи и т.н. А Гражданството и етническата принадлежност не трябва да се бъркат.Българският Президент полага клетва в Българският Парламент а не някъде другаде.И клетвата се полага за в служба на народа на България а не на друг народ или етнос. Без значение кой от кой етнос е,всички сме български граждани. Г-н Местан да не налива вода в мелницата на разделението.Акъл от доносници не щем.По скромно.
61
5
 
39
 
! Отговори
Един преди 7 години
При обръщението си президентът Радев включи и Скъпи съотечественици. Това включва както Главния мюфтия, така и главите на останалите вероизповедания в България. Така че ги е поздравил сите. Мрънкачите винаги ще намерят за какво да мрънкат.
60
2
 
28
 
! Отговори
Милиончо преди 7 години
До ИсмаилМилионИ мюсюлмани в България? Колко милиона, чадо?
59
4
 
29
 
! Отговори
Моя милост преди 7 години
Местанчо, драги, там , където врата скърца, не си туряй пръста, че ще останеш без пръст.С най-добри намерения те съветвам.
58
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Сеебахедин ....сънувай фашисти, че ако се яват дупе да ти е яко ще видиш едни рамена и едни гърбове по изгрев, та до залез.
57
2
 
25
 
! Отговори
Айде, бе! Верно? преди 7 години
До Анонимен 83Това, че турците в България си имали своя партия - ДПС, кой ти го каза?ДПС твърди точно обратното, че не е етническа партия. Досега това са твърдяли и то им дава основание да съществуват изобщо. Ако си прав тя, трябва веднага да се забрани, защото по закон не може да има партия, основана на етнически принцип.
56
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Прословутата турска мнителност, просто поздрави на две, на три най-голямото вероизповедание и мина по същество, България все пак е светска държава, за което би трябвало да се радваме всички.
55
7
 
35
 
! Отговори
хзйк преди 7 години
До ИсмаилИслямът не е българска религия, точно както не са български юдаизма или будизма.Тя съществува в България, но не определя същността на нацията. В конституцията е вписана като традиционна само една религия и това е православието. Тъпо е някой да се обижда на Конституцията.
54
4
 
31
 
! Отговори
На добро е преди 7 години
Става ми приятно, когато Местан се притеснява и нерви.