Танкове, БТР-и, УАЗ-ки, цели казарми... за продан на тезгяха на МО

Военните продали имоти колкото за цял град за последните 10 г.
Обновена: 21 апр 2017 07:12 | 21 апр 2017 07:07, Златко Желев
78
Танкове, БТР-и, УАЗ-ки, цели казарми... за продан на тезгяха на МО
Т-55. Снимка: Reuters

Министерството на отбраната е разпродало през последните 10 години изоставени казарми и други пустеещи имоти с площ поне колкото град като Мелник. Това става ясно от справка на ведомството, предоставена на "Монитор".

От 2008 година насам са били реализирани на пазара 132 освободени войскови терена с площ близо 5400 дка, което се равнява на 5,4 кв. км и почти достига размера на най-малкия град у нас.

В допълнение са били намерени купувачи на още 391 имота с отпаднала необходимост, които представляват подблокови пространства и части от жилищния фонд на МО.

Приходите от продажбата на всички общо 523 имота за посочения период са надхвърлили 73,3 млн. лв., като средствата са отишли в държавния бюджет.

Най-голяма сума е била прибрана за апетитен терен до морето – в местността "Кокалу" в Несебър. Търгът за него е бил проведен в края на 2014 година, като купувачът е броил 4 980 500 лв. за малко над 114 дка със сграда от 27 кв. м. Най-евтино пък е бил продаден малък терен от 206 кв. м в радомирското село Жедна - за 505 лв.

Наред с продадените армейски терени с отпаднала необходимост има и такива, които са били предоставени безвъзмездно на ведомства и общини след решение на МС. От 2000 година до момента по тази процедура са били отнети на МО 454 имота, като 196 от тях са били предоставени на общини, 174 - на ведомства, и 84 - на областни управители.

Прехвърлянето на такива терени към общините става под условие – нямат право да ги продават, заменят или даряват, както и да учредяват право на строеж, освен за обекти от обществена значимост и за приоритетни инвеститорски проекти.

В същото време родната армия е припечелила близо 120 млн. лв. от продажбата на грохнала бойна техника, като приходите са реализирани в периода от 2009 година до момента.

Продадени са били около 1000 броя бойна техника, от които най-много са артилерийските системи – 600. Още 245 танка Т-55 и Т-72 също са намерили купувачи през годините, както и над 130 бронетранспортьори, разузнавателни машини, многоцелеви транспортьори, бойни машини за пехотата.

От 2009 година досега са били продадени и 3830 броя стара и излишна автомобилна техника, като приходите от това са били над 12 млн. лв. Леките коли, от които МО и армията са се отървали, са с марки ВАЗ, УАЗ, "Ниса", "Рено" и "Шевролет".

202 автомата с отпаднала необходимост за армията и структурите й също са били извадени на тезгяха и са реализирани през този период.


78
Напиши коментар Коментари
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Трябва ми един танк няколко снаряда да ида пред парламента когато са събрани и да им реша проблемите

Те затова през повечето време нямат кворум. Ако се съберат половината, пак добре, ама всичките - никога. Доган се оттегли и се скри в миша дупка, като му насочиха пистолет към главата.
45
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Няма такъв случай в които страна член на НАТО да бъде нападната - някой рубладжия може ли да обясни защо?
44
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До 9К51

Много сте прости вие рубладжиите! Кипър не е и никога не е била част от НАТО! В следствие на кипърската криза от 1974 година има напрежение между Гърция и Турция, като гърците временно се оттеглят от НАТО - това е цялата история.
43
5
 
11
 
! Отговори
popa преди 6 дни
Унищожението на Българската Армия приключи успешно !
42
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Анонимен Колко ли от това оръжие е било подарено на ИДИЛ от ГЕРБерите . Само снарядите за БМ-21 бяха 12 000 . Колко ли ,,продали ,,колко ли са подарили ?
41
2
 
0
 
! Отговори
пазете техниката преди 6 дни
такива черни убиици нямаше даже в колите на КАТ и МВР с нова тежко терористична техника монтирана 2015
40
5
 
3
 
! Отговори
имаме проблеми преди 6 дни
най страшното което видях от БНА бяха вероятно турски камиони марцедес с черни масови убиици в кабините правещи учения на Дунава..купени от корумпирани от софия
Да се проверят са тежко терористична техника подържаща черни масови убиици и да с е обезопасят дотогава д а се бракуват..
Убииците се виждат отлично на заснети от военните клипове
39
5
 
17
 
! Отговори
9К51 преди 6 дни
Такъв разгром на армията ни не е имало дори след Ньойския договор .... всичко е унищожено /продадено на безценица/- военна техника, инфраструктура, боеприпаси ... и сега може само да се молим комшиите да не решат да се поразходят из България. Разтягат се едни "локуми" по медиите за чл. 5 от устава на НАТО ... натовци няма да си мръднат пръста и ще ни оставят на произвола на съдбата .. пример Кипър ... е разбира се ще има раздувки по медиите как осъждат евентуалната агресия и толкоз!!!!
38
0
 
1
 
! Отговори
имаме проблеми преди 6 дни
Тези униформени момчета от паралелен регион с генератори за невидимост са отлично снимани ден след ден на границата.. Твърди се че убити на фронта българи са изключително отмъстителни след смърта и наказват виновните .
37
2
 
2
 
! Отговори
И аз в лютеницата преди 6 дни
Докато спорим безсмислено колко са били самолетите, танковете и прочие, нека обърнем внимание и на нещо ежедневно. Почти всеки и виждал зарязано пред дома си старо МПС. Знаете какво са му сторили годините, времето и безхаберието. А някога е било чисто ново.
Ето и нещо лично: през 85/86 бях в Севлиево. Имаше към 300 камиона, както и около стотина Т-34. Грижехме се за тях като за писани яйца. Зимата ни дигнаха ни по тревога, сещате се защо, и от всичките Праги, едва 1/2 успяха да изпълзят до плаца
36
2
 
2
 
! Отговори
JJIvanov преди 6 дни
Лично да помоля генерал Радев да спре продажбите на военна техника вкл танкове и оръжия..Танковете и оръжията могат да се окажат необходими в приближаваща криза.

НАвремето проучвахме братска Македония и засякохме опасни от паралелен регион ..
Когато София прати 150 танка и 150 гаубици на СКопие имаше броячи на границата след навлизането на петия БЪлгарски ЦАРСКИ танк в Македония истеглиха броячите и обявиха че царската БЪлгарска армия отново влиза ..Спряха започналия терор и масови убииства..
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Преди години американците ни подариха стари армейски шевролети

сега чиновниците продават подареното ... и после защо няма армия

всички чиновници са за затвора
34
1
 
3
 
! Отговори
До 34 преди 6 дни
Мисля че всички оръжейни производители в България са частни компании, така че няма никакви "народни пари" и/или "наши пари" тук, каквото и да влагаш в това. Има естествено платени данъци и осигуряване на роботни места.
33
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Krom

Боже колко си прост, България е в топ 10 на най-големите производители на оръжие в света и най-големия на Балканите. Като обем на експорт сме някъде 7-8 в света за 2016г. и непрестанно расте последни години.
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До хх

83-85 година... и ти ще ми говориш за нови МиГ 17/19 та дори и 21???
Когато са били пратени в БА ти още не си бил роден.
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До dgb

Искам да видя какви Абръмси ще ни пратят американските ти приятели.
Сигурно последна модификация ще са, директно от Ирак. ;-)
30
1
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 6 дни
До "dgb": Добре, вярваме, че ти си "разбирач" и че танковете Т-72 са вече остарял модел. И какво следва според теб от това?
29
0
 
18
 
! Отговори
dgb преди 6 дни
Като бивш танкист искам да заявя на големите русофилски разбирачи, че наистина Т-72 е остаряла отвсякъде техника!!! Основно в БЪлгария модификацията беше Т-72А, а след 1985 година на въоръжение пристига пратка Т-72 М и бройки от Т-72Б но с двигател 720 к.с. вместо мощния с 840 к.с.! Така че, откъдето и да погледнете тази техника е тотално остаряла и не става за нищо, още повече бойните характеристики на този тип танкове в Бг са много по-слаби от тези правени за СССР, Украйна и Беларус.
28
2
 
10
 
! Отговори
бай х преди 6 дни
Продавайте продавайте ...ще дойде време да купувате имоти за МО ама ще са на пазарни цени .. ама на кой му пука
и като се хвалят колко много имоти + бойна техника са продали с тия пари какво купиха ?
27
2
 
7
 
! Отговори
Иванчо преди 6 дни
до 24.
На мен пък баща ми беше военен пилот на най-добрия самолет миг-29. Не е бил запасен г***к като теб. Първо л-29 е чешки. Второ, нашите кашишки генерали взимаха техника втора употреба, защото е най-евтина(да безплатно сирене няма). И трето миг-29 го имаме именно заради руснаците, кашика пак искаше да вземе миг23 втора ръка, но на руснаците не им се хареса южния фланг да се пази от остаряла техника.