Каракачанов: Наборната служба ще се възстанови!

Така изисквала ситуацията в света, твърди МО шефът
Обновена: 19 май 2017 21:04 | 19 май 2017 20:30, Петя Славова
274
Каракачанов: Наборната служба ще се възстанови!
Снимка: БТА

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че е убеден, че наборната служба ще се възстанови един ден в България.

Това по думите му ще стане, защото ситуацията в света изисква повече отбранителни способности. А и в българската Конституция е записано, че защитата на Отечеството е въпрос на дълг за всеки български гражданин. Това е наборната служба, заяви Каракачанов при откриването на изложбата "Дълг по задължение: история и гледни точки" днес в Националния военноисторически музей.

Темата винаги е била актуална, без българска армия нямаше да има българска държава, а без наборна служба нямаше да има българска армия. Нямаше да ги има Съединението на България и победите при Сливница, възгласа "Одрин падна!", Червената стена, кота 1050, нямаше да има ген. Колев и славната българска конница, нямаше да има нищо, каза Каракачанов, цитиран от БТА.

Дебатът по думите му е отворен и той се надява изложбата да допринесе за формиране на общественото мнение и съзнание по въпроса.

Българската армия е такава, защото е армия на българския народ, заяви председателят на парламентарната комисия по отбрана Константин Попов. Хора, посветени, не по задължение, а с убеждението, че служат на България - това можем да видим на изложбата по думите на Попов.

Експозицията разказва историята на наборната служба - от момента на излизане на първите документи през април 1878 г., през перипетиите, през които минава системата на наборната служба в България, до момента, в който тя престава да съществува, посочи директорът на музея Соня Пенкова. Тя отбеляза, че дебатът за наборната служба има повече от 20-годишна давност в обществото.

Директорът на НВИМ и министърът заявиха, че по подготовката на изложбата е работено от дълго време и тя няма общо с факта, че Каракачанов е министър отскоро.

Пред журналисти Красимир Каракачанов припомни, че в коалиционното споразумение се предвижда дебат по въпроса за наборната служба и той не е решен поради различия в мненията.

Министърът е убеден, че дискусията по темата ще ориентира хората. Няма как наборният войник да струва по-скъпо от кадровия, коментира Каракачанов, попитан за финансови разчети колко ще струва връщането на наборна служба, като обясни, че тези въпроси са дискусионни, защото има много параметри за уточняване.


274
Още от
Напиши коментар Коментари
8
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 6 Точно така...ние всички българи, ако стане война ще се бием без значение дали сме полагали военна клетва или не. Рускините едно време полагаха ли клетва че се биеха някои от тях редом с руските войници срещу немеца?
7
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Евтин популист. Как не го е срам да говори за съвременното военно дело. В днешно време, не числеността прави армията силна, а технологията
6
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
никой няма право да задължава някой да ходи някъде, ако не иска. Освен, ако не е затворник!
5
6
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
никой не ви ще войните, водете си ги сами, обикновените хора искат да си живеят, оставете ги на МИРА!
4
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И като мобилизираш 50 хиляди наборници на служба ще ти помогнат при евентуална война? Не човешкият фактор е вече важен вече, бе неандерталецо!
3
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Трябва да затвориш границите .. Всички ще станат дезертьори , като в Украйна , никой няма да се бие и умира за интересите на САЩ.
2
6
 
47
 
! Отговори
Недоволен преди 5 месеца
Дебел слабоумник.

Няма пари за да се издържа тая държава, нашия ще връща най-големия консуматор. Какво като има армия? Македонци ли ще плашим? Щот другите ни съседи ако решат няма да направят разлика дали сме със или без наборна чета.
1
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще станеш по скоро 180 кила, тъппанар такъв!