Визите на работниците от чужбина – готови за 7 дни

Правилата за наемната ръка от други страни са облекчени
69
Визите на работниците от чужбина – готови за 7 дни
Снимка: Булфото, архив

След като туроператори и хотелиери поставиха ребром проблема с липсата на кадри, които да работят през това лято по черноморските ин курорти, властите облекчиха режима за издаване на визи и премахнаха част от изискванията към чужденци, които искат да бъдат наети у нас.

Още по темата

"Визите за работници от трети страни, които ще работят в българския туристически сектор, ще бъдат изготвяни за седем дни", обясни във Варна вицепремиерът Валери Симеонов.

Според него всички бюрократични спънки пред бизнеса вече са премахнати.

По думите му бързото издаване на визите за работниците е договорено между четири български министерства.
Документите ще бъдат изготвяни срещу представяне на копие от паспорта и сключен трудов договор с работодател.

Общата стойност на услугата е около 50 евро, посочи Симеонов.

"Премахнато е изискването за диплома или удостоверение за квалификация, което да бъде превеждано и представяно в консулствата. Това не се изисква вече за чуждестранните граждани, които са основно от български произход – Украйна, Молдова, донякъде Беларус и Русия. Също така е премахнато изискването за договор за наем, а такъв да бъде предоставен от работодателя. Изисква се само предоставянето на декларация, че ще бъдат осигурени необходимите условия на човека, който ще бъде назначен", обясни той.

Симеонов каза още, че се работи активно по възможността да бъде удължен срокът за престоя на наетите у нас.
В момента ограничението е 90 дни.

По думите на Симеонов добре би било този срок да стане четири или пет месеца, за да се обхваща целият сезон.

Министърът на туризма Николина Ангелкова допълни, че предстои създаването на Център за квалификация и преквалификация към Министерството на туризма.

По думите й наемането на работници от трети страни е временна мярка за разрешаване на проблемите с кадрите в сектора.

"Със създаването на новия център ще се стимулира квалифицирането на повече българи, които да запълнят празнините в бранша", посочи министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
11
 
! Отговори
соцялно слаб депутат преди 6 години
и кой ще бачка цял месец -7 дена в седмицата за 460 лв минимална-380 чисто,от Буркине фасо,Бангладеш или Бряг на слоновата кост?
39
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 42"роми" на по 18-19 години правят по 70-80 лева на ден от бране на череши. А работа там бол. Но ти си роден за министър и такава простолюдна работа не е за теб, нали така?
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"А онези които си чоплят носа по кафенетата си е техен проблем защо нямат работа"Не си чопля носа по кафенетата и никога не съм си го чоплил по кафенетата. Но работа НЯМА!
37
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига бе хора, аз съм инженер с опит и ми предлагат също 600 лева, няма работа, няма заплати. Вече внасят и инженери. Пълно е с индийци и пакистанци и какви ли не, само не и българи.
36
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кво стана сега... ние седим безработни, защото искаме 600 лева заплата, а те ни казват, че много искаме и ни заменят с работници от чужбина... ЗА*БИИИИ!!!
35
14
 
2
 
! Отговори
Ммм да преди 6 години
*** не иска да седне да чете. *** не иска да учи. *** не иска да стане доктор, инжинер, архитект и т.н. *** иска да слугува на Англичани, Германци и Руснаци - да им чисти тоалетните или да им прислугува и после да си брои бакшишите. *** иска да е един голям ***
34
1
 
19
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Когато робите се опъват и не искат да,работят без пари,ще си внасяме такива от *** и молдова..Работодателите в Абсурдистан,избраните от ДС на БКП,това могат.Да крадат,разпродават и да унищожават ,това е генетика.Вижте си министър председателя бе,няма дума вече с която да ви марека робско племе тъпоъгълно...
33
0
 
37
 
! Отговори
Бобчо преди 6 години
Поредния кух и безмислен опит да не вдигат заплатите. И въобще не вярвам, че има хора, пък били и от по-скъсани държавици от нашата, които ще грухат по 12 часа, 6 дни седмично за колосалната сума от 300евра...
32
4
 
16
 
! Отговори
има начин преди 6 години
2 милиона квалифицирани Българи в чужбина.200 000 роми в страната.В България има буфер но не искат да го използват.По лесния вариант е внос на работна ръка.Съмнявам се в качеството на тази ръка.Заплатите са ниски.Махнете валутния борд и всичко ще се оправи,сега лева е надценен.
31
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Чехия как върви?И заплатите им са по-добри,макар,че и там е пълно с всякви европейци и чужденци,включително и черноработници.Защото не си разрушиха икономиката и още в началото дадоха равен старт на всички чехи,от заводите направиха съвместни немско-чешки ивестиции,фирми и т.н.,постъпиха умно,не си зарязоха дори и пенсионерите.
30
3
 
23
 
! Отговори
Поредната преди 6 години
Поредната простотия, до кога ще ги траем тези съкати *** прости управници питам и отговор не искам.До там ли е докарахме че да вкарваме работна ръка? И причините никои не си прави труда да погледне или недай се боже да оправи нещо. Сега като се напълни с куцо и сакато добре дошли в ***. Аз си стягам чантите и отлитам
29
1
 
43
 
! Отговори
Пуси преди 6 години
Тая т ъпа крава Ангелинка не разбра ли, че няма да преквалифицира българите с безумния си център докато морските феодали се правят на велики и плащат по 500 лева. Хората не щат да ходят да работят на *** не щото не са квалифицирани, а щото имат самоуважение. А и колко квалификация е нужно да си келнер или да ринеш *** на пияните руснаци? Или може би вече магистратура трябва.
28
21
 
5
 
! Отговори
ЗзЗ преди 6 години
Форума пак плюнчи и се пени. Вас какво ви бърка? Нека заплатите в бранша са ниски! Нека внасят от чужбина персонал. Вие какво искате да сме? Нация от сервитьори и чистачки? Като искате хубави пари, учете хубави професии. После дори да не ви провърви в България, и да решите да емигрирате, ще е по-добре да отидете в чужбина с диплома за инжинер (или друго) отколкото с опит като чистач на тоалетни.
27
0
 
31
 
! Отговори
Друг път преди 6 години
Очевидно нямаш никаква представа как седят нещата по морето, а вадиш заключения на базата на предстоя с в чужбина....Но първо - по морето няма ресторант, в който да се работи 2 на 2, не само, че няма, но и масово се правят по 70 часа на седмица, като се работи 6 дни в седмицата по над 10 часа. Второ - факт е, че в хотелите се работи по 2 на 2, но се работят по 12 часови смени, като карат и нощни, ако си хванеш втора работа, това означава да правиш по около 100 часа на седмица с 4 дни нощни.
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Швед и г-н Ебачев дайте ми е-мейл да ви пратя месечното банково извлечение :-)
25
23
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До друг път Донякъде си прав/а но само донякъде. В чужбина съм работил на три места но в България само на две едновременно. Ако работиш в ресторант или хотел на рецепция не е трудно. Повечето хотели и ресторанти в Бг работят на 2 работи 2 почива. Какъв е проблема да работиш в 2 ресторанта или хотела?
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дайте и на инжинерите някоя работа.Например да мажат с кремчета мадамите на плажа.
23
1
 
45
 
! Отговори
Друг път преди 6 години
До АнонименРаботил си ти на 2-3 места...Може да си работил, но не и тук в България. Сезонната работа в у нас по морето да ни ти е западна Европа или САЩ с 35-часови работни седмици, че ще работиш 2-3 места ? Тук ще те гърчат по 60-70 часа на седмица за 600-700 лв....И после защо българите макар бедни и безработни не искат и да чуят за дях...Дневен надник на работник да струва колкото един шезлонг...Ай сиктир от пишман бизнесмени.
22
0
 
22
 
! Отговори
Ебачев преди 6 години
Работиш ти с дупарата ти при кмета на Симитли за 6 бона
21
0
 
41
 
! Отговори
До 16 преди 6 години
Все пак трябва да си голям будала да отидеш да работиш за 500-550лв брутно. Даже може и по-малко. Двойната ведомост е широко разпространена из хотелите. Нека ги взимат тия чужденци, но то ще е до време. Ако беше хубаво в България нямаше 30% от населението да се е изнесло. Отдавна щеше да е пълно с молдовци, украинц, че и ако щеш германци и англичани. Не е изцяло проблема в кадрите, а и в работодателите. Не и до мързел. Видяхме как е в Европа и бг работодателите се отсвирват.