Комунизмът си отива... Паметникът пред НДК?

Тодор Чобанов, Калоян Паргов и Димитър Петров пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 30 май 2017 11:33 | 30 май 2017 11:00, Анисия Иванова
174

Демонтират паметника пред НДК "1300 г. България". Този акт на Столичната община предизвика множество полемики, а и раздели обществото.

Сега монументът е далеч от престижните си години в отминалите комунистически времена и се е превърнал в заплашително чудовище за тези, които преминат под него.

"Паметникът ще бъде демонтиран до края на лятото. Бронзовите пластики, дело на професор Валентин Старчев, ще бъдат съхранени в Националния музей. Прекалено много ще струва възстановяването му. Все още няма яснота какъв ще бъде новият паметник", обясни зам.-кметът на София Тодор Чобанов пред репортер на Bulgaria ON AIR.

БСП считат, че всяко поругаване или неглижиране на паметници е престъпление за историята.

"Това разделение на обществото трябва да спре. Проблемът в случая е да се намери баланс в облика на НДК, така че да се запази историята. Различното отношение към историческите артефакти пречи на решаването на въпроса. Новият подход е да забравим противопоставянето", настоя Калоян Паргов, председател на БСП – София в студиото на "България сутрин".

Негов събеседник бе и адвокат Димитър Петров от Сдружение "За възстановяване на паметника на Първи и Шести пехотен полк на Първа Софийска дивизия".

Според Петров паметникът при НДК е построен в грях, защото там е съборен предишен паметник на загинали войници, за да бъде изграден този.

"Трябва да се възстанови паметникът "1300 г. България“, но и да бъдат възстановен предишният. Всяко разрушаване на паметници е престъпление", заяви Паргов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
не виждам драма и за кво спорят туккомунягите. то да е някъв паметник, а то един петоъгълен шесто... знаете кво. да си пишат само руските опорни точки!
99
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а паметника за жертвите на деморкацията къде е!?
98
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да направят на Рейгън, на Буш, на Обама и на Бойко. Може и на Тръмп, но само ако ни гарантира по-малко бъглари в държавата и малко повече чужденци
97
7
 
20
 
! Отговори
Жоре Постаменто преди 6 години
Да я разкарват тая грозотия...и не само нея..На мястото на червеноармейския паметник да се издигне паметник на Хан Аспарух също така. Стига сме скланяли глава пред символ на окупаторска армия, която ни обрече на 50 годишен упадък, която не ни е освободила от никого, не е дала и една жертва в България (като изключим едни 40-тина *** умрели от алкохолно натравяне), а само е грабела и безчинствала.
96
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НА МЯСТОТО НА ТОЗИ ПАМЕТНИК ДА СЕ ПОСТРОИ МОНУМЕНТ НА ХИЛЯДИТЕ СОФИЯНЦИ, ЗАГИНАЛИ ПРИ ЖЕСТОКИТЕ ТЕРОРИСТИЧНИ АМЕРИКАНСКИ БОМБАРДИРОВКИ, КОИТО СРИНАХА СОФИЯ.
95
3
 
30
 
! Отговори
Ala-Bala преди 6 години
Този паметник още с откриването си в онези години си беше грозен. Хората още тогава не го уважаваха. Грозен се роди и си отива закономерно>
94
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 101Имаш предвид терористите взривили църква по време на погребение и избили сума ти народ ли?Прав си, макар да не знам да има техен "паметник" до НДк...по скоро е пред "позитано" 20.....но за паветата си прав.
93
16
 
6
 
! Отговори
До 101 преди 6 години
Освен по паметника с шмайзера не би било лошо да се хвърли паве и по другия паметник до НДК /на убийците на народа в периода 1918 - 1944/!
92
11
 
11
 
! Отговори
в действие преди 6 години
Разрухата на талибан Фандък в името на европодлизурството.
91
13
 
15
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Да демонтират паметника на Рейгън.
90
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жалко , беше внушителен и абстрактен. защо този паметник, другия там до Орлов мост е за демонтаж.
89
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам всеки да хвърли поне по едно паве по "шмайзера".Това с оглед изпълнението на решението на СОС де. Нищо незаконно нали?
88
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За *** дори има влязло в сила решение на столичен общински съвет за премахването му.Просто трябва да се пристъпи, към изпълнение, без да се чака повече даскалицата по руски.
87
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е е да се маха паметника на ***
86
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Беше оставен нарочно да се руши и да гние. И вече сме извън дилемата, трябва да се събори няма как! А най обичам господата дето се борят срещу комунизма с комунистически методи - честито господа, вие сте новите комунисти!
85
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бил символ на комунизма и затова дайте да го бутаме. А панелните блокове какво са? Символ на мира и хармонията ли? Ама тях не ги бутаме.Басирам се, че новият паметник би излезнал по-скъпо от реновиране на стария, защото първо трябва да се плати този да бъде съборен, да се плати за планирането и изграждането на нов, да се плати за монтирането. Ето тук в кв. Иван Вазов знам за една градинка с пързалка и пясък, която излезнала на общината 1.3 млн. лева. За новият паметник не искам и да си мисля..
84
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** и БСП да не реват, те колко много паметници са унищожили. Да не говорим че съсипаха държавата ни и народопсихологията и културата на нацията ни.
83
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Може и да издигнеш паметник и на Барутанлията и на Тамръшкият бей. И задължителво на Сюлейман паша !
82
7
 
8
 
! Отговори
бай Петко преди 6 години
Новият паметник щял да бъде в чест на умрялото вече СДС !
81
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Найстина няма по-долно същество от комуниста . Бойко Борисов най-младият член на БКП . Приет три дни след навършване на 18 години за член на Парлтията . Сиреч -Партиец станал такъв за изгода и правилегии ,готов да продаде майка си лъжещ че израсъл сиракТакъв не само майка си ще продаде, камо ли Родината си .