Внесено от ГЕРБ: Маха се знак Е24 - "Внимание, камера за скоростта!"

Вътрешният министър също иска изненада за шофьорите
2 юни 2017 12:00,
244
Внесено от ГЕРБ: Маха се знак Е24 - "Внимание, камера за скоростта!"
Снимка: Facebook

ГЕРБ внесоха промени в закона за движение по пътищата, с които да се премахне знакът, който предупреждава за мобилна камера на пътя. 

За това от дълго време настоява ръководството на Пътна полиция, а премиерът Бойко Борисов наскоро поиска депутатите да направят. 

Знакът, който означава пътен участък с камера за контрол на скоростта, бе въведен през 2015 година, за да може КАТ да върне в употреба издаването на електронни фишове от мобилните камери. Според депутатите обаче знакът не помага за ограничаване на произшествията на пътя.

В мотивите си народните представители пишат, че когато шофьорите биват уведомявани, че има камера за скоростта, те намаляват, но след това продължават движението си с превишена скорост. 

"По този начин се развива чувство на безнаказаност и се губи възпитателният ефект върху всички водачи", смятат депутатите. Те припомнят, че високата скорост е една от основните причини за тежките катастрофи на пътя. 

Вътрешният министър Валентин Радев също подкрепи премахването на знаците пред камерите.

Още по темата

"Може би е било грешка да бъдат поставени, така казват експертите и е добре да бъдат премахнати знаците. Такова ни е обществото, още има нужда от изненади, не можем да достигнем най-добрите европейски практики, надавам се, че това ще дисциплинира шофьорите", каза той.

С внесените промени в закона за движение по пътищата ГЕРБ искат и да се утежнят наказанията за собственици на автомобили, които ги дават на пияни и нередовни шофьори. В момента собствениците се наказват със спиране на колата за месец, а депутатите предлагат санкцията да стане прекратяване на регистрацията на автомобила за срок от шест месеца до една година. 

Статистиката сочи, че от 21 януари до днес са хванати на 9000 шофьори без книжки, каза депутатът Павел Христов. Според него това е една от причините за тежките катастрофи по пътищата. С новите текстове ГЕРБ ще променят и наредбата за наркотичните вещества като актуализират списъка със забранените за използване субстанции. 

Ще има промени и в разпоредбата за това кои лица могат да взимат кръвни проби. "В момента единствените хора, които имат право да взимат проба, са лекарите, но това не винаги става така и това е повод за падане на актовете в съда", каза Радостин Танев. 

Той даде да се разбере и че ще се промени веществото, с което се почиства мястото за взимане на кръвна проба, защото то било забранено от 15 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
0
 
15
 
! Отговори
Така е преди 6 години
От всякъде ни заобиколиха с камери. Човек не може да пръдне , без да го хване камера.При Тошо имаше страх и това е разковничето.Страхът е велико чувство. Като дискова спирачка е .
199
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие карайте с 130 , изпреварвайте на забранено или на завои ...пък чакайте КАТ да си спасят ...палячовци.
198
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-променяният закон е ЗДП! Ако нямаше служебно правителство досега щяха да са изкърпили закона с поне още 2-3 поправки
197
3
 
21
 
! Отговори
БАБА КУНА преди 6 години
ЕЙ НЕ СЕ НАКРАДОХА ТЕЗИ ГЕРБАДЖИИ! НАПРАВО ИМ Е ТРЪПКА ДА БЪРКАТ В ДЖОБОВЕТЕ НА ХОРАТА. ПРАВЯТ СЕ НА УДАРЕНИ ЗА КАЧЕСТВОТО НА ПЪТИЩАТА, А УЖ БИЛИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ НА ДВИЖЕНИЕТО! ПРОСТАШКО Е ДА СИ ГЕРБАДЖИЯ!!!
196
2
 
22
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Пример за липсата на пътища Русе- Кубрат нов бус на 5 месеца от както е произведен вече влиза за 2 път за основен ремонт!!! НОВ БУС НА 5 МЕСЕЦА ЗА ВТОРИ ПЪТ!!! ЗАЩОТО МИНАВА ОТ МЯСТО КОЕТО ГО НЯМА ДОРИ НА КАРТИТЕ НА ГУГЪЛ, НО ИМА ЗНАК ЗА ВИНЕТКА (КОЯТО ЗА БУС 17 МЕСТЕН Е 1050 ЛЕВА) Е ТЕ ТОВА ВИ Е ПРЕКРАСНАТА РАБОТА НА СВИНЕТКА ТИКВОНИЕВА И БАЙ ТИКВА ТРЕТИ С ТОВА ИМЕ!!! ЗА ТОВА ИМА КАТАСТРОФИ ЗАЩОТО НЯМА ППППЪЪЪЪТТТТИИИЩЩЩАААА НЯМА ТАКОВА ЖИВОТНО В НАШИТЕ ГЕОГРАФСКИ ШИРИНИ!!!!!!!
195
3
 
3
 
! Отговори
Kmetstvo hotel преди 6 години
Ami togava da ima takiva znaci za kamerite i v bankite, garite, autogarite...letistata..., hotelite, restorantite, magazinite....mvr direkciite, ms, ns, prezdenstvoto...
194
1
 
12
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
До АнонименЕ нали свинетка за това вдигна винетките. Да направят НОРМАЛНИ ШИРОКИ УДОБНИ ПЪТИЩА И ЗА НАС, А НЕ САМО СОФИЯ-МОРЕТО и СОФИЯ-ГЪРЦИЯ!!! НАС ТЕЗИ ПЪТИЩА НЕ НИ ТРЯБВАТ ИСКАМЕ НОРМАЛНИ ПЪТИЩА ИЗ ЦЯЛАТА СТРАНА ЗАЩОТО ВИНЕТКИ НЕ СЕ ПЛАЩАТ САМО В СОФИЯ!!! НЕМОЖЕ НАЙ НАТОВАРЕНИТЕ ПЪТИЩА В СТРАНАТА ДА НЕ СА ВИЖДАЛИ РЕМОНТ ОТ 30 ГОДИНИ, А ПЪТЕКИ КЪМ ВИЛИ ДА МИ СЕ АСФАЛТИРАТ!!! ПЪРВО ДЪРЖАВАТА ДА СИ СВЪРШИ РАБОТАТА ТОГАВА ДА ИЗИСКВА ОТ ОСТАНАЛИТЕ!!!!!
193
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До зззОсвен това, такива като теб трябва да ги обявят за опасни за движението, след като не спазваш ограниченията и не ти пука за живота и безопасността на останалите участници в движението. А колкото до мантинелите и тесните пътища, ми то навсякъде има такива двупосочни пътища с по едно платно, но ако си забелязал, повечето са с единична непрекъсната линия, която е знак, че задминаването е забранено и ако го вършиш си в нарушение, а не дай боже да предизвикаш ПТП с жертви...
192
9
 
9
 
! Отговори
Съби преди 6 години
Факта, че в коментарите 95% искат да има знак, че ще ги снимат дали, карат с превишена скорост ме изумява!
191
1
 
13
 
! Отговори
Dies Irae преди 6 години
Калпави пътеки, некадърни КАТ и много коли управлявани от хора без книжки. КАТ от години има само две функции - да води статистика и да пълни бюджета чрез актове. Това е! Колко пъти сте ставали свидетели на катастрофа при която КАТ-таджията си стой отстрани и нито регулира движението, нито знае какво да прави. Я вижте пътя за Кубрат и тогава ми говорете, че държавата си вършела работата. Хората там са забравени от господ. Наскоро бяха сложили табела. Добре дошли на Марс. За това има катастрофи!
190
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То катастрофите не стават пред камерите... пълен ***
189
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помнете катастрофите няма да намалеят нито пък глобите ще се увеличат. Вместо да спра километър по рано.... примерно ....ще спра 500 метра щото радара ще ми писне
188
2
 
14
 
! Отговори
ззз преди 6 години
Пак наблягам, най-големите убийци по пътищата са:1. Умората/заспиването - ФАКТ2. Двупосочните пътища без мантинела м/у двете платна (такива междуградски в Еуропата вече почти няма) (прим. пътя Бургас-Созопол след поставяне на мантинела-драстичен спад на ПТП)3. Простотията и самочувствието (далеч не са само БГ патент)А пияните и дрогираните(категорично санкции за тях),да има ги и правят ПТП и са много удобно оправдание за бездействието на държавата и рекламирането на измислената "Война по п.
187
3
 
23
 
! Отговори
ФФФ преди 6 години
В истинската Европа навсякъде контрола на скоростта е указано със знаци и те предупреждават.Ние пак избягахме от Европа, ама ще въвеждаме еврото за далавера да сме там.
186
3
 
7
 
! Отговори
Грую преди 6 години
До зззДа, тази глупост дойде от ЕС и е поредната идиотия. Те ЕС защото са много толерантни, затова се напълниха с камикадзета и сега се защитават с плюшени мечета, свещи, бдения и .........
185
1
 
11
 
! Отговори
ззз преди 6 години
До АнонименПриятелю, аз като съм се качил на МПС теб още не са те замисляли! И си избърши пяната от устата.Специално за мен - редовно нарушавам скоростните ограничения, но основно правило ми е: каквото и да правиш-не притеснявай околните! За заплаха към сигурността им даже и не помислям!(а и принципно не пия!)А че uдuoти има сред всички групи хора-факт е,НОФАКТ е и че огромната част от фаталните ПТП не са резултат от истeрично "рекламираните" причини от управниците ни!Не сме най-лошите в ЕU
184
3
 
17
 
! Отговори
гражданино шофер преди 6 години
парите в мвр свършиха и пускат палките-хранилки в действие. а моите права на гражданин, които не иска да бъде сниман къде останаха?
183
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и да давате простоватите си съвети истината е само една - 70% от шофьорите са калпави. Имат слаба преценка при изпреварване, трудно усещат до къде са възможностите на автомобила , бавно мислят и най-накрая мислят че владеят горните неща. Скоро няма да спрат катастрофите и жертвите.
182
3
 
6
 
! Отговори
Див Петел преди 6 години
Айде пак ще се крият из храстите куките. Тъкмо се бяха понаучили че контрол на движението не се прави с мушкане из храстите и сега пак ще се почне с криенето и рушветите.
181
1
 
6
 
! Отговори
и т.н. и т.н. преди 6 години
Преди 10-тина години във Франция месните колеги ме предупреждаваха да не карам над 160 по магистралата т.е. до към 160 не те закачат.А по магистраите ПРЕЗ и около града (разбирай у Софията бул. България и Околовристното) ограничението е 140. Отделно ТАМ червено на десен завой практически НЯМА, също масово Кръгови и надлези/подлези (за колите) масово на бул. тип наш'та Раковска, еднопосочни улици, идиoтuя синя/зелена зона тип БГ няма, истинска зелена вълна-т.е. първо спиране в центъра на Париж..