БСП в опит за нова изборната система, иска смесена

Така ще се гласува с два вида бюлетини
Обновена: 24 юни 2017 15:38 | 24 юни 2017 15:01,
57
БСП в опит за нова изборната система, иска смесена
Снимка: Архив, Олег Попов, Dnes.bg

Националният съвет на БСП обсъди предложението и реши партията да внесе в Народното събрание предложение за промени в Изборния кодекс, предвиждащи въвеждането на смесена избирателна система.

Още по темата

Решението бе взето с 53 гласа "за" от общо 94, а с него Съветът възложи на парламентарната група да депозира законопроекта за обсъждане и гласуване в парламента, пише "Фокус".

Социалистите смятат, че смесената избирателна система с мажоритарен избор е балансирано законодателно решение, което да даде възможност за консолидация, а не на ново противопоставяне.

Законопроектът предвижда запазване на конституционната рамка за числеността на народните представители, гарантиране на справедливо регионално представителство чрез запазването на 31 многомандатни избирателни райони, на които сега е разделена страната. В своя законопроект от БСП предлагат запазването на минималната квота за регион от четирима народни представители за Народно събрание и шестима за Велико Народно събрание, (понастоящем такива региони са 9), като мярка срещу задълбочаващите се регионални диспропорции.

От партията предлагат въвеждане на два вида изборни бюлетини – една за пропорционален избор на кандидатите на партиите и коалициите и отделна бюлетина за мажоритарен избор на кандидатите на партиите и коалициите и на независимите кандидати.

Съгласно законопроекта един кандидат на дадена партия може да участва и в двете листи, но само в границите на един многомандатен изборен район. Независим кандидат, издигнат от инициативен комитет, може да участва само в една листа за мажоритарен избор.

Промените в ИК предвиждат разделяне на 31 многомандатни райони на подрайони за мажоритарен избор, които трябва да са общо за страната половината от общия брой на народните представители - 120 за Oбикновено Народно събрание и 200 за Велико Народно събрание.

Всеки избирател гласува за пропорционална листа и за мажоритарен кандидат. Промените предвиждат, когато избирателят е решил да упражни само част от правото си и е гласувал само за пропорционална, или само за мажоритарна листа, гласът му да се счита за валиден.

Парламентарният избор се провежда едновременно и за пропорционалните, и за мажоритарните листи в един тур.

Предвидено е изключение и провеждане на втори тур, когато двама или повече мажоритарни кандидати са получили равен брой гласове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
агу преди 6 години
И ас като вас.Видя ли на монитора филия с мас,ръцете ме засърбяват да пиша.Простотия!
34
0
 
4
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Доколкото си спомням Мая Костинбродска беше внесла едни промени, пък после не беше доволна от своите промени. Социалистите само вдигатпуилка за да са по новините, но после семи не са доволни от резултатите. Необмислена и некадърна работа. Хубава работа, ама социалистическа.
33
0
 
5
 
! Отговори
търтея иска власт преди 6 години
Курнелията като дърта общественичка пак точи лиги за властта. Ако не влезе с мажоритарната, да влезе с пропорционалната. Помните ли СерГея как взе бюлетината на момчето което спечели избора? Грешка било, тинтири минтири. Гласоподавателите не грешат! Те избират.
32
3
 
8
 
! Отговори
Престъпен тандем преди 6 години
Престъпника и наркотрафикант комуниста милионер Кирил Добрев в тандем с открадналата милиони по време на приватизацията в България г-жа Лъжа(Корнелия Нинова) искат да ни управляват, пардон крадат отново! Ще допуснем ли още веднъж да фалират България ?
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Избирателите гласуваха за мажоритарна а не за смесена. Когато има референдум за смесена тогава ще приемат смесена.
30
0
 
3
 
! Отговори
ИВАН преди 6 години
До АнонименИстинският въпрос е кой си и какво предлагаш на избирателите?Във Франция има смесена избирателна система в два тура,на последните социалистите загубиха около 400 места?!С откровенни демагогски и популистки реторики партията на г-жа Нинова опита всичко ,така че проектът за нов избирателен закон може да се обърне против нея!
29
0
 
10
 
! Отговори
АTAKICT преди 6 години
СМЕСЕНА БАНЯ НЯМА ---ИЛИ Е МЪЖКА ИЛИ Е ЖЕНСКА
28
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
До АнонименГЕРБ Е РОЖБА НА ДС А ДС--НА БКП ВЪПРОСА Е КОИ Е П0---ГОЛЯМ ЛЪЖЕЦ И КРАДЕЦ
27
0
 
5
 
! Отговори
В политиката преди 6 години
е като при митниците, няма значение системата по която влизаш, чист светец да вкараш в тая въртележка, до шестия месец се превръща в корумпирано чудовище. И все пак, в общия случай, много специална порода са тия, занимаващите се с политика, от най-гадната.
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега остава някой да ми обясни какво общо има БСП /БКП/ с Русия? Русия няма по-страшен враг от СССР - в мрака на комунизма и в борбата срещу него, нашите братя руснаци дадоха над 25 млн. жертви.
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каквото и да правят, избори няма да спечелят.
24
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тaзи снимкa е рaзлепенa нa гaрaтa и отдолу пише - " Внимaние -ИЗМAМНИЦИ "
23
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая па4а напрактика върна ББ на власт, като застана срещу референдума с Гумен Гадев след 2-рия тур на изборитем и се чудя как може в БСП да са толкова ***, абе ей иде реч за референдумм на който са участвали 3,5 млн души, от които 3/4 са казали ЗА мажоритарни избори, неможе ли да вденете че поне 5-600 хиляди от тях са Ваши симпатизанти, и с арогантноста, която проявявате в момента накрая ще Ви случи това което се случи на СДС
22
3
 
6
 
! Отговори
seira преди 6 години
До Анонимен 28:"ДРУГАРЮ",1. НИКОЙ ОТ "ПОЛИТИЦИТЕ" (БИВШИ, НАСТОЯЩИ И БЪДЕЩИ) НЕ МИ Е НИКАКЪВ - ФАКТ!2. "РЕФЕРЕНДУМА" НА "ДРУГАРЯ" ТРИФОНОВ НЕ ИЗРАЗЯВА ВОЛЯТА НА СУВЕРЕНА - ФАКТ!3. Т.НАР. "ДЕМОКРАЦИЯ" С КОЯТО ТОЛКОВА СЕ ОБЛЪЧВА СЪЗНАНИЕТО НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ, ИЗОБЩО НЕ ОТРАЗЯВА ВОЛЯТА НА МНОЗИНСТВОТО ОТ ИМАЩИТЕ ПРАВО НА ГЛАС.БИХТЕ ЛИ ПОКАЗАЛИ КОЛКО (%) РЕАЛНИ ИЗБИРАТЕЛИ "СТОЯТ ЗАД" УПРАВЛЯВАЩОТО МНОЗИНСТВО В ПАРЛАМЕНТА, РЕСП. В ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ?СТОПЛИХТЕ ЛИ?!
21
3
 
11
 
! Отговори
БСП=ФАЛИТ!!! преди 6 години
Нинова, та нали с Радев казахте, че ще подкрепите Референдума?Няма изпълнено обещание от БСП! НЯМА!!!ЛУКАНОВ - куфарчета, ограбване до дъно, ФАЛИТ!!!ВИДЕНОВ - банков Фалит, 6-7 милиарда директно в мутренските им групировки, а после измислиха героя Сорос, че да се оправдават. СТАНИШЕВ, ДОГАН - Спрени еврофондове от краби до дупка!!!ОРЕХА - Пак 4млрд., но този път за Пеевски, от фалита на КТБ...КАКВО ДА ИМ ВЯРВАМ НА ТЕЯ!??!?!?!?! Аз по-брутални крадци не съм виждал!!!!!!!!!!!!!!!!!
20
1
 
5
 
! Отговори
PST преди 6 години
И ще се получи : крадец - контрабандист - милионер - крадец ....и така до 20-25-26 !
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До seiraа какво е бе червен *** ? 73 % от "ЗА" мажоритаени избори, ама Ви много удобно да извъртате нещата, като стане дума за Крим и почвате ама той "народа" така бил казал на референдума, ама като стане за нашия референдум, обръщате плочата, ама неможе, нашия народ незнае, абе червени *** как поне въднъж не уважихте волята на народа бре, как се увъртате нещата как на Вас са Ви изгодин
18
1
 
8
 
! Отговори
? преди 6 години
Този в дясно го даваха в господари на ефира как подкупва гологлави мутри около Софийския университет за антипротестите!!!Хванаха го, ама нали е син на някоя си червена легенда...ТОВА ЛИ Е НОВОТО ЛИЦЕ НА БСП ПИТАМ!?!?!?!??!?!?!
17
5
 
4
 
! Отговори
seira преди 6 години
АЛОО...РЕЗУЛТАТЪТ ОТ "РЕФЕРЕНДУМА" НА "ДРУГАРЯ" ТРИФОНОВ НЕ Е "ВОЛЯТА НА НАРОДА" (СУВЕРЕНА)!!!СТОПЛИХТЕ ЛИ?!
16
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Корнелия Нинова е много хубава и умна жена."Ти от "кутевците" ли си,или от на Инна Пелева (на Бойко любовницата) фирмата за ***?