НС одобри нови 200 млн. заем. БСП: Правителството мами!

Според социалистите няма никакви разчети по пера
73
НС одобри нови 200 млн. заем. БСП: Правителството мами!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Заем от 200 млн. евро от Банката за развитие на Съвета на Европа за периода 2014-2020 г. одобри парламентът, въпреки острата критика на БСП.

Депутатите ратифицираха рамковото споразумение за него, което е свързано с националното съфинансиране по оперативните програми, изпълнявани със средствата от ЕС.

Гратисният период е пет години, като парите ще се усвояват на траншове, а средствата ще бъдат предвидени в бюджета за съответната година. С тях ще се покрие националното съфинансиране на инвестиционни проекти по оперативните програми "Региони в растеж 2014-2020", "Развитие на човешките ресурси 2014-2020" и "Науки и образование за интелигентен растеж 2014-2020".

Според социалиста Румен Гечев обаче правителството мами парламента, защото в споразумението няма никакви разчети по пера, нито пък обосновка как заемът ще се отрази на финансовата ни система.

Той отсече, че от едно от приложенията става ясно, че част от сумата ще отиде за мигранти.

"Те ни вкарат в схема, при която взимайки този заем няма как да откажем разследването на мигранти", обвини червеният депутати допълни, че след като четири страни от Централна Европа отказват да приемат бежанци, явно те ще бъдат пратени в България с този заем.

"Пред бюджетна комисия зам.-финансовият министър Кирил Ананиев отчете 12,700 млрд. лв. фискален резерв към края на месеца, откъде накъде ще теглим заем", поиска обяснение от управляващите социалистът.

Той припомни още, че НС е гласувало вече 16 млрд. лв. заем и сега се иска одобрението на депутатите за още 200 млн. евро.

Вкарвате следващите поколения в нови дългове, предупреди Гечев.

Според него явно кабинетът не разполага с никакви свободни средства и заради това му се налага да моли за заем 200 милиона евро.

"В мотивите на кабинета пише, че заемът е сключен при много благоприятни условия, но това е подигравка с парламента, защото няма цифри, явно по тази формула ще карат и вместо да искат милиарди, ще взимат 200 милиона този месец, 200 милиона следващия като честитка за българския народ", коментира Гечев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой ще ги връща тези пари?!?Е как кой, пак ние. Само че следващото правителство да му мисли как да ни ги вземе. Бойко пак ще си даде почивка едно служебно правителство и после пак ще дойде на бял кон да ни оправя, щото никое правителство не може да се справи с толкова глупости които е натворил.
40
1
 
18
 
! Отговори
БЪЛГАРКАТА преди 6 години
ЗА КОЙ ЛИ ПЪТ ЩЕ ОБИДЯ ИЗБИРАТЕЛИТЕ НА БОЙКО - *** ВАРИ ГО ПЕЧИ ТО НА *** МИРИШЕ. ТЕ ИЗГЛЕЖДА СА ИМУНИЗИРАНИ СЪС СЛАБОУМИЕ. КАКВИ ХОРА СА КОЛКО СЛАБОХАРАКТЕРНИ И НАИВНИ СА ТА ДА ИМ ПРОМИЯТ МОЗЪЦИТЕ ТОЛКОВА. ТИ В ОЧИТЕ ИМ НАВИРАШ ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА НА ГЕРБ КАКТО И ТОВА, ЧЕ ТЕ ОГРАБВАТ НАЙ НАХАЛНО И ПАК ОТИВАШ И ГЛАСУВАШ ЗА ТЯХ. ЗНАЧИ ТЕХНИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ СА ОТ НАЙ НИСШИТЕ ЖИВОТНИ КОИТО ВМЕЕСТО МОЗЪК ИМАТ МЪТНА ВОДА. *** НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА ОТДАВНА ДОКАЗАНО.
39
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак ли заеми????
38
0
 
18
 
! Отговори
Менда преди 6 години
Нали имаше излишък в бюджета, милиарди от контрабанди? Защо пак се тегли заем? Орешарски го свалиха за 1 милиард заем, а сега 16 млрд , 200 млн и кой знае още колко2Грабливи мутри!
37
1
 
15
 
! Отговори
Батко ви преди 6 години
Да не забравим и едни от най- бруталните кражби, бъркащи директно в джоба на хората- това са банките и бензиностанциите. Забравих и телекомите. И най- гадното е, че повечето от тези изброените ни дерат законно, не само с мълчаливото съгласие, ами с активна помощ и протекция от държавата. И на обикновения човек какво му остава- да се ядосва и да псува, и да ходи на работа. Ако му остане лев за почивка добре. Но и това не е сигурно- най много някой интегриран да влезе да го обере.
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А,беееее ще я има една тя,амаааа....!!!Повече кървава,отколкото мътна!!Въпрос на време е кой,кога и как ще драсне клечката на фитила!!
35
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е резил !!Кой ще ги връща тези пари?!?Депутатите ли ?!?
34
0
 
10
 
! Отговори
бг смешки преди 6 години
то тва не е народ а МЪРШАААА !!!! ше търпи докато не му фалират държавата ! а тва ше стане макс до 3-4 години ....най-много 5 .... но на ПРОС НАРОД - ПРОСТИ УПРАВНИЦИ ! това е .....
33
1
 
9
 
! Отговори
Батко ви преди 6 години
И въпреки всичко, страната ни е богата. Просто трябва да се спре да се краде, и пари ще има за всичко и всички. Но къде този късмет. Всеки стигнал някакъв пост и краде. Министри, зам-, депутати, областни, кметове, неправителствени, синдикати, ВиК-а дружества, енерго, топлофикации, шефове на държавни предприятия, шефове в тотото, в телевизията, в БДЖ, за тецове и АЕЦ да не говорим, директори на градини и училища, държавни чиновници в общ. администрации
32
0
 
19
 
! Отговори
Mr from London преди 6 години
КЪДЕ СТЕ БЪЛГАРИ, КЪДЕ СТЕ 2 МИЛИОНА СОФИЯНЦИ? КАК Е ВЪЗМОЖНО ОЩЕ ДА ГИ ТЪРПИТЕ??? СПИТЕ ЛИ??? ИЛИ ЧАКАТЕ ДА ДОЙДАТ ПОРЕДНИТЕ СПАСИТЕЛИ?! О ДА, ВЯРНО, МАРТ МЕСЕЦ ИМАХТЕ ИЗБОРИ И ПАК, ЗА 3-ТИ ПЪТ СИ ГО ИЗБРАХТЕ - ПОЖАРНИКАРЯ-СЛЪНЦЕ! И НА СЛЕДВАЩИТЕ - ПАК ДА СИ ГО ИЗБЕРЕТЕ И ТАКА, ДОКАТО ИЗМРЕТЕ! НА НАРОДИТЕ С КЪСА ПАМЕТ ПРЕХОДИТЕ ИМ СА ДЪЛГИ!
31
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Явно има огромно желание да ни фалират. Да си намалят депутатите и правителството разходите. какви заеми ще вземат?
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е казано в-"Истината-причината,според която сащ ще запали света".За банките,кражбите,пенсионните фондове.....19 трилиона дълг,американци ще плащат,та ние ли.
29
1
 
14
 
! Отговори
Батко ви преди 6 години
Ами, хора, помислете! То не остана кой да работи в тази държава. Повечето млади и кадърни избягаха. Тук от 6.5 милиона население, над 2 са пенсионери, сигурно към 1.5 мил. неработещи роми, към 1 мил. учащи, и работещи 2 милиона. От работещите сигурно половината са на държавна хранилка /респективно техните заплати идват пак от данъци/. Е няма как да стане. Една група трябва да отпадне от финансовата тежест. И всички знаем коя е тя. Безполезните скакалци. Тогава вече може и да стигат парите.
28
1
 
10
 
! Отговори
На български преди 6 години
Плащаме 200 млн за да финансираме проекти, които се финансират със средства от ЕС. Технически Боко не лъже като казва, че средствата са от ЕС, тъй като и България е в ЕС. Честито на печелившите.
27
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма само БСП/БКП да дърпа заеми
26
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
няма нужда от много размисли, за какво е този заем. Ами за вдигане на полицейските заплати. Нали толкова пари се въртяха в дебатите. Тиквата .ще ни продаде и гащите от г*за само да не го свалят.
25
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лошото е,че няма кой да им се опъне.Народа спи,прокуратурата спи,ДАНС спи,затова ще си правят каквото си искат.
24
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Макята фостенцата на всички дето ни докараха пак банкянската тиква на власт. Бел ден да не видят цялото им поколение до девето колено да бъде проклето. В ада да горят макята им девна фостенцата. Загробиха ни със 16 милиарда лева къде отидоха тези милиарди кой ги открадна? Защо ни загробват с още 200 милиона евро? Външният дълг надминава 40 милиарда евро кой ще го палаща? Вместо да излизаме от тинята тия ни набутват в калта и ровиме дъното! Евах ви управниците евани селянжърски фостенцата!
23
2
 
24
 
! Отговори
Тигъра преди 6 години
Тези не спират да се подиграват с вас.Отдавна напуснах България и нито за миг не съжалявам. Вече никой не краде от мен и не ми чупи стойки. И по турско България не е стигала такова дъно.Дано всички нечестивци, които заробиха България да си платят един ден.Пожелавам им го от сърце!
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А дали не са два милиарда? Всичко се държи в тайна, медиите са купени , всичко в държавата е една мафиотска структора!