Saab за Gripen-ите: Грешна информация, много лъжи!

Шведската компания с официална позиция по спора
Обновена: 20 сеп 2017 15:42 | 20 сеп 2017 15:30, Миглена Иванова
77
Saab за Gripen-ите: Грешна информация, много лъжи!
Снимка: архив, Reuters

Шведската компания Saab, която произвежда изтребителите Gripen, изпрати до медиите официална позиция заради спора между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев за доставката на самолети за военновъздушните сили на България.

В позицията се посочва, че и Saab, и Швеция следят публичния дебат в България "с голям интерес, внимание, уважение и търпение".

Още по темата

Радев настоява правителството бързо да сключи договор с шведската компания за закупуването на изтребители Gripen, които бяха избрани от служебното правителство, за да не се стигне до приземяването на българската бойна авиация.

Борисов обаче намеква, че парите, които ще бъдат платени за изтребителите, вероятно ще бъдат пренасочени към увеличението на заплатите на учителите и за други разходи. Освен това той настоява, че има по-голяма нужда от превъоръжаване на сухопътните войски. За изтребителите премиерът намекна, че може да се изчакат съвместните проекти, които ще се финансират от Европейския съюз (ЕС) по линия на бъдещия отбранителен съюз.

Днес временната парламентарна комисия, която проверява процедурата по избор на изпълнител за доставка на изтребителите, трябва да гласува финалния си доклад. Очакванията са процедурата да бъде частично подновена и да се препоръча събиране на оферти за самолети наново.

Saab посочва, че през последните седмици са се тиражирали много грешни и заблуждаващи твърдения, критики и обвинения.

В позицията на компанията се посочва, че схемата за плащане на самолетите е одобрена от парламента и те са се съобразили с всички искания.

Компанията подчертава, че времето за доставка на самолетите е едно от конкурентните ѝ предимства заедно с гъвкавата схема за плащане и ниските разходи за поддръжка на изтребителите.

Според Saab България би имала ползи от присъединяването към семейството на Gripen в Централна и Източна Европа, тъй като ще се насърчи сътрудничеството в региона по отношение на авиационната инфраструктура, обучението на пилотите и наземния персонал, поддръжката, логистиката и споделянето на ноу-хау, посочва се в заключение в позицията на компанията.

Още новини от икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: изтребителиГрипен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кво са тея самолети бе. Никой не ги е виждал в бой. Аре бегайте от тук. Ако бяха толкова хубави , нямаше богатите да си купуват Фки. Плюс това ББ е прав трябва да се изчака момент и да се иска от ЕС пари ...Все пак ние сме крайна граница на съюза и трябва да ни бъде помогнато. Ние пазим целия ЕС, не само България.
43
6
 
16
 
! Отговори
Гювеча преди 6 години
мухлясъл тиквун с кубинска пура иска далаверка да има, требе техни фирми да поддържат *** не трета ами десета ръка ама номерчето е да има поддръжка да си плащате щом искате мудерни самулетчита да ви фърчат над главите нощеска докат спите ей така да си чешем та.ша.ци.те
42
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като Столтенберг заяви официално че всяка натовска държава може да закупува бойна техника от където си иска включително и от Русия защо не се включат и руските фирми в този търг ? Борисов ако не е корумпиран алчен *** ще ги включи но се съмнявам. За 1 милиард може да купиме последно поколение самолет МиГ-35 поне 3 ескадрили и това е самолет който може да свали всеки един Ф-35 без проблем.
41
3
 
5
 
! Отговори
Питам преди 6 години
Кога ще изтребваме?
40
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Можем да поздравим Цветанов, че вкара Баце в гьола и се омаза до ушите! Щом и шведите реагирахатака, значи Баце силно се е изпуснал! А Цветанов изобщо няма шансове за това, което си е въобразил!
39
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е ГЕРБерастите да наплапат мангизите за бракуваните преди 20 години ф-16.
38
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И аз като Камен се чудя за какъв *** са ни 8 посредствени изтребителя???Те да бяха някакви нови модели Миг или Ф няма значение какви но да са по по най дет се казва.Така и така са само 8.Ако не дай си боже стане конфликт ще ги свалят са нула време и жалко за пилотите и хвърлените пари.Настина е по-добре да се вземе друга техника с тези пари.Техника която ще помага.
37
3
 
36
 
! Отговори
уау преди 6 години
Върти го, суче го, тоя Борисов е метнал око на тези пари и е захапал кокала. Накрая отново - нито самолети, нито учителски заплати, нито сухопътни войски. Всичко ще прибере тоз човек.
36
2
 
18
 
! Отговори
До Камен преди 6 години
Човек изтребители и армия са на принципа, по добре да ги имаш и да не ти трябват,а са нужни, защото са нужни за ефективно пво, не да нападаме др6ги държави
35
5
 
26
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Е..ааасиии Тиквата доллна колко е гнуусен!!Бахххти архи лъжеца муутренскиии...Драйффффф
34
17
 
24
 
! Отговори
Камен преди 6 години
И с кого точно ще се бием с тия 8 изтребителя дето ще затворим сума пари за тях. По-добре с тия пари да се купят медицински хеликоптери, с които да извозват спешните случаи от западналите провинциални болници към малкото останали що-годе свестни болници в София. Или високопроходима военна техника, която да може да се иползва при бедствия и аварии. Изтребители са най-безсмислената възможна покупка.
33
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опорната точка една както винаги:Бойко е велик... другите го дънят от време на време, ако не го слушате нов по-свестен матриал ще си внесе и ще управлява.
32
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия "заплати" ще ги видим на куково лято...
31
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно! Що за правова държава сме, когато приключил конкурс се възобновява? А, да. Такава, която обслужва монополът на Вальо Златев и го подковава законово, за да няма конкуренция. Мутрокрация!
30
23
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29Не разбирам какво вие левите плюете по Сорос, той е ляв като вас. Не го слагайте с център дясното, не е от наш'те.
29
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кефя се на хистерливата шоро шоидна фрустрация....Нема F-16, нема грантове, троловете уволнени, НПО-то фалит.....
28
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Опорните точки днес:16 милиарда не са рекапитализиране, а крадене.Ф-35 ще купим.Суджук е вина на Бойко.
27
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Think, това просто е поредната статия за ББ, с 90% негативни коментари спрямо него, и разбира се съвсем основателни. Тук сме се събрали българи и като се знае положението със заплащането у нас, едва ли присъстващите са със заплати по 3000. Ще ти припомня, че когато ББ заяви, че ще купуваме самолети, той не ни пита дали няма да е по-добре да увеличи заплатите. То и аз мисля, че тия самолети с нищо няма да ни помогнат, но да управляваш държава като днес заявяваш едно, а утре - обратното, не става.
26
5
 
36
 
! Отговори
Манчу преди 6 години
Врвмето за ф35 ще дойде когато цъфнат на Боко налъмите
25
2
 
53
 
! Отговори
гого преди 6 години
ама верно бе, онези 16 милиарда де са, а Ореха за милиард и нещо го свалиха..