За България на празника: Равноправна държава, горда нация

Борисов призова за почит към онези, които са отстоявали правото на свободен избор
22 сеп 2017 12:02,
124
За България на празника: Равноправна държава, горда нация
Снимка: БТА

Равноправна държава, горда нация, наследници на велики българи. Такава описаха България и българите политиците в приветствията си за националния празник.

Днес страната ни празнува 109 години от обявяването на независимостта й и връщането й на европейската карта след петвековно османско владичество.

"България е минала през много трудни моменти в историята си, но силният дух и волята на народа винаги са побеждавали неблагоприятните събития и са давали тласък за развитието ни", обяви премиерът Бойко Борисов и допълни: "С тази енергия и желанието да просперираме нашите прадеди са се преборили за провъзгласяването на независимостта на България и за превръщането й в равноправна на другите държави".

Още по темата

Борисов отчита, че благодарение на техните усилия се издига международният авторитет на страната ни. Той призовава да изразим почит и признателност към всички, които са отстоявали правото на българския народ и държава на самостоятелен избор.

"Днес ние продължаваме да градим историята като наследяваме великите дела на тези българи и именно затова трябва да бъдем още по-отговорни за съдбата на следващите поколения. Като независима държава, част от голямото европейско семейство, България е на прага да стане за първи път в нашата история председател на най-силния икономически съюз в света", обяви още министър-председателят.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова също честити националния празник на българите.

"109 години от датата, която събира силата на съзидателните усилия на една горда и обединена нация. Саможертвата на бойното поле, трудът, желанието за развитие, за прогрес на българите диктуват този държавнически и дипламатически подвиг", написа шефката на социалистите в профила си във Facebook.

Според нея подвигът от 22 септември показва на най-висшата форма на справедливост за един народ – правото му да изгради силна и суверенна държава.

109-тата годишнина от обявяването на Независимостта бе отбелязана тържествено с военен ритуал по издигане на националното знаме на хълма Царевец.

Стотици граждани заедно с официалните гости се събраха на историческата крепост. Отново бе прочетен и документът, с който е обявена Независимостта на България, информира "Фокус".

Деца от училищата във Велико Търново пуснаха във въздуха балони в цветовете на българското знаме: бяло, зелено и червено.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов припомни, че именно тук в крепостта Царевец е прокламирана българската Независимост. Той подчерта, че с това дело завършва един акт, който превръща България от провинция на Османската империя в държава, която по-късно става велика сила.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
7
 
0
 
! Отговори
руско корабче преди 6 години
Как така от 52 сегашни Държави влизащи в границите на тогавашна Османска Империя само България е станала независима , а руско корабче минава ли , погледнете старата карта в гугъл на Османска империя после ще продължим да се лъжем
53
5
 
12
 
! Отговори
hahah преди 6 години
По празниците се изтъквате колко сте горди умни велики силни с мощна армия .... реалността е съвсем коренно различна. Питам аз вие да не би да имате психически проблем?????Какви наркотици ползвате че така летите високо из небестата???
52
2
 
8
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
Ще се радвам ако сме горд и независим народ, но дали е така с толкова зависими от какво ли не български "политици"от време оно та до днес !?!
51
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Османска иперия продава Земите тогава(сегашна България) на Русия и на тва му викат Празник , докога ще четем Манипулативно-дезинформационен Материал , кога ще кажат Истината в очите
50
4
 
7
 
! Отговори
Объркани понятия преди 6 години
До BG-ГражданинБъркате за БСП.Тя е всичко друго,но без С в средата.Съдружник на герб,играещ ролята на "опозиция",за да не засмърди на диктатура.А герб не е партия-герб е държавата.
49
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв е тоа типично руски празник наложен наисла от Русия тогава , питам аз защо тогава когато се подписва Санстефанския мирен договор няма нито един представител от Българска страна защо не имало такава Покана от страна на Османска Импери и Русия , а какъв Празник тогава какви 5 лева
48
9
 
11
 
! Отговори
BG-Гражданин преди 6 години
22.09 е един от най-светлите български празници, наред със Съединението на България. Денят на Независимостта оповестява на света, че България я има, независимо от поробителите и, както и от нейните "освободители", които не признаха Съединението и ... Като чета коментарите на някои другари оставам с впечатление, че им липсва 09.09, т.е. те пак си го празнуват но само на яз.Копринка. Жалко е когато се оплюва България и български празници, и всичко се изкарва "Мафия", само защото БСП не е на власт
47
11
 
18
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Равноправна държава ?С кого сме равноправни ?Със Запада ли ????А, това :Европа на две скорости.Качеството на повечето стоки от една и съща марка в Западна Европа е по-добро, отколкото в Източна.Средната работна заплата в България е 10 и повече пъти по-ниска, отколкото на Запад ...Нашите "права" са да мием чинии и да проституираме !Техните - да живеят богато и охолно.Евахти и равноправието !
46
10
 
10
 
! Отговори
Празник преди 6 години
Какъв национален празник?Ние сме стадо.Тъпчат ни е пак търпим.Ще се напия от мъка,защото още живея в тази бедна,пропаднала държава.Искам германско робство!
45
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако мислите,че вождът ви е русофоб,дълбоко се лъжете.Просто го е шобе,че ако се инати,за един слетобед може да стане отново честен и да изчезнат спестяванията му от трудово възнаграждение в чуждите банки.
44
9
 
10
 
! Отговори
Без коментар преди 6 години
Смешен и глупав народ.......
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Младежът Александър Ивано се изказва много подготвен във фейсбук.Не всичко е загубено,докато има такива младежи.А ние дедовците тук да го духаме.
42
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Равни права,но някои са по -равноправни.
41
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНе че искаме диктатор като в Северна Корея, но чисто материално там живеят по-добре от България, а тук вече евроатлатническата мизерия много се задълбочи, 21 век много хора в България гладуват и деца умират от глад а други карат яхти и наемат 14 годишни ученички от модните агенции за секс оргии на палубата.
40
1
 
9
 
! Отговори
До 53 преди 6 години
Много точно му го каза на "трезвения" браво!!Радват се като майму,ни още на банани и лъскави хартиики а страната им тъне в мизерия. Ако искаш промяна, според тях си комунист, и руски *** хахаха! Поздравявам те за коментара! Много ми хареса
39
1
 
10
 
! Отговори
Ееее, преди 6 години
Нищо де. На руските *** и на всички родолюбиви българи- ЧЕСТИТ ПРАЗНИК И НА МНОГАЯ ЛЕТА, напук на душма.....ните ни!!!!!!
38
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мафията поздравява жертвите си за празника!Излязъл с цялата си наглост да говори за велики българи, и че едва ли не, те били следващите които ще им продължили делата! Отговорните за умишлената разруха на страната. Всички партии имам предвид. Престъпници и предатели! От къде ще градиш историята на България? От къщата ти в Барселона ли? Нагли, като тръгнеш от последният селски кмет, че като стигнеш до тоя некадърник!
37
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До TPE3BEH 46Ха-ха-ха......значи ВСИЧКИ ТРЕЗВОМИСЛЕЩИ ХОРА, които ИСКАТ НАИСТИНА ДА СА ГОРДА НАЦИЯ и искат "янки, гоу хоум".......са проруски ***???? Ха-ха-ха.....е, тогава сме 5 милиона ***!!!! Ха-ха-ха......а вие сте една малка шепа същества- объркани, зомбирани, които за едни дъвки, банани и зелена тоалетна хартия сте готови да продадете и майка си! ПОЗОР! Но ме успокоява това, че ви свършва слободията и простотията.....идват по-добри и по-морални времена! Дай Боже да ги дочакаме!
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Днес ние продължаваме да градим историята като наследяваме великите дела на тези българи" ???Той се слага между великите българи които продължавали да градят историята!!?? Това е такава наглост! Такава подигравка с народа да имаш нахалството да мръсиш велики имена и да се слагаш и ти! Мафиоти, престъпници, предатели! За по малко от 30 год разрушихте всичко за което са се борили тези които споменаваш. Сега сме свидетели на разрухата на България! Каква история ще градиш? Мръсниц.и
35
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Време е МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ ДА ПРИТИСНЕ ГОЛЕМИТЕ ЧУЖДИ ФИРМИ И ДЪРЖАВАТА ДА СЕ ПРАВИ НА СЛЯПА.Българите живеят бедно защото МЕГА КОРПОРАЦИИТЕ изнасят всеки ден милиони левове от България. Ние сме на дъното на КАПИТАЛИЗМА. ПО-ДОБРЕ НА ВЪРХА НА КОМУНИЗМА СЪС СЕВЕРНА КОРЕЯ ОТ КОЛКОТО НА ДЪНОТО НА КАПИТАЛИЗМА