Син съм на България, обяви Местан и поиска свобода за езика

Лидерът на ДОСТ се обяви срещу двойните стандарти на властта
10 окт 2017 16:30,
358
Син съм на България, обяви Местан и поиска свобода за езика
Снимка: архив "Булфото"

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан отново разкритикува забраната за агитация на майчин език по избори и изучаването му като задължителен предмет в училище. Той излезе с позиция, в която обяви, че е син на България и иска да живее свободно, равноправно и комфортно в нея.    

Местан взе повод за изявата си от скандала около ограничаването на малцинства в Украйна да изучават майчиния си език.

Той припомни и визитата на президента Румен Радев в Чикаго, където той се застъпи за правото на българите в чужбина да изучават майчиния си език.

Още по темата

"Тезата му "изпуснем ли това поколение, децата им няма да имат българско самосъзнание", е неоспоримо вярна, защото езикът е основният елемент на етническата и национална идентичност на човека", пише лидерът на ДОСТ в позиция до медиите.

Той допълва и че успешната политика би трябвало да изключва двойните стандарти – един за българите в чужбина, един за собствените граждани от малцинствата.

"За съжаление, вътрешната политика на България по този въпрос е твърде далеч от стандартите, които изискваме да се прилагат спрямо нашите сънародници в други държави", пише още Местан.

Той изчислява, че при близо един милион български граждани от малцинствата съгласно последното преброяване, едва около 10 000 деца в училищна възраст изучават своя майчин език. Местан смята, че причина за това е отказът майчиният език да бъде включен в раздела за задължително образование, а не да бъде оставен в извънкласната подготовка наравно с хореографията.

Местан припомня и тезата си, че Изборния кодекс също дискриминира майчиния език и така противоречи на редица международни договори. Лидерът на ДОСТ припомни, че бе глобен няколко пъти за нарушаване на забраната за агитация на майчин език.

"Размерът на една от глобите ми обаче е с особено злокобна символика – 681 лв. Препратката към годината на създаването на българската държава сякаш цели "нацисткото" внушение, че едва ли не съм чужд заради своето етническо и религиозно различие и ако не искам да бъда остракиран, трябва да се откажа от своя език, т.е. от своята идентичност. Само че, господа държавници, и аз съм син на България, създадена през далечната 681 г., и искам да живея в нея не асимилиран, а истински свободен и равноправен, със съхранена човешка идентичност, на която държавата е еднакво длъжна да осигури комфорт, за да бъде истински единна и неделима общата ни родина", завършва лидерът на ДОСТ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


358
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
281
0
 
1
 
! Отговори
ХОрозем преди 6 години
Интересно какъв е бил майчиния език на Кубрат, Аспарух и т.н. ?Отговорът е ТЮРКСКИ
280
0
 
3
 
! Отговори
бай х преди 6 години
Синовете на България имат свободата да говорят Български Език !всички останали могат да си говорят свободно каквото си искат но трябва да знаят че това е официалния език в България
279
0
 
1
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
309, как ще казвам, че траките са мюсюлмани, прочети ми постовете по-надолу, казвам, че сме ние. Турците в европейската част и Мала Азия са нахлули в земи със силно присъствие на траки, да не говорим, че най-първите църкви, създадени от светите апостоли са по тези земи. Те са нахлули, предполагам, точно заради импулса, който са получили от така наречените си свещени тектове, според които християнството е ерес, а целият свят трябвало да бъде на аллах един ден. Нашият народ няма нищо общо с тях.
278
0
 
2
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Държавата винаги е имала репресивна функция и никога не е помогнала нито на религията, нито на науката, тия министерства често задушават истинската наука и познание. Да вземем Македония, ако не беше естествено едно министерство да има такава власт, щеше ли да се отдели половин България? А колко свободни учени са репресирани от БАН, може и обществото дори да не е разбрало. Гаранция, че истината ще се чуе е само да няма монопол над познанието, а монополът сам по себе си е несвобода.
277
5
 
3
 
! Отговори
Испанеца преди 6 години
Като иска да говори майчиния език да си ходи в Турци а какво търси в Балгариа
276
0
 
3
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Няма такова нещо, става дума за сферата на духа. Там, където е заложен свободния избор на всеки човек, който му е даден отгоре, за да твори живота си сам. По какви учебници иска да учи или какви езици да чете, в какво да вярва, никой няма нужда държавата да му позволява, нито пък някой може да му забранява. От там нататък има човешка организация и ред, които са добри за всички и не нарушават правата на никой. Да си плащаш данъци, да дупчиш билет или да бъдеш хвърлен в затвора или глобен.
275
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 297 Описал си точно свободията,която е нещастие за човечеството.Държава без ред и закон е обричена на гибел.Не бъркай правовия ред с религиозните догми.
274
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 306Тук става дума за България на Балканите.Не за старите й огнища,където днес жшвеят още българи,но приели насилствено исляма,или по икономически причини,все пак те са в Азия.Българите на Аспарух и тези,които вече са живеели в Европа,са европейски народ и съвдем закономерно са християни.
273
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 306 Да неби, да искаш да ми кажеш, че траките са днешните мюсюлмани? Боже опази! Тракия се е простирала на територията на няколко днешни държави, които също са християнски.Ислямът е създаден в 7 век, като е взаимствал от християнството.Когато България е била държава на Балканите, салджукските турци са били малко племе в Азия.Привличат арабите и нахлуват в14 век,в Европа с огън и меч,с цел да я завземат и наложат исляма.Той никак не означава"мир", както твърдят привържениците му,а терор днес.
272
1
 
2
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
България е създадена от Аспарух точно с тази цел, за опазването на свещения език, затова и той е наречен Аспарих. Арих означава пазител на древния език и е нещо като жреческа титла, като най-висок чин на посвещение. Асп означава език, Кубрат праща единия си син да опази езика в най-древните територии на траките, а останалите си синове праща из Европа, за да контролират всички арихи вкупом империята и да й видят сметката, както и става. В България остават най-ревностните за рода и езика си траки.
271
0
 
3
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
305, траките са българите. Как да ви го обясня, като не искате да си използвате главите, траките са писали на бохарски, богарски, божествен, така са наричали езика си, защото е първия език, преди разбъркването. Те са имали свети книги на този първи език, с текстове за Дион Исус. Този език е познат исторически, на него са написани първите евангелия в Египет, където е и най-силната книжовна школа за дълго време. Затова назовават държавата си България, Богария, Бохария, въпрос на произношение.
270
0
 
2
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Много те моля, 303, православието не е съществувало през по-голямата част от историята на нашия народ, който е християнски народ от самото си зачеване. В Новия Завет се споменава за праведния Енох, живял много преди евреите да последват Бога. И за неговите свещени книги. Същите тези книги траките записват частично на пирамидите в Египет. Нещата не тръгват от момента, в който Византия налага имперската си версия на християнство у нас и на тоя народ му е писнало империи да му налагат ценности.
269
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 301 Никой не отрича историята на траките,но щом не са запазили своето лидерство,като нация до днес,а са се смесили с българите,значи че последните имат по-силен ген.А и много време е минало от тогава,през което много империи са загинали.Това не означава,че не са допринесли за оформянето на българската нация ,през вековете.Нищо не изчезва без следа,все пак.
268
0
 
2
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Колкото до покръстването на Борис, то е направено за да бъде унищожено автентичното християнство в България и да бъде въведено имперското християнство от Византия. На всеки е известно, че траките вярват в Исус, Дион Исус. Тяхното жреческо племе бесите има първата библия в Европа, библия бешой, прорицателната библия, а по тези земи са се трудили светите апостоли Павел и Андрей. Промяната на писмеността е също опит да се замени свещения бохарски език с нов, имперски.
267
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 299 Ти си от групата,която пренаписва историята,както й харесва.Българите са стар европейски народ и доброволно в болшинството си, е прел православието в 9 век.Много преди това хората вече са го били приели,чрез взаимните си контакти,но през 870г.става официално.Тези, които идват от Азия с огън и меч в 14век, не могат да разберат това, защото не са европейски народ,а агресори и натрапници.
266
0
 
2
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Същите траки са били завладени по времето на Римската империя, царският род бяга в изгнание и гетът тракиец Кубрат изпраща синовете си на бой с империята и освобождение на родните земи около Хемус, заедно с обединение на стоте тракийски племена под името България. България, на името на българския език, световно известен под името бохарски още преди Христа. Така наречената кирилица е самата леко променена древна бохарска азбука, проверява се с един клик в търсачката, напишете бохарската азбука.
265
1
 
4
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Тоя път не ми се четяха коментарите по-долу, но наистина 284 е изразил някакви фантасмагорични небивалици. Нашият народ има хроники, вземете и ги прочетете най-накрая - наричат се Тракийските хроники. Древните траки са си водили летописи, в тях се разбира и че са писмени и как са основали различните династии като Египет или Троя, как са оплодили с културата си околните племена, как на базата на образното тракийско писмо е създадена фригийската линеарна писменост, заимствана в гръцката азбука.
264
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...за покръстването,съвсем закономерен процес за признаването на нашите царе,за равни на тогава известните.Имало е съпротива на някои боляри,но и днес има сред нашите политици по някои въпроси.Може да се каже,че непокорните боляри са били консерватори,в известен смисъл,но неподчинението към суверена тогава се е наказвало със смърт,а не с оставки,както днес.
263
1
 
3
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Тъй като всяка теза има защитници и противници, когато тя се узакони, под натиска на едно болшинство, именно узаконяването отнема свободата на другата група, която е против. Дума като задължително изобщо не може да присъства за неща извън наказателния кодекс, престъпления. Никакво духовно движение не бива да бъде задължително. Идеята ми е, че само когато законът НЕ регулира ултимативно сферата на духа, науката, образованието, религията, тогава всеки член на обществото ще бъде наистина свободен.
262
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 284 Нещо не ти се връзва.Прочети от достоверни извори и виж,кога за първи път се употребява понятието"славяни"и от кой.Също като и "Византия"-Бизантион,е работно наименование,което учените дават на ИзточнатаРимска империя.Това е станало доста късно,в номата човешка история.Когато българите създават държава на Балканите,освенВизантия друга е нямало.И малките деца знаят,че са прели първи православието отВизантия по свое желание,защото Борис 1покръстител е бил визионер и е вярвал в правотата си