КНСБ иска по-високи заплати. Време е за радикално увеличение!

Синдикатът зове за още 960 млн. лева повече бюджет за догодина
19 окт 2017 14:50,
67
КНСБ иска по-високи заплати. Време е за радикално увеличение!
Снимка: Dnes.bg

От КНСБ искат допълнително 960 млн. лева повече в бюджета за следващата година за разходи за персонал. Това заяви президентът на синдиката Пламен Димитров пред журналсти в парламента след срещата с парламентарната група на ГЕРБ.

"Има сектори, в които ние не виждаме в първоначалните анонси на финансовия министър да покриват увеличение на заплатите. Особено в агенциите, които работят на терен - двете приходни администрации, Агнецията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта, Главна инспекция по труда. Там искаме поне 10% увеличение да бъде гарантирано за всички", обясни Димитров.

Още по темата

Той също така допълни, че в домовете за стари хора и в цялата система за социални грижи заплатите са много ниски.

"Същото е в училищното и детското здравеопазване, в секторите на кулутарата има какво да се направи още", добави той.

Според Пламен Димитров е време за по-радикално увеличение на работните заплати, тъй като пазара го налага.

"10% е ръстът на заплатите за миналата година, сега за първите 6 месеца е 11%. Частният сектор налага увеличение. Редно е и в бюджетния сектор да има увеличение, иначе няма как да си задържат кадрите, които и без това бягат", коментира лидерът на КНСБ.

Той допълни и че всяка година искат увеличение на минималната заплата с 60-70 лева, тъй като минималното възнагреждание у нас остава най-ниското в ЕС, след Румъния, където е 318 евро.

На срещата депутатите на ГЕРБ са били запознати и с оценката на КНСБ за правителствената програма в 4-годишния мандат. Тя предполага някои допълнения в хода на нейното изпълнение и има акценти във всички сфери - образование, здравеопазване, енергетика, транспорт, регионално развитие, обясни Пламен Димитров.

"Впечатлен съм че КНСБ са направили анализ на управленската програма и тези 50 стр. ще бъдат дадени на всичките ни ресорни комисии, за да бъдат запознати и да се види къде може да се оптимизира дейността ни", коментира шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и уточни, че увеличенията за фонд работна заплата за 2018 г. ще бъдат 720 млн. лева.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 14Излишък има, но се разпределя между гербаджиите.Годината винаги завършва на дефицит както е заложенои се теглят заеми да се пълнят с лихви джобовете на банкерите-ционисти
20
9
 
5
 
! Отговори
МВФ стиска за топки преди 6 години
заплатите ще станат по 2 хил лв, кога курса левче - евро 4:1..
19
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уважаеми синдикати, кога ще поискате приемането на нов, съвременен Кодекс на труда? Кога ще може да се заплаща на час или седмица в България? До кога първа заплата ще се взема след 50 дни работа? Защо изобщо все още работим по комунистическият КТ?!? Някой при вас кара ли влака или само подскачате, за да покажете, че ви има?!?
18
1
 
18
 
! Отговори
идат избори преди 6 години
Преди местните избори ще има яка хранилка.
17
6
 
14
 
! Отговори
Абе,то... преди 6 години
КНСБ иска,ама Борисов не иска. Планът е друг.
16
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
иначе няма как да си задържат кадрите, които и без това бягат", коментира лидерът на КНСБ.--даже ги намалете, че дано намалеят чантаджиите
15
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Изтеглиха 16 млрд заем и половината потъна в злоупотреби през "техните" фирми! Сега малкото останали нормални ще трябва да запълват дупката, чудя се, този път се вижда края, около 2025-та ще се разбере реалността на БГ икономиката, до 2030-та от нея ще остане един град, другото ромско гето и пенсионери, защото сте мн хубави хора всичките, особено тия на държавна работа. Не, никой не краде, нито БСП, нито ГЕРБ, нито царя, нито Костов, всички дадоха максимума за страната :D Ще му кажа.
14
2
 
8
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
Я си провери хубаво информацията. От министерство на финансите очакват излишъка за 2017 г. да е 2,4 млрд. $
13
2
 
19
 
! Отговори
p преди 6 години
тук се говори за хора на заплата към бюджета,мога да приема това увеличение само ако : драстично се съкратят като бройка (само помислете с колко бюрокрация се сблъсквате за най елементарни неща) и най-важно когато започнат да плащат осигуровки за пенсий и здравеопазване защото и те се ползват от тях а бюджета им лежи на около 200 хил работници които се осигуряват на реалните си заплати
12
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой става кмет и за 1 година вдига къща за над 200 000, министри и разни такива по няколко милиона, докато страната е отвсякъде деградирала, абсолютна ***, няма никакви нормални условия за живот, нито за бизнес, после фирмите давали пари под масата, а вие над масата ли крадете, тия къщи, апартаменти, вили, коли, любовници и вип живот, където някои работим честно от 20 години и не може да го постигнем, как се постига, откъде придобиват тези възможности така рязко, 2030-та един град икономика
11
2
 
15
 
! Отговори
бай Иван преди 6 години
10% звучи добре, но при заплата от 500лв, 50лв са си нищо. Но силно се съмнявам да се постигне нещо. И дори да се постигне ще бъде 5-6% увеличение. А има сектори като здравеопазването където заплатите трябва да скочат с 90-100%.
10
12
 
2
 
! Отговори
tangra преди 6 години
Айдее искат да бутнат борда!!!Няма как с този борд да има увеличение на заплатите. Да не говорим, че бюджета всяка година е на -3% и се финансираме с допълнителни заеми. Помислете си дали да не си обърнете парите в Евро или злато.
9
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво увеличение на заплатите в частния сектор бълнуват тези? Моята заплата не е мръднала вече няколко години. Ама разбираш ли понеже не сме държавни чиновници, нас кучета ни яли.
8
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да останат малко по-нормални хора хора в България е нужно ШОКОВО увеличение на заплатите и пенсиите. Не може всичко да расте не с по 2, 3,4, % както увеличават пенсии те на пенсиионерите ами така както се увеличават ежемесечно ЦЕНИТЕ на всички хранителни стоки у нас ,които са европейски а заплати и пенсии с изключение на лакомите политици и бизнесмени да си стоят балкански !ЦЕНИТЕ НА МЛЯКОТО, МАСЛОТО, ДОМАТИТЕ станаха космически а Борисов за това не говори....Време е народа да грабне сопите
7
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ооооо, тия най после се обадиха от някъде. Кога ще поискат във всеки додговор да има записано с колко и през какъв период ще се вдига заплатата, както е във всички европейски страни. Нашите синдикати са заспала работа.
6
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
2030-та - един град икономика с малко по-млади в него и то свестни, 40 000 програмисти и 50 000 финансисти работещи в чуждестранни компании, останалата част от страната ромско гето. Успех ви желая!
5
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А няма ли най-после тези синдикати (профсъюзи) да си мръднат пръста и да защитят и пенсионерите, повечето от които са им били членове над 40 години!? Наложително е и радикално увеличение на пенсиите!!!
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все пак се активизирахте, наглеци такива.Ще ме разплачете просто, искате по-високи заплати, защото ви паднаха оборотите и от там печалбите, нали.Само не ме връщайте да чета статията и да ме пращате за хапчетата, защото най-важното е написано между редовете или изобщо не се пише за него.
3
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, бе, а те тия от властта не крадат, рибата се вмирисва откъм главата и предстои да го разберете, когато през 2030-та ще е останал един град икономика, останалото деградиращо ромско гето, по-високи заплати могат да дават само фирмите в София, останалите са пред фалит, защото страната е брутално ограбена от властта, а не от малкия и среден бизнес например, където хората се мъчат да оцелеят в тъпата милицонеро-мутренска ***!
2
26
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще има по-високи заплати, когато спрете да взимате пари под масата и да се осигурявате на минимална заплата, радвайки се как сте прецакали държавата, без да осъзнавате, че вредите единствено и само на себе си.