Законови промени и... Армията излиза на улицата за акции на МВР?!

Войската може да охранява европредседателството
22 окт 2017 09:57, Петя Славова
122
Законови промени и... Армията излиза на улицата за акции на МВР?!
Снимка: архив, Булфото

Министрите на отбраната и на вътрешните работи Красимир Каракачанов и Валентин Радев са подготвили поправки в закона, които да позволят ползването на армия в конкретни операции срещу престъпността. Представители на войската може да се появят по улиците в София още при охраната на европредседателството от 1 януари 2018 г., съобщава в. "Сега".

Каракачанов обяви, че е за допълнителни правомощия за армията, за да може тя да изпълнява и функции по охрана и опазване на обществения ред. Разрешението за конкретни акции с участието на военните ще се дава от Министерския съвет.

"Мерките по защита на обществения ред ще се засилят. Когато ние имаме в армията подготвени специалисти, защо да не бъдат полезни на обществото?", настоява той от месец. И аргументира идеята си със зачестилите терористични нападения в Европа, след които армията се е включила в охраната на градовете. Армейски части бяха изкарани да патрулират по улиците, например след атентатите в Париж и Брюксел.

Темата в парламента в петък тръгна от въпроса на Николай Цонков защо специални сили от армията са използвани в акция на МВР в началото на септември за залавяне на охранител, убил жена си в Пещера. Тогава МО изпрати високопроходима военна техника, включително и "Хамър", а Каракачанов разреши съдействие да окажат екипи от 68-а бригада "Специални сили". След залавянето на мъжа МВР благодари и обясни, че вилата, в която издирваният се крил, била високопланинска и само колите на армията са могли да обходят района.

Каракачанов разви цял сюжет - той получил молба за съдействие, защото било възможно мъжът, който е обучен охранител, да вземе заложници и да усложни ситуацията. Това не било убийство от ревност, а тероризъм и армията можела да се включва в антитерористични операции по закон. Затова наредил съдействие, като пропуснал да уведоми дори шефа на отбраната.

"При подобни случаи, ако се наложи, аз отново ще го направя, за да подпомогнат военните МВР", каза Каракачанов. Това не означавало, че армията ще бъде изкарвана, когато се провеждат протести.

"Очаквах похвала от БСП, че институциите си сътрудничат", каза Каракачанов, според когото участието на бойците от 68-а бригада е било ограничено до разузнаване и събиране на информация.

"Тези действия са били в рамките на учение и тренировка в изпълнение на план", твърди шефът на МО. Депутатът Цонков обаче го хвана натясно с думите, че плановете за провеждане на учения се пишат предварително. Той заяви иронично, че "може би е хубаво МВР да премине към МО".

Още след конкретния случай в Пещера бившият военен министър Ангел Найденов каза, че решението на министъра е нелепо, необосновано и безпрецедентно. Според него има няколко хипотези, при които въоръжените сили могат да бъдат използвани в задачи от вътрешен характер, но сред тях нямало нито една, която да позволява използване на военни части в полицейска операции. "Стои въпросът - какво се случва със специализираните полицейски части, какво се случва със Специализирания отряд за борба с тероризма?", попита тогава бившият военен министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
21
 
8
 
! Отговори
ази бре преди 6 години
*** ги разбери пролетарските ***. Хем ги е страх от имигранти, хем не искат да ги пазят. Важното е само контра да са. Кучетата лаят кервана си върви :) баф, джаф
89
6
 
11
 
! Отговори
Гост(продължение) преди 6 години
и решават, че освен да чистят деретата и пр. ангажименти, могат да ги пратят да набиват крак и насред пъпа на София, само защото г-н Радев не знае как да намери пари за заплати и униформи на полицията, нито как да ги мотивира, а г-н Каракачанов изобщо не познава фукциите на армията у нас и по принцип в Евросъюза. Никой не е виновен за това, да, а българската армия и понесла много повече неща, ми, ще понесе и това, да са живи и здрави момчетата и момичетата от Стрямска механизирана!)
88
4
 
7
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Не очаквах правителството да сравнява домакинството на "европредседателството" у нас с терористичните атентати в Париж и Лондон...Тежко и горко на Външно министерство, трудно е да останеш сериозен, докато ти се смеят в лицето))). Разбира се, това г-н Каракачанов и г-н Радев не го знаят, те не знаят навярно английски, и за какво ли име е))). Прочела си в докладите, че в Стрямска механизирана бригада например, има добри експерти (момчетата и момичетата там се справят добре със задълженията си)....
87
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русенски бял копанар
86
10
 
11
 
! Отговори
Незаконен труд преди 6 години
На тоа му дадоха власт и той се вкара в някакъв Транс , какви ти Строителни войски които всъщност бяха Незаконен труд тоест изполваха младежите да им работят без пари 1 година и 6 месеца без подготовка за Клетва , за този Незаконен труд би трябвало всеки който е бил в Сторителни войски да съди Държавата в Страсбург за обещетение от 100 000 лева.
85
2
 
7
 
! Отговори
don преди 6 години
Аама имали в България Армиякато излезе на улицата срещу кого ще се бори .Ако се бори срещу ромската престъпност добре но не вярвамМинистъра просто иска отклоняване на общественото мнение отпроблема Симеонов игра на думи преди сто годи бай *** каза всички са маскари
84
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСЯ ВЛАСТЬ СУДЖУКАМ !
83
5
 
8
 
! Отговори
:):) преди 6 години
не сте усетили нищо от ужаса на теро ризма. Идетв в Белгия, Германия Франция и ще ги видите как се оглеждат като гърмяни зайци по спирки и в метрото по концерти и кина. Страха е част от терора и не го интересува кой кога бил или не е бил в казармата. Терора търси показност, а от януари ние ставаме елемент на тая показност.Добре ще вкарат цялата полиция и жандарми в Сф и из страната хаос. МВР на книга е 50000, само че 30000 са цивилни и 4000 некомплект в униформените. И с армия заедно пак ще е ..
82
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"И аргументира идеята си със зачестилите терористични нападения в Европа, след които армията се е включила в охраната на градовете."Каракачанчо, наясно ли си какво е СОБТ и с какво се занимават? Специализиран отряд за борба с тероризма към МВР. Знаеш ли за какво служат? Каква армия ще изкарваш по улиците бе, ти луд ли си?
81
5
 
11
 
! Отговори
гого преди 6 години
до вс лаещи анонимнициЛаете не лаете, армия по софийските улици ще има.не се хабете.
80
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първия признак за диктатура е когато изкараш армията на улиците.
79
2
 
18
 
! Отговори
Нереза преди 6 години
Ккаво става недоволни ли има, нека европедерунгерите усетят народната любов защо се обграждат със военни . Юнкер не ще ли да го любим вече. Скоро пак ще подавате оставки не може да залеете улиците с кръв Юнкер ще бъде обичан
78
2
 
12
 
! Отговори
ХИТЪР ХОД преди 6 години
Така се прави.Първо плюваш Борисов,наричаш го урво,шайка и прочие.Той ти дава власт за да не се бъзикаш с него.И ти си осигуряваш детего за Варадеро и Париж.
77
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаме ДАНС, НСБОП, ГДБОП, СОБТ, НСО, жандармерия, а тоя иска да изкарва армията по улиците?
76
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Беше! Затова разни комунисти и *** да не ми се правят на демократи. Армията затова е армия, да ни пази от всякакви врагове!"Армията се използва само за защита от външни заплахи, неграмотнико. За вътрешни заплахи си МВР- Министерство на ВЪТРЕШНИТЕ работи, плюс всичките му антитерористични и специални звена, плюс НСО. Само диктатори използват армията срещу народа си.
75
3
 
15
 
! Отговори
дежавю преди 6 години
А пак ли ще сменят имената на турците и Българите,не знаят с какво се захващат!?
74
1
 
5
 
! Отговори
Ивчо преди 6 години
до 55Де бил ще викаш на бащати ,че е сбъркал като те е правил.Аз къде и колко съм служил няма да ти обяснявам. Ясно че си поредния разбирко дървен философ.
73
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво нека да излязат да ги видим, че се крият като мишки оставаме с впечатлението че за два манадата на тиквите армията е тотално разсипана И вертолета падна в реката браво глави добре сте го намислили не можем да караме хеликоптери ,но ставаме за пазванти. А с пенсиите какво става или само за милицаи и военни има пари като в СК?
72
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво, армията не беше ли използвана през 80-те години, като средство за сплашване по време на т.нар. възродителен процес? Беше! Затова разни комунисти и *** да не ми се правят на демократи. Армията затова е армия, да ни пази от всякакви врагове!
71
5
 
17
 
! Отговори
Какво е предателство преди 6 години
Националист пуска армията с автомати и танкове за да убиват Българи щото трябва да опазят чиновниците от Брюксел и Страсбург!Каракачанов за колко сребърника те купиха?