"Народният съд" и лагерите на комунизма – в учебниците, искат десни

Няколко формации настояват за промяна в материалите за 10 клас
29 ное 2017 21:31,
243
"Народният съд" и лагерите на комунизма – в учебниците, искат десни
Снимка: архив "Булфото"

Политическите затворници, т.нар. "Народен съд", избитите граждани, лагерите и репресивният апарат на държавната машина да влязат в учебниците за 10 клас и да бъдат изучавани от тийнейджърите.

Това поискаха от няколко десни организации в писмо до просветния министър Кирил Вълчев. Според тях само така ще се пребори статистиката, според която 79 на сто от българите от 16 до 30 години не са запознати с времето на комунизма.

"В огромната си част младото поколение не разбира в цялост същността на политическите процеси в периода на комунистическия режим. Незнанието в голяма степен се дължи на липсата на адекватно учебно съдържание за периода. Потвърждение за това е, че едва 10% от обществото се информира за комунистическия режим от училище и/или университет", пишат от ДСБ, Да България,  Зелените, ДЕОС и БЗНС.

Още по темата

Десните цитират международни актове, според които тоталитарните комунистически режими трябва да бъдат осъдени.

България след Втората световна война до 1989 година и в момента се изучава в 10 клас по "История и цивилизации". Според десните партии обаче съдържанието на учебниците не гарантира цялостни знания на учениците за комунистическия режим.

"За да се гарантират такива, в учебната програма трябва да бъдат включени горянското движение и останалите антикомунистически движения, т.нар. "Народен съд", политическите затворници и избитите граждани, лагерите и репресивният апарат на държавната машина, а не те да бъдат удобно подминати под формата на "примери за репресия и нарушаване на гражданските права", пишат от десните до Вълчев.

Те напомнят, че тоталитарната държава въвежда насилието над хора като всекидневие, като ликвидира политическите противници и създава чувство на страх.

"От гледна точка на икономическите процеси, настояваме в програмата да бъдат заложени и фалитите на държавата, защото те представляват обективна реалност за разглеждания период", пишат още десните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
1
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 11Ку-ку.Ку-ку
9
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз пък искам децата да учат как хора като Иван Костов и Алкександър Божков (господин 10 %) разпродадоха заводи за жълти стотинки!И колко вредно нещо е демокрацията, да знаят децата, как под маската на демокрацията България беше разпродадена на чужди фирми!
8
10
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Русия е велика, Крим е руски, свикнаха ли психодесните???
7
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
яcнo, става разпореждането от Позитано 20, като не можем да защитим тази теза, нека да хвърляме кал по десните партии и противниците на червените кхмери.
6
4
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Аз пък искам децата да учат как хора като Иван Костов и Алкександър Божков рапродадоха заводи за жълти стотинки!
5
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Кога ще видим Иван Костов, Меглена Кунева и Пeтър Москов в затвора?
4
3
 
33
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Прави са.Да не забравят да напишат и имената на днешните десни които са били комунисти преди десети
3
7
 
18
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 6 години
Че Народният съд и ТВО отдавна са в учебниците по история, както и Възродителния процес. ,,Десните" защо не кажат нещо за Костовата приватизация?:-)
2
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно, комунизма е едно от най-вредните политически течения!
1
9
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Психодесните от СДС, ДСБ , реформатори и т.н. нямат право на глас, народът им показа червен картон, те изтекоха в канализацията на историята.