Гей бракове у нас? Не, властта не дава засега благословия!

Истанбулската конвенция не отваряла вратата на третия пол
199
Гей бракове у нас? Не, властта не дава засега благословия!
Снимка: Reuters, архив

Ратификацията на Истанбулската конвенция няма да доведе до задължение за въвеждане на еднополови бракове в България и промяна на Конституцията. В това увери външният министър Екатерина Захариева пред журналисти в Министерския съвет.

Още по темата

"Няма как България да не ратифицира тази Конвенция предвид факта, че тя поставя на най-високо ниво защитата на правата от домашно насилие и равенството на половете", посочи още Захариева.

С решение от днес Министерският съвет предлага Конвенцията за ратификация от Народното събрание.

Захариева призна, че на заседанието на правителството е имало дебат по темата. По думите й тя и правосъдният министър Цецка Цачева се постарали да изчистят неясните моменти пред колегите си в кабинета от Обединени патриоти, които вече обявиха, че се опасяват от признаване на "трети пол" и узаконяване на гей бракове у нас.
По думите й, ако трябва конвенцията ще бъде придружена с обяснителна декларация, в която ясно да се казва, че ратификацията й не води до промяна в Конституцията.

Захариева посочи, че въпреки усилията, които България и светът полагат, има чести случаи на домашно насилие, които водят и до фатален край. Истанбулската конвенция цели от най-ранна детска вързаст да възпитава в толерантност и и зачитане на равенството на половете, което е основен принцип на нашата Конституция, изтъкна министърът.

По думите й в тази връзка всяка държава трябва да предприеме мерки при случаи на домашно насилие като извеждане от семейството, оказване на помощ, обезщетения и др.

Захариева няколко пъти посочи, че Конвенцията извежда от стереотипи като този, че една жена може да бъде подлагана на насилие "само защото се е родила жена".

По думите й възприятията на голяма част от обществото са, че жената трябва да бъде вкъщи и може да бъде
малтретирана по всякакъв начин.

Според Захариева по отношение на мъжете Конвенцията пък извежда от стереотипа, че мъжът е длъжен да осигурява препитаниието на семейството.

По думите й документът е ратифициран от 17 държави от ЕС, но всички са го подписали, като припомни, че България е направила това преди около година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
17
 
7
 
! Отговори
Пустиняк преди 6 години
булгаристанеца с вмирисаните си консервативно-сексистките си възгледи не е дорасъл умствено да мисли свободно и да му узрее в празната кратуна, че когато двама човека се обичат, независимо от какъв пол са, могат и да сключат брак. в това отношение той много повече прилича на азиатец от арабските страни, отколкото на европеец. затова и като се качи в самолета човек и след час и половина кацне в цивилизацията може да помисли, че се е телепортирал с няколкостотин години напред..
74
15
 
7
 
! Отговори
Рали преди 6 години
Аз не мога да разбера защо някой хора са толкова чувствителни към тази тема. По принцип, ако си скрит гей, е вероятно да си избиваш комплексите и да ги мразиш
73
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само посмейте ***. Третополовите да си ходят на запад. Там е за тях...Затова в whatsapp вече има емотиконка фея мъж (може да си я избереш и да е нег*р). Кой не иска фея нег*р да го навести в сънищата му. Аман от свободияP.P. Ето дори dnes.bg филтрират думата нег*р. Хахах без коментар
72
3
 
7
 
! Отговори
Webley revolver преди 6 години
Що бе, като се има предвид колко швестерки бродят у нас, ако Боце даде благословия за нежните, ще генерира добър електорат.
71
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от 76та така де. Аз лично се чувствам женен за държавата, която е една голяма глезла дето ми харчи парите за глупости. Утешава ме факта че мога да подам бракоразводни документи на терминал 1 и 2
70
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гражданския брак е просто един договор между двама че щели да делят от тук нататък имущество и ще плащат сметките заедно. Така че дали са мъж и жена или двама мъже - разлика няма. Даже защо да се ограничаваме до 2-***? Нека има бракове между трима, четирима, петима и т.н. Даже защо не направим един един договор и всички в държавата да се оженим и заедно да делим сметките... а вярно то това вече го има, но хората не се наричат младоженци а данъкоплатци...
69
1
 
16
 
! Отговори
Аха преди 6 години
има как равенство на половете говори достатъчно ,половете не са равни ,имат си отличителни черти ,това че жена прилича на мъж ,не значи че е мъж .
68
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Русофили - гейове ! А да си наркоманизиран ,алкохолизиран ,вмирисан ,многополов европеец-демократ ,как е ?
67
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля да вляза в политиката. Мотото на кампанията ми ще е - ще направя така че всички българи да са с равни права.
66
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати иронията. Тази статия лепната до статията за ниската раждаемост и О,боже!- България умряDDDЕ то така става.
65
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А какво мислят по въпроса следните политически сили: "Да, България", ДСБ, " Зелените", "Нова република", "България на гражданите", "Протестна мрежа"....? ...не за друго питам, а защото имат общи собственици, които пък точно натискат за третия пол!
64
1
 
29
 
! Отговори
ВЪЙ преди 6 години
ТАЗИ ГНУСНА ЖЕНИЦА Е БИЧ ЗА БЪЛГАРИЯ
63
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трети пол е липсата на такъвДо кога ще откривате, че водата е мокра или не хората НЕ СА създадени с трета ръка?Разбирате ли какво питам? Утре ще искат специалнип рава тези със зъбри протези или сменили си цвета на косата.Уважаеми, законът не може да ви запълни личностнтине липси. Това не е начинът.
62
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако бяха Левски и Ботев живи щяха да защитят правата на малцинствата.
61
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че в Русия има най много гейове там не ги приемат браковете тук да ги въведат малко странно
60
3
 
14
 
! Отговори
а преди 6 години
ако не бяхме слейвс на ес можеше да избегнем геизацията, ама толкова години вече си траем за кражби, мутри и малцинства, така че скоро и тая горчива чаша ще пийнем:))) и на нормалните хора, скоро ще се наложи да се присъединят към някаква малцинствена група за да съществуват нормално:)))
59
3
 
28
 
! Отговори
а бе,цървyл сбъркан преди 6 години
До Русофили - гейове !Работя с Русия,с Волгоград,всеки месец съм там,и от година не съм виждал пиян руснак!Ама сте тъ*пи,ама тъ*пи, та чак вдлъбнати!Баси простотията!
58
0
 
17
 
! Отговори
did преди 6 години
Нормално е да се замислят то те всичките от парламента са такива , цял живот си въртят %$% ту в едната посока т в другата :)
57
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За 200 лева ще бракосъчетая всеки в църквата независимо от пола.
56
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мога да се обзаложа че ще ги приемат няма кой да се опъне на господарите