Заличават думата "инвалид" от законодателството ни

НС единодушно подркепи промените, внесени от депутата Михаил Христов
37
Заличават думата "инвалид" от законодателството ни
Архив: Булфото

Хората с увреждания вече няма да бъдат определяни като инвалиди в законодателството. Това стана, след като парламентът единодушно подкрепи промени, внесени от параолимпиецът и депутат от БСП Михаил Христов в Закона за държавните такси.

Съгласно направените промени думата "инвалид" ще бъде заменена със словосъчетанието "лица с увреждания". Това налага промяната на девет закона.

"В едно общество, стремящо се съм европейски ценности и солидарност, е немислимо хората с увреждания да бъдат наричани инвалиди. Самата дума "инвалид" носи негативен заряд. Тя се асоциира с невалиден, лишен от законна сила, недействителен, болен", пишат в мотивите си вносителите на поправките в закона.

Според тях хората с увреждания не са невалидни и заради това те предлагат тази дума да бъде заличена от българското законодателство и да бъде заменена с хора с увреждания.

С преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавните такси се променят и Закона за висшето образование, Закона за здравното осигуряване, Закона за железопътния транспорт, Закона за защита на животните, Закона за лова и опазване на дивеча, Закона за ветеринарномедицинската дейност, Закона за движението по пътищата, Закона за устройството и застрояването на Столичната община.

Хората с увреждания в България са около 800 хиляди.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво ще промени това ? Пак ли от приказка ще я докараме, пък другото майната му. Да се чудиш с какво се занимават в НС
9
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Министерството на пропагандата работи.
8
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко каквото сте чели е само конспирация и фантазия ! Не подменяме езика и смисъла на думите, не, няма тенденция да се създава беззъбо общество, и не се стремим да налагаме цензура. 1984 е сай фай. Няма да ви съдим за употреба на непозволени думи, и ще можете да продължавате да говорите както досега. Но децата ви ще превъзпитаме за да паснат на господарите в Брюксел. И повтарям, няма нов световен ред, всичко е само конспирация!
7
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам защо считат, че увредени хора звучи по-добре от инвалид, понятие, което всеки в България знае и използва и не влага нищо негативно в него. Увреден човек звучи много лошо на български.
6
2
 
21
 
! Отговори
МДА преди 6 години
На мен не ми пречи. Щом хората които попадат в тази категория се чувстват обидени от самата дума, нека я заменят. За жалост според мен промяната на една дума няма да промени нито отношението към тях нито инфраструктурата която им е необходима, а просто политиците ни ще сложат отметка на това че са им помогнали, но ние сме си свикнали нали...
5
3
 
37
 
! Отговори
zeus преди 6 години
И да смените думата, в Парламента ще си останат пак 240 мозъчни инв...пардон, увредени
4
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак е недостойно да се наричат "хора с увреждания". Трябва да се наричат "хора с особености" и да не им се дават пенсии, защото ги обиждат.
3
2
 
28
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 6 години
Думата Инвалид се ползваше много векове .Днес сме модерни .Сега ще се казва Увреден . Мисля че всеки човек го очаква това нещо .Но новото става още по лошо .Моето мнение е че човека предложил тази дума и приелите действително са увредени .
2
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Истината никога не е била драга на комунистите- те винаги са бягали от нея,бягат и сега! Нали така замениха думата ***+ерас с думата гей,а цингът стана ромей!
1
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крака и ръце с увреждания няма ли да има?