ЕК: Дълг, дефицит – България е на добър път! А корупцията като другаде!

350 млн. евро влизат у нас по програма за намаляване на лихвите
Обновена: 12 яну 2018 17:22 | 12 яну 2018 14:20,
194

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер засипа с комплименти България и премиера й Бойко Борисов след съвместното заседание на еврокомисарите и министрите от българското правителство.

То бе една от съвместните прояви след вчерашното официално откриване на Българското председателство на Съвета на ЕС.

"България е на добър път, държавният дълг е сред най-ниските в еврозоната, бюджетният дефицит е нещо непознато тук, безработицата пада, всичко това показва, че е постигнат сериозен напредък", каза Юнкер на съвместната пресконференция с Борисов.

Той отново се застъпи за членството на страната ни в Шенген и обясни, че България, като всички страни-членки, има право и задължение да влезе в еврозоната. Шефът на ЕК обаче уточни, че не очаква утре сутринта страната да приеме еврото.

Още по темата

Провокиран от журналистите да коментира твърденията в някои световни медии, че България е най-корумпираната страна в ЕС, Юнкер пак похвали кабинета. 

"Българското правителство се бори с корупцията и постига напредък през последните години. Убеден съм, че този проблем ще намери своето решение", каза шефът на ЕК. Той все пак обясни, че у нас има проблеми с корупцията, но те били такива като на "други места".

Шефът на ЕК обясни, че би било твърде опростенческо да се говори, че цяла България е изцяло корумпирана.

Преди пресконференцията на Борисов и шефа на ЕК бе подписан проекта "Юнкер" за 100 млн. евро, с който ще се създадат 210 нови работни места у нас и ще се подпомогне развитието на земеделието ни.

С този проект България става №3 в плана "Юнкер" като инвестиция на глава на населението.

"С подписаните между ЕК и България договори у нас влизат над 350 млн. евро по програма на Европейската инвестиционна банка за намаляването на лихвите", обясни българският премиер.

Юнкер и Борисов начертаха основните теми, които ще решава Съветът на ЕС под председателството на България. 

Сред тях водеща ще бъде свързаността със западните Балкани и подобряването на отношенията с Турция.

"Няма съмнение, че Западните Балкани са свързани като държави повече помежду си, но искаме да ги свържем и с другите страни в Европа", каза Юнкер. Той обясни, че ще очаква да се информира от първа ръка от какво имат нужда страните в региона по време на Срещата на върха на Западните Балкани в София през май.

Шефът на ЕК обясни, че в следващия мандат на Комисията и на Европарламента може реално да се започне подготовка по разширяването на ЕС в района. Според него е важно страните тук да имат европерспектива, за да не се повтарят събитията от началото на 90-те.

Газовите доставки в региона също са сред темите, които ЕК и България обсъждат.

"Знам, че това е висш политически интерес за България и ние подкрепяме амбициите на българското правителство. Газовите доставки трябва да са свързващи, а не разделящи", каза още Юнкер.

Темата за Турция и отношенията й с ЕС също е сред важните за Брюксел и Българското председателство.

"И Турция, и Русия са големи съседи на ЕС, тези теми много внимателно трябва да се разглеждат, моето мнение е, че трябва да нормализираме отношенията", каза премиерът Бойко Борисов.

Юнкер повтори, че диалогът с Турция е важен за ЕС, но докато има журналисти в турските затвори, отношенията няма как да се изгладят.

"Турция е голям наш съсед", каза Борисов и изрази надежда, че с корекции от страна на Турция и с "нашата политическа воля" ще се постигне най-доброто за региона и ЕС.

Юнкер и Борисов коментираха и надеждите си за бързо съставяне на кабинет в Германия.

"Йотингер каза, че има положителни информации от Германия, дай боже да излезе бял дим от там", каза българският премиер.

Извън темите на председателството българският премиер се извини на софиянци за блокираните улици и им обеща, че подобни мерки за сигурност ще има само още веднъж – на 17 май.

Юнкер пък се възхити на България и нарече Борисов свой голям приятел. Шефът на ЕК обясни, че харесва много шопската салата и суджука и се надява да ги опита на обяд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
152
0
 
13
 
! Отговори
Бръчков преди 6 години
Тоя Юнкер е пъпен артист и *** , постановка и глупости , на които и първолаците няма да се вържат ! Та според него тука е рай -небесен ! И вече си търси имот да се пресели у нас ?!
151
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Господи, колко българи се преселиха на Запад заради корупцията в България. Сега, разбирайки от Юнкер, че и там е същото, ни очаква небивал наплив към България. Трябва да се подготвим спешно! Нови жилища, нови заводи, нови заплати. Боже, дано се справим.
150
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"България е на добър път, държавният дълг е сред най-ниските в еврозоната, бюджетният дефицит е нещо непознато тук, безработицата пада, всичко това показва, че е постигнат сериозен напредък", каза Юнкер на съвместната пресконференция с Борисов.Тоя пак е бил пиян. ,,Държавния дълг сред най ниските в еврозоната'' Кога влязохме в еврозоната никой не знае,само Юнкерчо.
149
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ви обещавам, че до 2030-та ще е останал един град икономика, останалото деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/боклукчарник, няма да има кой да пълни бюджета, до 2025-та повечето малки и средни предприятия ще фалират, предстои да го видите, отделно ще станат едни планертарни промени, които ще заличат капитализма/егоизма от лицето на Земята, цялата сегашна масонска смехономика няма да може да функционира нормално, това само в следващите 10 години.
148
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руска мафия ,бандитизъм,алкохолизъм и олигарси.С това е най-известна Русия.В ю туб има такива обществено-социални мерзавства,че изобщо не ми я хвалете Русия
147
3
 
10
 
! Отговори
Псков преди 6 години
Този пък?!? От кога в Русия корупцията е по-малка от България?Тук крадат че срама нямат. По телевизията рекламират олигарсите.Потърси в Интернет
146
5
 
5
 
! Отговори
До ето идея преди 6 години
То ще е добре да се вкарат в затвора.Само как ще вкараме Курнелията, че тя е в парламента.Аз мисля че с настойчива борба с корупцията един по един така или иначе всички БСП ще минат през затвора.
145
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаме корупция по-голяма от ЕС или USA и много по-малка от Русия (богата на суровини,но те са за сметките на олигарсите). Но свободата е много по-важна. По-добре е да сменай-бедните европейци, отколкото още по-бедни евразийци.
144
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единия алкохолик на снимката нон стоп пиян, другия тиква ненагушена, живооот си живеят с убийства и грабежи
143
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В НДК имало сигнал за бомба, но защо ги предупреждавате ? Ще утървете човечеството от доста иззедници
142
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ето идея 144Браво др. мандраджия . Най после да чуем нещо , което всички знаем . БКП-БСП обичат да крадат , убиват и не им пука за народа .
141
3
 
6
 
! Отговори
продължение от 144 преди 6 години
ще ни трябват пари - заеми от русия , Китай , иран докато стъпим на краката си ,национализация и разваляне на договори в ущърб на България , изграждане на армия и създаване на условия за връщане на българите тук , съшо такива от украйна , молдова , сърбия , македония излизаме от ес и нато и спазваме политика на неутралитет , но подкрепяме русия и Китай
140
5
 
8
 
! Отговори
ето идея преди 6 години
До 141Ще се извърши преврат , ноооо всичко трябва да е добре изпипано , Радев поема властта примерно - за 2 дни биват неутрализирани и вкарани в затвора всеки , който по някакъв начин е свързан с властта .Преди извършването му трябва да се намери подкрепата на Русия , Иран , Китай , Турция , за да блокират САЩ и марионетките им да се намесят. Затвор за всичко що е мутра и конфискация на имущество , така и с икономическите престъпници .
139
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ес виновен,ББ виновен,корупция и бедност ! Така,ок,приемам,че искате 3000лв заплати.А даде ли ви ги някой преди да влезем в ЕС.Даде ли ви ги БСП,НДСВ,ДПС,служебни правителства .Много партии имаха възможност да управлява преди и след влизането ни в ЕС,много личности се изредиха.Е,защо нито един не направи така ,че да не сме най-бедни и корумпирани.Радев като е от БСП и вижда,че олитиката на Борисов е пагубна,ами да предложи нещо реално,аргументирано и подплатено с математика ,икономика и факти
138
1
 
7
 
! Отговори
8126594398 преди 6 години
след като всичко е наред , защо не сме в шенген ???????????Техническите изисквания отдавна сме ги изпълнили
137
3
 
8
 
! Отговори
До 129 преди 6 години
Излизаме от ЕС и какво става ?Дай с няколко думи разясни !Как си представяш това ?Да се оправим сами,при положение,че твърдите,че сме най-корумпираната,мафиотска и мошенническа държава ! Дай имена на личност или партия,която ще ни поведе честно към прогрес ! Или визираш Русия ? Лукойл е руска,бензина колкото на запад ! М ? Хайде,обясни как ще стане работата да излезем от ЕС и да цъфнем и завържем.То най-лесно да отхвърлиш нещо без да имаш алтернатива !!
136
1
 
10
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Нда... След като другаря Жан-Клод Юнкер ни е засипал с комплимети трябва бързо да си проверим джобовете - дали парите ни са още там.
135
8
 
6
 
! Отговори
До чичо Гошо преди 6 години
Да,семейството ми е било бито и ограбено от комунистите.***,земя,инвентар,за да се създаде ТКЗС.Чичо ми е убит в Белене,а сестра му е избягала в САЩ ,защото е заплашвана с лагер.Очерниха ни живота комунистите,а твоята ирония ще се върне като бумеранг при самия теб и ще си страдаш за думите един ден.А ако те знам кой си ,ще страдаш още утре,повярвай ми !
134
1
 
9
 
! Отговори
Европеецо преди 6 години
Работещите за 350 евро на месец са по-зле от безработни, та затова безработицата е ниска.КПСС-БКП вечна дружба и да живее комунизма.Сега заменете КПСС с ЕНП и БКП с ГЕРБ а комунизъм с демокрация и ще разберете ситуацията.
133
1
 
3
 
! Отговори
чичо Гошо преди 6 години
До Анонимен 124 Явно си много бит в главата по комунистическо.