Новите касови апарати – край на манипулацията!

Моделите отговарят на изискванията, успокоиха от ГЕРБ
2 мар 2018 14:00, Анисия Иванова
44

Депутатите одобриха нови изисквания към касовите апарати в търговските обекти. Устройствата вече ще трябва да са само със специално определени от Националната агенция за приходите (НАП) софтуери. Оттук нататък всички производители на софтуер гарантират и носят отговорност пред НАП, че версията, която разпространяват, не съдържа модули, чрез които може да се променя или изтрива информация от касовия апарат.

Промените в Закона за ДДС разбуни духовете в Народното събрание. Левицата видя пробив в системата и опит всички касови апарати да бъдат подменени.

Още по темата

Според председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова промяната в закона касае само и единствено софтуера по управление на продажбите, който не всички търговски обекти притежават.

"Тази промяна в софтуера, която вчера бе приета, гарантира, че няма да може касовите апарати да бъдат манипулирани чрез модули. Не всички касови апарати обаче трябва да бъдат сменени. Новите модели отговарят на изискванията", категорична е Стоянова.

По думите ѝ по-старите модели касови апарати - от 2012 година, са остарели и ще трябва да бъдат подменени.

"Всички знаят, че делът на сивата икономика продължава да бъде твърде висок, а проверките на НАП през тази година показаха, че манипулирането на софтуера е един от основните прийоми за криенето на приходи", твърди бившият народен представител пред Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че в момента различни гаражни фирми правят подобни манипулативни софтуери и те се търсят много повече от търговците, защото имат възможност за подмяна на информацията за приходите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
8
 
! Отговори
Антикапиталист преди 6 години
Иначе познавам "честен" бизнесмен, винаги дава касови бележки. Скоро разбрах, че работниците му са обучени при по-голяма сметка, след като издадат касов бон, чукат на компа "333" и НАП, респективно държавния бюджет остават на сухо. В Турция връщат на потребителите определен процент от ДДС всяка година. Така се създава интерес да се изискват касови бележки, така се пълни държавния бюджет.
21
2
 
20
 
! Отговори
Като си преди 6 години
купите от новите, 6 месеца по-късно ще сменят изискванията и пак на опашката за апарати. Да не кажете после, че не съм предупредил!
20
3
 
18
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 6 години
Е за това купувайте и правете оборот на малките магазинчета щото са на българи и те са единствените които плащат данъци в чист вид на тази държава щото нямат избор.
19
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нов апарат няма да купя. Спирам дейността и минавам в сивия сектор.
18
2
 
12
 
! Отговори
От северозапада преди 6 години
Ние стартирахме подписка за отцепване от България и ЕС и присъединяване към Обединеното кралство. Кралицата ще инвестира милиарди в нашия край, а вие ще идвате само със визи за бране на ягоди. Естествено кралския паунд ще царува при нас, ще трябва да обменяте и валута.
17
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По думите ѝ по-старите модели касови апарати - от 2012 година, са остарели и ще трябва да бъдат подменени.Ами подменете ги вие,защо ние да плащаме още и още.А старите ще ги изкупите ли?
16
2
 
12
 
! Отговори
Антикапиталист преди 6 години
Държавният бюджет се пълни, когато икономиката е държавна - цялата печалба отива в него. В днешна България "бизнесмените" умеят да ограбват хорицата по-добре от колегите си на запад. Пример - суровините и енергиите за производството за родния бизнес са колкото за тези на запад или по-ниски. Продажните цени на произведената стока също са еднакви. Разликата е САМО в заплатите на работниците - в минус за нас, тия огромни пари влизат в джоба на бай *** бизнеса. Събуди се народе!!!
15
0
 
15
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 6 години
Я да видят софтуерите на Кауфланд, Лидл, Метро, Фантастико, Техномаркет, Технополис и стотици други голями фирми те за една година ощетяват държавата отчитайки дневен оборот максимум на 15 % толкова колкото дребния бизнес не може за 10 години.
14
1
 
15
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 6 години
Още от 2005 година се знае че всички големи западни инвеститори работят с манипулирани софтуери и крадът стотици милиони всяка година, които изнасят зад граница и не плащат данъци щото осигурявали работна ръка и тинтири- минтири а данъчните пълнеха трезори и сейфове по банките и смъкваха кожите на дребния бизнес.
13
1
 
28
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 6 години
Поредната пълна простотия, преди 7 години хвърлиха милиони за тоя софтуер и не знаеха , че има пробойни или по скоро определени фирми трябваше да натрупат и изнесат капитали, обремениха за пореден път дребния и семеен бизнес, който и без това е на изчезване а сега щели да го поправят и кой ще плаща отново сметката? КОЙ
12
2
 
25
 
! Отговори
Магазинер преди 6 години
Последно ни накараха преди 5 години да си сменим апаратите и сега пак!? Сигуренсъм, че след още 5 години пак ще се чудят какво да измислят за да ни ограбят пак!
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То и за предишните, т.е. сегашните касови апарати казваха същото.
10
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НОВИ ТЕХНОЛОГИЙ В бГЕТО, ХА ХА ХА
9
1
 
24
 
! Отговори
Мрън преди 6 години
Що мрънкате тука бре? ЩО не ходите да протестирате? Защо няма никой на жълтите павета? Защо все един и същи избирате?Тъй че ..... трайте си
8
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо не излязат с един точен и ясен разчет? Колко пари влизат сега и колко ще влязат повече в бюджета, при смяната на касовите апарати. Колко ще струват тия касови апарати и стрували си? Защото фирмите, за да похарчат 200-300млн. за касови апарати ще се лишат от нещо друго.Или пак правим всичко за някаква скрита идея, както беше със смяната на регистрационните номера на колите и др. подобни акции.
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
големото менте стоенова !
6
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те магазинерите като не чукат,какъвто и да е софтуера,файда нема !
5
3
 
27
 
! Отговори
Търговец преди 6 години
Щом държавата губи, нека тя да ни купи новите касови апарати за да не губи.На мен си ми харесват апаратите които си имам.След като ще си увеличат събираемостта с няколко десетки милиона, значи си струва да заделят милион-два и да ни купят апарати.Но... всичко е лобиране. Все по-малко касови апарати се купуват и трябва пак да нахраним производителите. На всеки 4-5год. се измисля причина да ги нахраним
4
3
 
21
 
! Отговори
менда-дженда преди 6 години
До Анонимен 1Същата е, иде ми да я питам, защо не е пълнила тогава бюджета с данъци и осигуровки от цар Киро?! Но може да е пълнила нейният си бюджет.И как се бори сива икономика със смяна на касов апарат? Тя сивата икономика само касови апарати ползва?!Пак ще натоварят редовният малък и среден бизнес със стотици милиони левове.Пък и дали сървърите на НАП ще издържат или и там ще се направи една солидна далавера.Овце сме и си заслужаваме стригането! Докога???
3
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички знаем, че фирмите произдодители на касови апарати имат лоби в парламента. Целта е единствено да си вдигнат оборота.