ЧЕЗ – държавна собственост? Горанов: Против!

Решението на държавата е за успокоение на потребителите
4 мар 2018 11:40,
253
ЧЕЗ – държавна собственост? Горанов: Против!
Снимка: архив Reuters

Продължавам да смятам, че не е нужно държавата да купува активите на ЧЕЗ в България, но ще се подчиня на общото решение.  Това обяви финансовият министър Владислав Горанов по повод скандала около сделката за ЧЕЗ и последното решение държавата да се намеси в нея.

Той уточни, че до решението държавата да се намеси правителството се е стигнало, за да успокои потребителите на ЧЕЗ в България след истерията, която е създала опозицията около сделката.

Още по темата

"Истерията, която се налага от опозицията ме кара да мисля, че една партия от опозицията, разполага с информация, която не е известна на правителството. Високият тон говори, че има някой разсърден и некласиран от чехите“, коментира Горанов пред bTV.

Финансовият министър обясни, че собственикът на "Инерком" Гинка Върбакова не отива в Чехия да преговаря от името на държавата, а да преговаря с чехите отново да отворят договора, за да може държавата да се намеси. Чешката ЧЕЗ може да се съгласи, но може и да откаже, напомни Горанов.

На въпроса какво следва оттук нататък той отговори: "Ако се стигне до положително решение на чешката компания ние може директно да влезем купувайки компанията "Инерком" или част от нея, или да проведем други преговори“.

За цената той обясни, че тя ще е тази, която двете страни вече са постигнали, ако не се стигне до нови преговори.

Владислав Горанов напомни, че ЧЕЗ води арбитражно дело срещу българската държава за десетки милиони и в тази връзка преговорите между компанията и българската държава ще са трудни.

Изказването на Делян Добрев, че новината, че "Инерком" е купила ЧЕЗ, е фалшива, означава, че държавата няма никакво отношение към тази сделка, обяви пък председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пред БНТ.

"Електроразпределителните дружества нямат нищо общо с електропреносната мрежа. Електроразпределителните дружества са приватизирани, държавата взима 33%. След всичките години след приватизионния договор са спечелени 41 млн лева дивиденти към държавата. 2005 година, с решение на МС, се взима решение да не се взима дивидент от 2004-та и 2005-та", заяви Цветанов пред БНТ.

"Електроразпределителни дружества нямат никакво отношение към регулиране цената на тока, защото българският парламент взе решение КЕВР да бъде далеч от властта. За всички тези години има две стратегически подобни дружества - ЕСО и Булгартранс газ. Тези дружества са управлявани честно и коректно от ГЕРБ", каза още Цветанов.

"Аз не знаех, сигурен съм, че и премиерът не е знаел за сделката. Това не е по българското законодателство, това си е частна сделка и правителството няма наистина отношение. Ние сме длъжни да осигурим сигурността на хората, че народът няма да има проблеми с тока", заяви Цветанов.

"Гинка не е от ГЕРБ. Никой по никакъв начин не е влияел на сделката. Тя е подписана по британското законодателство", уточни Цветанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До "Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ": В Германия, в Хамбург след референдум през 2013 електроснабняването беше закупено от държавна компания. Дали ЕС ги им е наложил "МНОООООГО ЯКИ" санкции ? Не вярвам.
190
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тая Гинка ...................от нея не зависи нищо!Интересно кой стои зад нея???
189
1
 
6
 
! Отговори
до 198 преди 6 години
Кое точно е Държавно в Чехия, бе умнико ?В Чехия, произвоството, преноса, търговията, контролът и доставката са разделени.ЧЕЗ в Чехия е само ЕРП.
188
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами държавата в България е ГЕРБ. Това означава ли, че искате ГЕРБ да е собственик на електропреносната мрежа ?
187
0
 
12
 
! Отговори
до 196 преди 6 години
Няма как производителят на ел.енергия, контролният орган КЕВР и разпределителят, опертор на мрежата да имат един собственик.Това е недопустимо по всички европейски закони, защото е предпоставка за корупция, рекет и изнудване на потребителите.
186
1
 
9
 
! Отговори
до 196 преди 6 години
Ами как да ти кажа - нищо лошо няма, освен това, че ще имаш ток през ден.
185
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво лошо има държавата да притежава поне 51 % от всички ЕРП-та??
184
1
 
10
 
! Отговори
до 193 преди 6 години
Електропреносната мрежа е собственост на НЕК и никога не е била на ЧЕЗ.Четете повече. ЧЕЗ е просто елктроразпределително дружество - последното и най-малко звено по веригата ПРОИЗВОДСТВО, ТЪРГОВИЯ, ПРЕНОС, ДОСТАВКА, РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ на електрическата енергия.
183
2
 
12
 
! Отговори
ognyanz преди 6 години
До Анонимен 186: Разбирам, че ти си от умните селяни, и би трябвало да знаеш, че ЧЕЗ поддържа не само кварталните трансформатори, но и електропроводите (поне нисковолтовите), които най-много се нуждаят от ремонти. Ако ти спре тока следващата зима ще чакаш Инерком на Гинка да си направи ремонта. Стратегически отрасъл или от стратегическо значение - въпрос на гледна точка.
182
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ако гинка поиска 100, а КЕВР каже 50, какво става?Гинка фалира, инеркома го взимат 2 банки и 2 ошфорки, тока спира и каракачанов и бойко с спестените пари от закуски купуват чез, за да имаме аз и ти ток?
181
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Управляващите,а и изобщо всички в парламента,с действията си ще разгонят свястните инвеститори,и след време отново ще си говорим колко лош стопанин е държавата.Ако още я има България,щото нямаме много време.И кражбите на ток ще се увеличат драстично,както беше преди приватизацията на ЕРП-тата.И един нов Първанов ще опрощава санкции срещу крадците,щото са декларирали,че са гласували за него.
180
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"внимавай какво си пожелаваш да не ти се случи" а може държавата да си прибира данъците и таксите и да ползва контролните и регулаторните органи.В богатите социални държави така се прави и името на собственика няма значение достатъчно е да си плаща и да спазва закона.
179
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Горанов излезна по-голяма гадина и от Симеон Дянков!!!
178
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цената на тока ще се вдигне и без Гинка, Боко и Цветелина , но ако е държ.дружеството може да я задържат докато фалират. Т.Е. ще наливаме субсидии както беше при Тодор Живков ...
177
1
 
18
 
! Отговори
до 186 преди 6 години
Радвам се, макар и рядко се срещат хора като Вас, които имат представа какво е Електроразпределение.Защото повечето българи си мислят, че ЧЕЗ е всичко свързано с тока в България.Това за кварталните трафопостове и то в една трета от страната, много ми хареса.Поздрави.А иначе, че ГЕРБ са мафия от корумпирани некадърници, в това мисля че не се съмняват дори и редовите герберасти.
176
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименНавсякъде по света отраслите със стратегическо значение за държавата имат солидно държавно участие. И всички го приемат за нормално.--------------------Това не е отрасъл и не е стратегически.ЧЕЗ не притежава нито АЕЦ, нито генериращи мощности, нито високоволтовите далекопроводи.Те са съвсем отделни предприятия.ЧЕЗ държи само кварталните трафопости, селяни прости. И то само в част от страната.
175
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе Цветанов, умнико грозен, защо Гинка след като не е от вашите, прочете едно към едно листчето ти, което ти самият прочете предния ден от парламентарната трибуна за Корнелия Нинова. Поне да беше сменил някои от думите или да ги беше поразместил.Ама откъде толкава акъл ...
174
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гадовете според Мутра Борисова са онези журналисти и блогъри, дето му прецахаха ЧЕЗтната сделка, от която щеше да има 50%. Тоя път сценаристите заложиха на местна ошфорка вместо на чужда офшорка по схемата на Булгарбатак и Общата банка. Великолепната седморка - БойкоМет, ДериБейски, Ахмак Джолан, ПарашКеф.2 (шеф ГСУ-ДС), Румян Андрея (зам шеф), Сашо Ангела (син на big boss) и Гено Андрея (син на vice boss) разиграва седем милиона БГ мишлета. След срива на контра-банд-табак, плана е превземане на енергетиката за осигуряване на месечната издръжка на Сарайско-Библиотекарската мафия (ДС-УБО нелега
173
1
 
5
 
! Отговори
прост българин преди 6 години
До АнонименАнглия не ни интересува и 6:5 няма!
172
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГИТНКА ГЕРБАКОВА НЯМАЛА НИЩО ОБЩО С ГЕРБ.ТАКАВА КРУПНА СДЕЛКА СТАВАЛА БЕЗ ЗНАНИЕТО НА БОРИСОВ. АКО Е ТАКА, ЗНАЧИ МАФИЯТА СЪВСЕМ ГО Е ИЗОЛИРАЛА ОТ ДАЛАВЕРИТЕ.