Социолозите днес: Оптимизмът се връща, ГЕРБ пак води, БСП втори...

40% от българите смятат, че страната се справя с председателството на ЕС
19 мар 2018 11:15,
283
Социолозите днес: Оптимизмът се връща, ГЕРБ пак води, БСП втори...
Снимка: "24 часа"

Оптимизмът в българина се завръща, ГЕРБ продължава да е водещата политическа сила в България, следван на почти 4% разлика от БСП.

Това сочат резултатите от последното проучване на социолозите от "Тренд", направено по поръчка на "24 часа".

Изследването е проведено сред 1004 пълнолетни български граждани по метода "лице в лице” между 1 и 7 март тази година.

Данните показват, че след тримесечен спад оптимизмът на българите отново се връща на нивата си от ноември. Днес 53 на сто от хората твърдят, че са оптимисти за развитието на България срещу 36%, които са песимисти.

Още по темата

Според социолозите възвръщането на оптимизма може да е свързано и със сезоните, защото през по-студените месеци нивата на песимизъм се увеличавали, а по-топлите носели усещането за песимизъм.

Хората запазват по-скоро оптимистичните си очаквания за икономическото положение в страната и за личния жизнен стандарт.

Най-много обаче са тези, които не чакат промяна нито в икономическото положение в страната (44%), нито в жизнения си стандарт (50%).

Най-позитивно настроени за бъдещето си и това на страната са привържениците на ГЕРБ. Симпатизантите на БСП са по-скоро оптимисти, сочи още проучването.

Електоралната подкрепа за партиите се запазва сходна с тази от последните месеци.

Ако изборите са днес за ГЕРБ биха гласували 21,1 на сто, БСП остава на втора позиция с 18,4%.

Третата позиция е на ДПС с 6,6%, като плътно зад тях са "Обединени патриоти" с 5,1%. Реформаторският блок продължава да пази инерция, набирайки 1,6% от всички анкетирани.

Със сходен резултат са "Воля” и "Да, България".

Проучването е тествало и отношението на българина към Българското председателство на Съвета на ЕС.

Според 40% от хората България се справя с председателството, а според 17% - не. 43% следят новините около него, но повече от половината (52%) не ги следят, показва още проучването.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


283
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имало е някакъв опит да се вдигне България с родолюбие, патриотизъм и работа след освобождението и дотам.С назначаването на кобургите запада ни определя бъдещето на държава от третия свят,чакаща благоволението на господаря.Сега пак се опитват да ни вкарат във месомелачката и сигурно ще успеят,защитните сили на народа ги няма.
152
1
 
18
 
! Отговори
Учител преди 6 години
21,1%18,4%=на 4%. Двойка. "Журналистите" утре да дойдете с родителите си в училище. Грамотни сте колкото Него с единствената прочетена книга!
151
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе,социолозите нали даваха преднина на Цвъчка Цачева,уж била познаваема,а пък Радев бил никой,и каква стана тя?Радев я отнесе като стой та гледай.
150
0
 
3
 
! Отговори
льольо преди 6 години
АХХАХХАХАХХАХАХАХХне не > А Х А Х А Х АХ ХХХАААААА .....
149
24
 
7
 
! Отговори
позитано 20 преди 6 години
ГЕРБ и Бойко ще спечелят четвърти мандат като Путин , за ужас на БСП и Корделка.Българите прогледнаха за разлика от руснаците.
148
1
 
16
 
! Отговори
До 151 преди 6 години
То е като усещането за корупция-всички знаем,че я има,много дори са потърпевши,но според управляващите това е само усещане,а иначе,каква корупция,нееее,у нас такова животно нема.
147
0
 
24
 
! Отговори
избирател преди 6 години
По-студените месеци песимизма се увеличавал,а по топлите месеци носели усещане за песимизъм?!И журналистите ни,като социолозите ни..........Аман от ''ПРОФЕСИОНАЛИСТИ"!!!
146
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижте какви хора управляват,все бивши креатури на дс или с неясно минало и още по-неясна компетентност.Крадливоста, шуробаджанащината и корупцията са големият проблем през последните 27 години.
145
3
 
22
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До ГенадиИма само нацепен, цъфнал асфалт.Метрото не грее 4мил. българи, а само софиянци. Така, че безполезно отново (защото е строено с данъците на целия български народ + в София повечето са държавни служители (те данъци не плащат).Имиджа на България - хаха тази този твой измислен свят има ли си име или си в психиатрията?Броя туристи - да събираме утайките на европейското общество - голям туризъм няма що. Затова всеки българин гледа да почива в чужбина.
144
1
 
23
 
! Отговори
Да,да преди 6 години
Проучването е проведено сред симпатизанти на ГЕРБ с цел стягане на редиците и омайване на електората.Иначе социолозите ако четат в социалните мрежи ще забележат,че подкрепата за ГЕРБ е 1:8.Но все пак нали и социолозите трябва да си изкарват хляба,а който поръчва музиката,той плаща,нали?
143
2
 
14
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До ГенадиСпестявания - това е тревожно - означава, че хората се запасяват за нова криза (явно и бабите са по умни от теб щом са усетили на къде духа вятъра) + хората вече знаят, че няма значение колко са внесли - няма да могат да разчитат на държавата за достойни старини и от рано се готвят сами да се спасяват (англичаните ни казаха след пенсиониране на набор 1977 пенсии няма да има)Магистрали и тн. - ти къде ги видя тия магистрали?
142
1
 
16
 
! Отговори
избирател преди 6 години
''Според социолозите възвръщането на оптимизма може да е свързано и със сезоните, защото през по-студените месеци нивата на песимизъм се увеличавали, а по-топлите носели усещането за песимизъм.''Нищо не разбрах!!!А Вие?!
141
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тренд е посока на движение на пазарните котировки-демек парите се движат от герп към тренд и те тренират с прогнозите.Висша социология,висше проучване!
140
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Водещи юристи сринаха работата на ГЕРБ в парламента ! Само плява , за бунището ! Това е лицето на България пред света ! Тези проценти са за Столипиново и Факултета !
139
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който иска България да изчезне нека подкрепя Герб, но един ден ще бъде проклет от останалите живи българи.
138
2
 
13
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
До ГенадиТъй като явно си платен или държавен *** ще ти обесня:Износ - той се влияе от това как фирмите намират клиенти и от търсенето на продукта им - тук държавата неможе да влияе положително, а само негативно ( така, че този ръст е въпреки политиката която се води на дране от реално работещите за изхранване на всички държавни и ромей)Безработицата - погледни точка 1 + намаляващо населениеДоходи - изкуствено вдигнати, за да се взимат повече данъци и осигуровки (реално не се усети)
137
3
 
8
 
! Отговори
...129 преди 6 години
До АнонименТова е една от двете опорни точки спуснати от ГЕРБ,като активно ченгеджийско мероприятие.Първо:Слави се коалира с ГЕРБ.Второ:Близалката на "Винету" Божидар Димитров се коалира със Слави и Възраждане(те вече го пратиха на майната си)...начи въпреки тоталната подмяна на вота,Цецо има притеснения.
136
1
 
7
 
! Отговори
Коко преди 6 години
До 119 "Работещата по публикацията" Вера А. вероятно е с незавършен 3 клас и такива сложни сметки и затрудняват мозъчето, та 2.7 става почти 4. Преди повече от час беше призована няколко пъти да си оправи аритметиката, но вероятно не и е позволено от шефа и, който със сигурност има завършено основно образование. Той пък трябва да слушка, папка и изпълнява поръчките...защото...
135
3
 
23
 
! Отговори
Генади преди 6 години
Лягай си. Сънят ще ти помогне да изтрезнееш. Магистралите се нуждаят от ремонт. Пример маг. Тракия след Чирпан ще ти изпаднат пломбите, така друса. Безработицата "паднала", защото много хора се пенсионираха, младите са в чужбина, а *** изобщо не са регистрирани в БТ. Изградиха спортни зали и стадиони в селата /със сто баби/, за да прилапат евро средства. За "санирането" да не говорим. Тече повече от преди това. Ама нали и там се "освояват " средства. Бодряшкият ти оптимизъм буди съжаление!
134
1
 
16
 
! Отговори
To6 преди 6 години
И аз, като 136 ще попитам, какъв оптимизъм се връща - да се крадат държавни средства, да фалират болници, да се засилва престъпността ........ Всичко тези допитвания са глупост и лъжа.