Всеки втори българин зъзне! Пести от отопление

Обмисля се задължително новите сгради да са с енергиен клас "А"
20 мар 2018 07:00, Петя Славова
140
Всеки втори българин зъзне! Пести от отопление
Снимка: архив, Булфото

Всеки втори у нас, или 40 на сто от потребителите, не могат да поддържат домовете си достатъчно топли, защото са енергийно бедни. Това стана ясно по време на конференция за енергийната бедност, организирана от Министерството на икономиката. По този показател България е в най-лошата позиция в Европейския съюз, обясни Меган Ричард, шеф на дирекция в Европейската комисия.

По думите й енергийна бедност има, когато хората не успяват да отопляват или да охлаждат домовете си и когато голяма част, повече от 10 процента от доходите, отиват за плащане на сметки за енергия, пише "Монитор".

Ще се търсят начини за намаляване на енергийната бедност на хората чрез проекти за пестене на енергия. Все още се работи по дефиницията за енергийна бедност - в Швеция тя би била една, а тук ще е друга, сравни зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Целта на мерките за енергийна ефективност е осигуряване на по-добър стандарт на живот. Краткосрочните мерки са директните помощи са плащане на сметките.

По-важни са обаче дългосрочните мерки насочени към намаляване на консумацията и съответно на сметките, допълни заместник-министърът. България си е поставила няколко приоритета за ефективно ползване на енергията. Един от тях е да се ползва потенциала на ВиК дружествата да произвеждат сами електроенергията, която им е нужна. Друга възможност е оползотворяване на геотермалната енергия - обикновено си представяме горещи минерални извори, но от Норвегия и Исландия научихме, че от води с невисоки температури може да се постигне голяма ефективност добави още Станков. Заместник-министърът посочи, че ще се търси постигане на енергийнатаефективност клас "А" на сградите.

Това означава, че в тези сгради 55 процента от енергията се произвежда от самата сграда от инсталации по нея или в близост до нея, каза заместник-министърът.

В Европейската комисия се обсъжда стратегия за енергиен съюз, като целта е да има сигурност на доставките. Това е важно и за борбата с енергийната бедност, защото ако имате само един източник на енергия почти нямате избор за цената, поясни Меган Ричард. Функционирането на вътрешния енергиен пазар дава възможно най-ниски цени при ясна конкуренция, посочи тя. Планираме 27 процента от производството на енергия да е от възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/, но всяка страна-членка може да си постави по-високи цели, каза Меган Ричард.

Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станев: Преговорите за US централите ще се проточат с месеци
Преговорите на държавата с "Ей И Ес Гълъбово" и "Контур Глобал Марица-изток 3" за прекратяване на договорите за доставка на енергия няма да приключат за три седмици, нужно е повече време. Това съобщи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Трябва да бъдем много внимателни и преговорите да бъдат на дипломатична основа, за да си стигне до най-добро решение за потребителите, добави той. Преговорите се водят най-вече от Министерството на финансите, където са изготвени документите за изчисляване на възвръщаемостта на инвестициите, каза още Станков. Важното е, че Европейската комисия се е запознала с начина на действие на държавата, добави Станев, без да се ангажира със срок за края на преговорите.

Българската държава е изготвила методология за изчисляване на възвръщаемостта на инвестициите, която е дадена на собствениците на централите, съобщи Петьо Иванов, изп. директор на БЕХ. Собствениците на централите са поискали време за анализ, срок за това няма, но те са пожелали да разполагат с поне три месеца, допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: БългарияотоплениеЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бай Тошо до 81А за индрустиите, химия биология, кой то пречи да ги възобновие днес?!! Мислиш, че има търсене, ами намирай капитали, намирай специалисти и започвай да ги развиваш?! Какво чакаш?!! Държавата ли да ти даде?! Това е най-голямото поражение нанесено от соц-а, направи хората нефелни, неспособни да се грижат сами за себе си, непрекъснато чакащи държавата да ги дотира и някой да им даде. Ами дай ти бе!
85
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бай Тошо до 81Бреййй, и ИТ индустрията ли е създадена от комунистите?!! Да видиш ти?! Аз работих в ДЗУ и 91' се преместих да живея в щатите. Първото нещо което си купих от Fry's беше 500 мегабайтов харддиск, за монтаж в кутия на персонален компютър. По това време в ДЗУ Стара Загора произвеждахме 500MB дискове с размера и теглото на автоматична пералня! Стига с тия митове за развитата соц индустрия! Бяхме изкопирали едни неща от Японците ама така и си остана!
84
3
 
4
 
! Отговори
Бай Тошо до 81 преди 6 години
Ето го поредното егоистче което понеже е от 5-10% процента които вероятно са от ИТ индустрия която пак беше създадена от "лошите" комунисти смятат че другите 90% също живеят богато и в разкош... 80% от хората днес живеят по-лошо от преди....... И това не е заради това че са мързеливи а защото така наречените възможности са много по-малко от преди.... Цели сектори от икономикта ни бяха унищожени . Химия ,биология .........
83
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другари/***, яжте банани, бришете се с трипластна хартия и недейте да негодувате.А на вас господа, честито! Наслаждавайте се на свободния живот изпълнен с възможности и не оставяйте да умрат от глад другарите/***. Съхранете ги за да ги показвате на децата си и да им казвате "Учи тате, труди се, защото виждаш ли какъв ще станеш иначе!".
82
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
най висок рейтинг на герб и да има хора да мръзнат това е невъзможно това ефалшива новина
81
3
 
7
 
! Отговори
до 83 преди 6 години
Ти по-добре си гледай канчето в Тикволандия.Руснаците не ги мисли - там ток, вода, парно и телефон ОБЩО са около 36 лв на месец.И никой не си намалява или изключва парното.Това е БГ патент.
80
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яжте банани, бришете се с трипластна хартия и недейте да негодувате.При Тодор Живков такива неща имаше само на Нова година,а при пазвантина му - целогодишно.
79
9
 
4
 
! Отговори
До 78 преди 6 години
В Путинланд хората не ползват газ и електричество, а кюмбета на въглища.Малко мирише, но като се стопли мужика не му забелязва.Само в милионните градове има такива екстри като газ
78
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво отопление, какви пет лева - важното е, че сега има банани...
77
6
 
5
 
! Отговори
Нинова е вътре преди 6 години
Всъщност договорите за изкупуване на електричеството от Мариците ги подписаха 2005 по времето на СтаниШеф. И той от своя страна отстрани Р.Овч от поста му и *** Нинова за корупция.После ком.нистите започнаха да пишат колко меко било дупето му.Остава факта че Нинова провежда креслива кампания за да заглуши истината.
76
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Aз съм на 4 хилки при демокрацията, всичките ми приятели и познати са на добри заплати, не познавам човек под 3 хилки.
75
4
 
4
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
Достатъчно топли е субективно понятие. Има хора, които спят на отворен прозорец и през зимата и им е "достатъчно топло" при минусови температури в стаята. Аз съм се топлил по различни начини - с печка на дърва и въглища, с електрически радиатор, с климатици и с парно и при всички тях "достатъчно топло" е различно, а и зависи от човека, който казва дали е "достатъчно топло". В детството ми достатъчно топло беше 16 градуса и бях вечно болен, сега достатъчно топло е около 23-24 градуса и съм здрав.
74
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
нали има банани и хартия къв е проблема? плюс това сме стабилни.
73
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1 долар = 57 рубли! Всеки първи руснак зъзне защото няма рубли за ототпление, но путинските медии не пишат за това.
72
5
 
3
 
! Отговори
19 градуса преди 6 години
В София, където в сградата има парно, почти всички пенсионери изобщо не пускат парното в жилищата си, защото и без да го пускат, температурите не падат под 19 градуса, заради съседните апартаменти. Това снижава ефективността на парното и натоварва сметките на съседите им, но какво да се прави.
71
5
 
13
 
! Отговори
Софийска баница преди 6 години
И какво ще рече, че не можели да поддържат домовете си "достатъчно топли"? Щото по мои наблюдения "достатъчно топло" за повечето хора означавада е поне 24-25 градуса, а това е голяма жега и задух. Нормалната температура за жилище е 22 градуса, а на много места е повече. Така, че пак пишете глупости.
70
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тук се пести от топло, студено, ядене, пиене, дрехи, здравеопазване, та дори и от към продължителност на живот. Така е щото наш Тиква всичко оправи тука та тръгна и балканите да оправя
69
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ейй страшна работа е това пролетариата в Бyлгаристан! Само тук може да видите *** да се оплакват от гостоприемника си, и да го обвиняват, че им е малко кръвчицата дето му я пият!
68
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Рашко Верно е това. Тука са свикнали само на ДАЙй. Защо трябва някой да ви дава бе ? Особено в частния сектор ? В библията ли го пише или по някой си закон ??? Ми създавайте вие работа и давайтее по 2к заплати ...каквоо чакате ? Има банки за заеми, границите са отворени за пазарене .... ама трябват и качества ! Не само драскане тук.
67
11
 
8
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Мизерия, студ в домовете - така е при демокрацията и пазарната икономика, за която рашкоподобните подрипваха и ревяха като .... по площадите след 1989-та година. Те искаха тази мизерия, всички я получихме. Сега подрипвате от студ и ревете от глад, но така е при демокрацията и пазарната икономика. Който е очаквал реки от мед и масло, е голям наивник.