Русия няма да бъде поканена за модернизацията на БА

Кабинетът гласува проекти за бронирана машина и за изтребители
234
Русия няма да бъде поканена за модернизацията на БА
Красимир Каракачанов. Снимка: архив, БТА

Русия няма да бъде поканена за нито един от проектите за модернизация на армията ни, защото е в режим на санкции от ЕС. Това даде да се разбере военният министър Красимир Каракачанов, който обяви, че днес правителството е гласувало двата проекта – за придобиване на нова бронирана машина и за изтребители.

Каракачанов каза, че се търси производство по стандартите на ЕС и НАТО.

Ще търсим оптимално изгодния за националния интерес вариант, без да се ориентираме от политически, геополитически или други съображения, заяви той.

Още по темата

Предвижда се първият проект да струва 1.464 млрд. лв. с ДДС със срок на плащане 12 години и да се придобият 150 единици бойна техника. Планирано е тя да бъде изработена, а впоследствие и ремонтирана в България, и единствено лицензите да дойдат от чужбина.

По втория проект за нов тип боен самолет става дума за минимум осем самолета, които ще струват на държавата 1.8 млрд. с ДДС със срок за плащане 10 години.

В тази процедура ще бъдат поканени както досегашните участници, така и нови, обясни министърът. След дълги години обсъждане на финалната права миналата година бяха варианти за F-16, "Грипен”, "Юрофайтър", но до избор така и не се стигна.

До момента 6 фирми са проявили интерес към проекта, ще дадем опция и за нови изтребители, и за втора ръка, каза Каракачанов.

Той се надява, ако няма забавяне в парламента, до края на годината поне по един от проектите да има сключен договор или да сме пред сключване на такъв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
121
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия била в ружем на евросанкции ? - да но само на книга и само България ги спазва точно и безпрекословно. Колко заводи на Германия са изнесени и работят в Русия, колко на САЩ , колко общо на целият ЕС. Ами нали в Русия са заводите и на Фолцфаген, МАН, и пр. на САЩ - ФОРД, Крайслер, и пр. Нали за ЕС има " Северен поток" 2, а за нас санкции ни наложиха за " Южен поток".
120
5
 
5
 
! Отговори
Gszdg преди 6 години
Каква руска "техника" бре?!? Нали всичко в БАрмия е руско и без това-нищо не става от тяхната "техника", дори новите им оръжия са безсилни срещу западната техника-например преди 10 дни израелски ракети очушкаха новите Панцири и РСЗО, американците и франсетата ги опушкаха с Томахоците... руските таралясници нямат шанс срещу новите системи западно оръжие.Например руските консерви от всички модификации Т-72, 80, 90 са 100 %-ви жертви на ПТР Джавелин!! Имат само едни келяви 5 бр. СУ-57 срещу 300 Ф35
119
0
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 6 години
Не, ние от саветофилията искаме ако ще гивне да е - савецко да е. Долу Нато, искаме у евразийския саюз да си кютаме с братски Киргизстан. Кво като са 80% мюсюлмани, за нас религията е валидна само кога ни изнася
118
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
техниката е важна, но далеч по-важни са задклавиатурните устройства :) демек личния състав, за съжаление личния състав на БА е трягично състояние, погледнете само льотчика стнала резидент :) абсолютно необхдимо е, наред с новата техника и личния състава да бъде подменен, защото в момента имаме едни банкоматчици с пагон :)
117
4
 
7
 
! Отговори
xy преди 6 години
Сирийците свалиха ракетите на западняците ама насън.А руските лъжци започнаха със 70 свалени, после 40, после се оказа,че руснаците не били стреляли,щото ракетите им много скъпи, а сирийските другари стреляли с некви много страшни ракети 1975г производство, изстреляли 40 ракети и бутнали 80 американски.Накрая се оказа , че сирийците наистина стреляли, но 10 - 15 мин. след попаденията на западняшките ракети, малко сватбарски , ама и те да си гръмнат.
116
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ушите му порасли от дърпане. Лакей.
115
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цялата работа да си дадем парите на САЩ или на някой друг от престъпната клика НАТО, а не да си търсим нашата изгода....Вашата изгода е да ги дадем на Русия ли е? Очевадно е, че не можем да си ги произведем ние.
114
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смех и трагикомедия
113
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъкмо възможност да вземем вместо `грипените` американските трошки четвърта употреба.Всички доволни - и янките и Цецо и Борисов.
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Видяхме как гърми панцир . Как се свала ръкета с руско пво още дори путин не е видял (((
111
1
 
13
 
! Отговори
Хо Хо преди 6 години
Каракачански, еди да пасеш овцете. Преди една седмица се хвалеше с едно, сега говориш друго.Ба си не доучените министри....
110
6
 
11
 
! Отговори
НАТО??? преди 6 години
"стандартите на НАТО"... дъвка за наивници.Куп държави членки на НАТО имат съветско и руско оръжие и нямат никакъв проблем с т.н. "стандарти". При това не само държави от бившия източен блок. Дори отколешната членка на НАТО-Гърция има доста сериозна руска техника. Изтока близък и далечен също имат, Турция ще си купува руската С-400.... за к'ви стандарти говорите, за к'ви 5лв..Цялата работа да си дадем парите на САЩ или на някой друг от престъпната клика НАТО, а не да си търсим нашата изгода.
109
0
 
7
 
! Отговори
изказал се преди 6 години
ТЕ МИ КАЗАХА ТАКА ДА КАЖА...
108
5
 
12
 
! Отговори
А преди 6 години
НАЛИ ГИ ВИДЯХМЕ РАКЕТИТЕ НА АМЕРИКА,ФРАНЦИЯ И АНГЛИЯ,КАК ГИ СВАЛИХА СИРИЙЦИТЕ,А КОЛКО СТРУВАТ,НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ СА ПРОДАЖНИЦИ,УЖ ПАЗАРЕН ПРИНЦИП,ПЪК САМО ЗАПАДНО,СЛОЖЕТЕ ВСИЧКИ СТОКИ НА ПАЗАРА,ЗАЩО ТУРЦИЯ МОЖЕ, А НАШИТЕ ПРОДАЖНИЦИ НЕ МОГАТ,ЗА КАКВО НИ СА НАПАДАТЕЛНИ ОРЪЖИЯ,САМО ОТБРАНИТЕЛНИ С 400 И ТОЛКОЗ,И БЕЗ ТОВ НЯМАМЕ АРМИИ,ГОЛА ВОДА СМЕ КАРАКАЧАНОВ.ВЗЕ МАЙ ДА СЕ ВЪРТИШ.
107
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако избора е дачия или лада ... дати кажа мой по добре румъниците ...
106
1
 
2
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
До # 85. Къде в музея ли? Този дето е бил свален през Втората световна война.
105
0
 
4
 
! Отговори
До 96 преди 6 години
***, не С 300 а ЗРАК. Ама то и това ти говори колкото на чукчата
104
0
 
10
 
! Отговори
До "пилотите&qu преди 6 години
На всичките самолеторазбирачи......по една евтина ракетка и сваляме и самолети и ракети и всичко що хвърчи, що се движи, що плува. И Хитлер даже го е знаел.... От кого ще се отбраняваме, кого ще нападаме. Нали се борим за чужди инвестиции и умряла българска икономика, то инвеститорите сами ще си защитават капитала- ние къде сме???.......После могигилки на загиналите и спор кой е правилно загинал и кой по погрешка....и що си дадохме парите за играчки скъпи на голия си ***...Ще се краде много .
103
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 103Прав си. Вагнеровците са доказателство за страшните руски военни възможности.
102
15
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма свясно руско оръжие последнине 30 години Факт