След успешно еврошефство, Борисов дава заявката ни за еврозоната

Премиерът представя позицията ни по мигрантската криза пред евролидерите
Обновена: 28 юни 2018 19:06 | 28 юни 2018 17:15, Веселина Йорданова
227
След успешно еврошефство, Борисов дава заявката ни за еврозоната
Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов обяви в Брюксел, че утре ще запознае лидерите на страните от еврозоната с кандидатурата на България за "чакалнята" на еврозоната и критериите, които страната ни изпълнява.

Ще ги запозная с направеното досега, уточни премиерът. Той отбеляза, че нашата страна вече изпълнява всички пет изисквания за преминаване към механизма ERM II.

Още по темата
Борисов добави, че финансовият министър Владислав Горанов е поканен на 14 юли на среща на своите колеги от Еврогрупата. Той уточни, че най-вероятно Горанов ще внесе тогава писмото с българската заявка, подписано от министъра и управителя на БНБ Димитър Радев.

Премиерът добави, че утре ще постави въпроса за предявените нови допълнителни изисквания за влизане в чакалнята на еврозоната.

Борисов ще представи пред европейските лидери и позицията на страната ни по въпроса с решаването на мигрантската криза. Това съобщи той пред журналисти преди редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел. 

Премиерът припомни, че България ще настоява за незабавно затваряне на външните граници на ЕС и задължителното преминаване през граничните пунктове, релокацията на вече влезли в територията на ЕС мигранти и активна работа на споразуменията с трети страни.

Той ще апелира споразумението с Турция за мигрантския поток да продължи да работи и ЕС да изплати останалата част от договорените средства, съобщиха от правителствената пресслужба.

"Всички лидери са категорични, че българското председателство на Съвета на ЕС беше успешно. Положихме огромни усилия да бъдат решени проблемите с миграцията. Всички дават за пример добре охраняваната българска граница с Турция и казват, че се справяме прекрасно", каза още Борисов.

По повод исканата от БСП оставка на председателя на КЕВР Иван Иванов, премиерът заяви, че не се меси в работата на независими организации: "Нямаме отношение към КЕВР. Ако не харесват Иван Иванов, да търсим друго решение тогава“.

Социалистите се разгневиха на Иванов днес в парламента при приемането на доклада за работата на КЕВР през миналата година. Според БСП той е отказал да извърши задълженията на КЕВР, зададени чрез промени в Закона за енергетиката, с които се настоява за особен надзор за сделката за продажбата на ЧЕЗ на "Инерком". От опозицията обявиха и че ще внесат сигнал до главния прокурор.

Какъв бе пътят на България към еврозоната, четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
2
 
24
 
! Отговори
Никола преди 5 години
След успешно еврошефство, Борисов дава заявката ни за еврозоната. Винету, нито еврошефството ти е е добро, нито те пускат в еврозоната, ти си мижитурка и страхливец, но си добър артист за ПРОСТИТЕ българи и вярват на глупостите дето ги полщиш, най доброто за ТЕБ е че си купи остров, за да те заточим там, че си вреден за държавата, вреден и опасен.
116
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Името на островитянина се знае, но кой ще е Петкан?
115
2
 
18
 
! Отговори
П.Петров преди 5 години
Е те от еврозоната вече му казаха: "Ще влезете в еврозоната ... ама друг път!"1.Върховенство на закона;2.Независима съдебна система;3.Отговорност на главния прокурор;4.Реална борба с корупцията(а не симулиране на такава с показни акции и обвинения срещу неудобни, които после падат в съда и в Страсбург, а накрая осъден е само българският данъкоплатец);5.Независими медии.ОТ ЧЕРВЕНАТА МУТРООЛИГАРХИЯ(БСП+ДПС+ГЕРБ)ТЕЗИ НЕЩА ЩЕ ГИ ДОЧАКАТЕ ... АМА ДРУГ ПЪТ! Тогава ще ни пуснат и в еврозоната!
114
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърците не успяха да бутнат тоя скапан ЕС, но виж ние ще успеем задължително, само да ни дадат еврото, да видиш ти какво ще го направим ние :)А като се включат и братята македонци и албанци скоро, леле-мале, е те тогава да видите един Брюксел вие, ще закрият съюза доброволно и скоропостижно.Братя, да дадем и ние още добрини на света! Не сме дали малко, но ако се напънем, можем повече!
113
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП завижда на Борисов/ГЕРБ.Има какво да се желае,но общо взето,председателството е успешно,кандидатурата за чакалнята на еврозоната е навременна.
112
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И КОЕ ТОЧНО МУ Е УСПЕШНО НА ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО?ПЪРВИО, ВТОРО, ТРЕТО...НИКОЙ НЕ ИЗБРОЯВА НИЩО.САМО ДЕТО ПОХАРЧИХА (И ОТКРАДНАХА) 300 МИЛРИОНА ГРЕШНИ ПАРИ
111
4
 
27
 
! Отговори
КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ преди 5 години
Ще дойде моментът, когато герберунгелите ще ги сочат с пръст по улиците и ще ги замерят с камъни.Както знаем историята се повтаря.
110
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Успешно? В края му ЕС върви към разпадане.
109
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
САМО ДНЕС Е ПРЕГЪРНАЛ И РАЗЦЕЛУВАЛ НАД 100 ЧОВЕКА В БРЮКСЕЛ, ПОВЕЧЕТО КРАЙНО ИЗНЕНАДАНИ ОТ ТОЗИ ИЗБЛИК НА ЛЮБОВ.
108
1
 
10
 
! Отговори
Dzzzak! преди 5 години
окей, нека приемем, че борисов е поренднят зомби, който не знае какво говори, а цензурата турска, гюленска, на българските медии не знае кого трие!
107
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Границата с Турция се пази от армията на турците а не от бг оградата. Съмненията за корупцията с офшорките на Върбакова и КЕВР си остават.
106
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на Борисов. Израства много, като политик. Хората вече се съобразяват с мнението му. Това е добре за България и ще ни помогне за влизането в евро зоната . Вижте колко е трудно за Макетата да получат дори покана за ЕС. Без да си извоювал име нищо не става. Успех на екипа на Герб . Само напред.
105
2
 
26
 
! Отговори
ВЪПРОС към БОРИСОВ преди 5 години
Имам Въпрос Към Комисията по Финансов Надзор - Защо като ЛЕВА е ВЪРЗАН с Еврото , ЕС Банките дават 1% годишна Лихва по спестяванията и 3% по Кредитите , а в България Местните Банки дават -(минус 1% Лихва по спестяванията и 15% лихва по Кредитите ББлТази Далавера Трябва да се Постави в Народното Събрание - Има хора които си Купиха Острови в Гърция ,Испания и в Карибите .
104
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО КОПАЧА, НАПОМНЯШ МИ ЛОЗУНГИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ- " СМЪРТ НА КАПИТАЛИЗМА''. ТИ ЧУВАЛ ЛИ СИ ЗА ТАКИВА КЪТ ТЕБИ ДЕТ ИСКАТ СМЪРТ КО КАЗВАТ ЕДНИ ЗАКОНИ ОТ НАКАЗАТЕЛНИЯ КОДЕКС- ТОВА,КОЕТО ГО ПРАВИШ НЯМА НИЩО ОБЩО СЪС СВОБОДА НА СЛОВОТО. ДА НАПОМНЯ ЗА ЧЕРВЕНИТЕ МИЛИОНЕРИ ЕДРИ КАПИТАЛИСТИ И ТЕ СЕ БОРЯТ ДО ПОСЛЕДНА КАПКА КРЪВ- УСТАВ НА БСП ЗА СОЦИАЛНА СПРАВЕДЛИВОСТ И РАВЕНСТВО И ЗАБЕЛЕЖИ ЗА ИСТОРИЧЕСКО ПРЕОДОЛЯВАНЕ НА КАПИТАЛИЗМА- РАБИРАШ ЛИ ЕДРИТЕ КАПИТАЛИСТИ ЩЕ ПРЕОДОЛЯВАТ СЕБЕ СИ И ЩЕ СЕ ИЗРАВНЯВАТ.
103
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
С тези пробити банки от рода на ПръваИБ, БАКБ и т.н. скоро няма да видим ЕЗ. И по-добре!!!
102
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В еврозоната ни очаква корупция и заселване на ислями.
101
4
 
14
 
! Отговори
extremist преди 5 години
ТИКВА , ТИ НЕЩО ПРЕД "FINANCIAL TIMES" СИ СЕ ИЗЛАГАЛ НА СРЕЩАТА В БРЮКСЕЛ ...ПИСАЛ СИ 60 000 МИГРАНТА НА БЪЛГАРСКА СМЕТКА, И СИ СИ БИЛ КАМШИКА МАЧ ДА ГЛЕДАШ, А......
100
10
 
9
 
! Отговори
До 103 преди 5 години
Орешарски спя потока. Затова не канят Нинова ни в Москва, ни в СочиАма има размърдване. Нали поканиха Бойко да си каже мнението миналия месец
99
5
 
19
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До АнонименВажнорто е, че ние, които искаме Бойко да си отиде, нема да се евакуираме, ще се борим до последен дъх и последна капка кръв. Смърт на ГЕРБ! Амин!
98
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напоследък много слабо представяне на тролетариатаМоже би Путин също иска да се евакуира от тук