Пътищата убийци в страната – 48. Аквапланинг и...

Ремонтирали се приоритетно, но не могат да се затворят
59
Пътищата убийци в страната – 48. Аквапланинг и...
Снимка: Булфото, архив

След жестоката катастрофа край Своге, която отне живота на 16 души, а други 21 са в болница с тежки наранявания, се оказа, че е пътят е проблемен.

Още по темата

Регионалният министър Николай Нанков призна, че в страната има 48 подобни участъка, които правят аквапланинг. Те се ремонтирали приоритетно, но до затваряне на пътни участъци не можело да се стигне.

А конкретно за пътното трасе край Своге, където се обърна автобуса с пенсионерите, Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) пет пъти карала фирмата да отстрани дефектите.

"Длъжностните лица ще си понесат отговорността за неотстранените дефекти", обеща Нанков пред Нова тв.

"Според договора всички констатирани дефекти трябва да бъдат отстранени за сметка на изпълнителя. Пътят е приет без никаква забележка от 20-членна приемателна комисия. Дефектите е трябвало да бъдат отстранени до 15 август. Колегите от АПИ са били уведомени на 19 август, че предписанията не са направени. Държавата може да си търси правата по съдебен ред", коментира още министърът.

В становище до медиите от фирмата обясняват, че пътят е въведен в експлоатация две години по-рано – през 2014 г.

"През периода на приключване на дейностите от наша страна и издаване на Акт 16 пътят е експлоатиран за нуждите на населението от възложителя.

"Рехабилитацията е осъществена, без да бъде спирано движението по тежкото трасе. Как е поддържан пътят до издаване на акт 16 и в периода след това, ние не можем да вземем отношение. АПИ избира фирма, която да осъществява тази задача", заявиха от "Трейс Груп Холд" АД.

Нанков гарантира, че всички длъжностни лица със своето действие или бездействие в тази ситуация ще понесат своята отговорност.

"Защо е предписан този асфалт и приет по този начин е работа на процесуално-следствените органи да установят причината за това. Ние ще окажем пълно съдействие", допълни Николай Нанков.

Той заяви, че след като фирмата не е отстранила дефектите, ще стартира процедура по привеждане на банковата гаранция на изпълнителя. Той ще проверява дали това е направено. Този мярка обаче прекратява гаранционната поддръжка.

"Не съм убеден, че парите по гаранцията ще стигнат", каза още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма значение кой за кого е гласувал и подкрепя политически, защото жертвите цвят нямат! Просто най-после трябва да се възстанови законността и да се носи персонална отговорност! Краде се, всеки го знае, но животът няма цена!!! Някои хора преминаха всички граници и това трябва да спре! Докато не е станало късно!
51
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото е по-лек един автомобил, толкова по-голяма вероятност има от аквапланинг!!!Толкова е елементарно!!! Автобус, който тежи минимум 3 тона, пълен с пътници, с 80 км/ч да е бил не може да направи аквапланинг.
50
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нали "усвояваме", нищо друго не е от значение.
49
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Пътят е приет без никаква забележка от 20-членна приемателна комисия" - за тях ще има ли наказания или ще им останат хонорарите???"Длъжностните лица ще си понесат отговорността за неотстранените дефекти" - какви наказания - забележка, мъмрене???
48
1
 
17
 
! Отговори
Иво преди 5 години
Този и той един крадльо, нищо смислено не казва, а само трепери да не го надушат и него
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До L.Ако беше написал - Защо са ни тези магистрали, като останалите пътища са убийци? - по щяха да те разберат.
46
0
 
4
 
! Отговори
Kes преди 5 години
Bg medii sa massovi teroristi.
45
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пак дебилни мутри обясняват нещо, което не разбират
44
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди два месеца лаборатория на АПИ тествала настилката на пътя-убиец край Своге, където днес се обърна автобус и загинаха 16 души. Това съобщиха от Главна дирекция Национална полиция. Оказало се, че коефициентите за плътност и сцепление били в пъти под допустимите, но никой не си направил труда да вземе мерки.
43
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Фатално! Мантинелата на пътя край Своге била най-нисък клас и сложена не на място
42
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е че сме стабилни.Детеубиецът Московски продължава най-нагло да е министър.Цацаров продължава да се прави на разсеян, все едно не е убито едно българско дете.А Тлъстият шеф и на двамата - отново ни лук ял, ни лук мирисал.
41
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БългаринаГерб яко са в аквапланинга на народното недоволство и ше бъдат изхвърлени на следващия завой без мантинелаау колко патетично! Тия лафове от селянката от Крушовица ли ги научи :)
40
9
 
1
 
! Отговори
L. преди 5 години
Защо тези хора не карат по хубавите магистрали, ами все по пътища с дупки се бутат?
39
18
 
4
 
! Отговори
Хан-Булгур преди 5 години
Кога България е имала по-хубави пътища ? Не се сравнявайте с Англия или с Руанда! По-назад сме! Най-лесно е да обвинявате, най-гот е някой друг да ви е крив! Сами сме си криви! Няма ден в който да не бъда засечен, или да не съм подложен на някаква агресия!А това ме прави АГРЕСИВЕН! СТАВАМ УБИЕЦ! НО ТОВА МЕ КАРА ДА СЕ ЧУВСТВАМ И ЖИВ! И ОЩЕ ПОВЕЧЕ ДА ВИ СЕ КАРА!Честно! ШОФЬОРЪТ в дефилето Е НЕВИНЕН САМО АКО НЯКОЙ ПРЕД НЕГО Е НАМАЛИЛ ИЛИ СПРЯЛ ВНЕЗАПНО!
38
28
 
5
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
До до бай фидан. Глуппак, затлачени с десетилетия проблеми не се оправят за 10 (а те реално са 7, с прекъсвания и връщане назад заради мръсотиите на бесепарите и депесарите). И ако за теб не е така, за много хора управленията на ГЕРБ са по-добри, направиха се доста неща (макар и с грешки, макар у не колкото ни се иска), и ненапразно печелят всички парламентарни избори. Ако са толкова лоши, защо пак гласуват за тях. Защо бе, ***?
37
6
 
20
 
! Отговори
до Байфидан преди 5 години
и викаш вие дойдохте само да си поддържате блатото... нали затова са ви избрали и са ви дали 10 години. Имаш ли идея колко много неща можеха да се направят за 10 години??? Аман от оправдания, ами като не сте можели нищо да направите по въпроса с прогреса да не бяхте се кандидатирали. То само с крадене не става, трябва и акъл.
36
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До за първи път. Май причините за катастрофата са комплексни - и лоша настилка, и лошо време и шофьорска грешка. Нали ако беше карал с 20 или беше изчакал пороя, това нямаше да се случи.
35
16
 
21
 
! Отговори
Митко преди 5 години
Как никой не коментира състоянието на гумите. 100% са били прекалено изтъркани. Аквапланинга е много по-вероятен и лесно да стане, ако грайфера е малък. Живял съм във Франция 15 години и НЕ МИ ДАДОХА техничестки преглед на автомобила, защото клаксона не ми работи, заедно с копчето за аварийните съгнали. Тук в България минах с пукнато предно стъкло, да не говорим, че не са чували колко е важен грайфера на гумите. Глупав народ сме си!
34
24
 
6
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
До 24 червен ано0нимник. Само че ГЕРБ са на власт от 2009, и то с няколко прекъсвания. Та преди 2009 държавата цъфтеше, така ли? Или нещата са затлачени отдавна?
33
1
 
30
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
И как ще си търсите каквото и да е по съдебен път като самият ти казваш, цитирам: ..."Пътят е приет без никаква забележка от 20-членна приемателна комисия"... за какви дефекти говориш, след като сте разписали, че нямате забележки? В противен случай трябваше да има Протокол с дефектите и забележките и срок, в който те да се отстранят! Трябва съдебните ви претенции да са към тези 20 човека, които са подписали, че пътя е наред, както и към г-н Министъра, който би трябвало да носи винаги отговорност