Кабинетът харчи ударно – по 28 млн. на ден до края на годината!

Актуализират бюджета заради увеличението на полицейските заплати
Обновена: 24 окт 2018 09:21 | 24 окт 2018 07:00, Елка Василева
92
Кабинетът харчи ударно – по 28 млн. на ден до края на годината!
Снимка: архив, Reuters

Само за два месеца правителството ще похарчи 2 млрд. лв. от излишъка, натрупан през годината. Плановете на управляващите са бюджетът за 2018 г. да завърши с 0.5% излишък. При очакван брутен вътрешен продукт от порядъка на 110 млрд. лева тези 0.5% се равняват на около 550 млн. лева, пише "Сега".

Към момента хазната е на плюс с 2.5 млрд. лева, но в оставащите седмици до Нова година излишъкът буквално ще се стопи. Трескавото харчене на бюджета по Коледа без санкция на парламента вече се превръща в управленска традиция.

Тези намерения бяха потвърдени от шефката на парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова.

"Към момента излишъкът е 2.5 млрд. лв., но ще бъде стопен до края на годината до 0.5% от БВП. За трета поредна година този излишък ще се формира заради планирани, но неосъществени капиталови разходи", заяви Стоянова пред БНР.

Още по темата

В същото време в преходните разпоредби на проектобюджета за догодина финансовият министър Владислав Горанов предлага актуализация на тазгодишния бюджет. Поправката е заради 100-те милиона лева, "дадени" от премиера Бойко Борисов на полицаите за увеличение на заплатите им, след като те излязоха на протест в началото на годината. Точната сума, с която се увеличават разходите за персонал, е 117 млн. лв. Със същата сума се орязват капиталовите разходи - т.е. инвестициите на държавата.

Традицията с трупането на излишъци и експлозивното харчене на огромни суми по неособено прозрачен начин на финала на годината предизвиква остри критики от икономисти и опозиция. Наскоро и президентът Румен Радев се възмути от порочната практика и настоя харченето на излишъка да става след дебати и с решение на Народното събрание, а не с министерски постановления. Според Менда Стоянова обаче по-интензивното харчене през ноември-декември било нещо нормално за бюджетния цикъл - в края на годината приключвали проекти, възложени по-рано, тогава се извършвали и разплащанията. Такива били и разходите, които ще стопят 2 млрд. лева от сегашния излишък.

"Това са множество проекти на различни министерства, които по списък са заявили, че ще се разплатят", поясни Стоянова.

Големият излишък се дължи на неизпълнените инвестиции, а причината за това е бавното усвояване на еврофондовете. "Тук, за съжаление, трябва да отбележим, че почти по всички оперативни програми има изоставане вече за трета година", посочи шефката на бюджетната комисия.

По последни данни едва 1/5 от отредените за България близо 10 млрд. евро за периода 2014 - 2020 г. са разплатени до момента. Забавянето е причина и предвиденото съфинансиране от държавния бюджет да бъде "спестено".

"Всички тези икономии, направени през 2017 и 2018 г., ще бъдат похарчени вероятно в следващата и в 2020 г. В края на програмния период ще има форсиране“, подчерта Менда Стоянова.

По думите й именно ускоряването на европроектите е причина бюджет 2019 отново да се планира с дефицит, макар и само с 0.5% от БВП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
4
 
! Отговори
To6ko56 преди 5 години
Нали левите са лоши ? Хи-хи-хиииии
62
0
 
22
 
! Отговори
СТРЪНДЖАТА преди 5 години
Ето ги парите за самолетите и авиацията.... или пък за пенсий???? Ноо ще отидат за екстри на политиците,които си увеличават заплатите през 3 /три/ месеца.... После имали по 6 /шест/ апартамента.... ами ще имат... та това са 2 000 000 000 лева.... :))))))
61
1
 
17
 
! Отговори
БГ БВП преди 5 години
БВП на България към момента е 106 милиарда очаква се до края на годината да стане не 110 милиарда а близо 120 милиарда. Проблема с отрицателния прираст остава и раждаемостта ще намалява
60
1
 
27
 
! Отговори
ВЪЗМУТЕНА - ПЕНСИИТЕ преди 5 години
Краино сам възмутена - нали щяха да преразгледат пенсиите и да се увеличат - какво стана с тази идея от Правителството - малки пенсии които не стигат за нищо - народът гладен а Правителството се чуди къде да си харчи парите - докато сме такива балами и мълчим така ще ни газят - краино време е да се осъзнае този народ и да свали това гадно пражителство което само граби - всеки от тях граби наи-невъзмутимо - на стачка целиа народ и да ги свалим от власт !!!
59
0
 
28
 
! Отговори
един друг преди 5 години
Някой да обясни как така хем има излишък, хем има хора пред НС протестиращи (за пари), хем се превижда вдигане на данъци (примерно на коли). Просто не разбирам как тези 3 неща се съвместяват и много се радвам, че направиха гласуването задължително. Ама задължително отивам да гласувам на следващите парлементарни избори.
58
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А иначе пари за заплати и пенсии нямало.Както се изрази премиера преди време,народа трябва да се държи на къса каишка.И вече десет години само това правят.А вие пак си гласувайте за тях,щом сте мазохисти.
57
0
 
49
 
! Отговори
Слав преди 5 години
Излишък?! Не. Най-обикновен грабеж. Това са спрени пари от различни министерства както и данъци. Държавата е в разруха, бедност и хаос. Те говорят за излишък?! Пик на сдигаската прстъпнст, здравеопазване в колапс, образование в хаос, полиция и армия трагедия, демографска катастрофа, унизена позиция в международен план. Има излишък на крадци в парламента!
56
0
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега знайни и незнайни комисии и органчета си сменят четиригодишните беемвета с нови и харчат яко народната пара инак ще им орежат бюджета за догодина... Хванете коя да е комисийка за нещо си и вижте отпред беемветата как са паркирани красиво... и си спомнете, че в Швеция министърът на какво и да е ходи с трамвай на работа... и в цялата държава има по- малко служебни коли от един областен център тук.
55
21
 
8
 
! Отговори
месара преди 5 години
жалко за другарката "истината" нинова, и сега няма да може да се докопа до тия пари! а така и се искаше!
54
3
 
24
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Разберете че капиталът няма цвят.Отдавна олигарсите от ляво, дясно, център са обединени в обогатяването.Да виним една или друга партия е наивно, защото има и честни хора в тях.Но е факт, че докато партиите не се освободят от "криминализираният елит" - няма да се радват на обществено доверие.Затова казвам, че моите политици са доц. Минчо Христов и доц. Стела Банкова, политици които влязоха и излязоха бедни.Никой нормален човек няма да се занимава с политика!Не е приятно "занятие".
53
1
 
21
 
! Отговори
българин преди 5 години
Айде сега се форсирайте вън от държавата!
52
2
 
36
 
! Отговори
гербероикономист преди 5 години
До afпланира се дефицитза да се прави инфлация за ееврееитеИначе населението се изгърбва с данъци, бюджетът завършва на излишъки излишъкът се разпределя за нашите хора, за да ни крепят на власт.Освен излишъка се харчи още за да отидем на планирания дефицит.Това е схемата на ГЕРБ.Икономиката може да расте, но стандарта на живот на народа пада.
51
4
 
8
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Лом, за изпълнител на първите два лота е избрана ф-мата на дъщерята и зетя на Тома Томов "Би Ес 80" -депутат от "Коалиция за БГ".Макар че няма богат опит фирмата печели множество поръчки от МРРБ. Мин. отпуска авансово един милион и четиристотин холяди.Гаранциите са предоставени от Токуда Банк. В края на 2009 г. МРРБ иска да бъдат върнати парите от Токуда, Токуда отговаря, че предоставените от банката гаранции са фалшиви.НАП проверява, фирмата е прехвърлена на ром Шишо.Томов дължи още 8 милиона.
50
1
 
29
 
! Отговори
af преди 5 години
Е тоя финансов мастърмайнд Менда защо не каже според кои икономически теории се залага бюджетен дефицит всяка година, при положение, че глобална икономика расте устойчиво. Вместо сега да се трупат излишъци, дълга расте. Естествено ясно е, че не става дума за икономика и средносрочни перспективи за България, а за най-елементарни харчове пак в полза на властта и заобикалящите ги интереси.
49
0
 
18
 
! Отговори
До анонимен 48 преди 5 години
защото Орешарски беше САМО ТРИ МЕСЕЦА и задачата му беше да се подготвят физборите. Ферщейн ???
48
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябваше да спестяват за черни дни, те пак ще си харчат! При толкова разнопосочни сигнали из света а и в БГ, нашите пак се хванаха хоро да играят !!!Няма управия!
47
0
 
14
 
! Отговори
Стамат преди 5 години
Както казват еди "хора":- Кражба сякъде има, гладоста по-силна от токата
46
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕлиЗащо Орешарски не ти оправи водопровода?
45
7
 
36
 
! Отговори
Б 52 преди 5 години
Крадлив, по крадлив, най крадлив, ГЕРБ !
44
1
 
25
 
! Отговори
Ели преди 5 години
Винаги при проблем, питайте местните хора, ето какво казват:"Изтърбушен от години тръбопровод към Лом, ни докара белята със свлачището, почвата е глина и пясък, а тръбите железни, изгнили, отвсякъде тече, цели реки разяждат склоновете. Напорният водопровод от Дунав към Лом е проблем, заради огромни течове по трасето, признават ВИК експерти. През 2008 държавата отпуска ЕДИН милион за нов водопровод, но фирма близка до депутат усвоява парите и проектът остава на хартия"Поздрави: Ели