Държавата vs. насилниците - 5 г. затвор за тормоз и преследване

Домашното насилие също става престъпление с промени в НК
25 окт 2018 17:00,
29
Държавата vs. насилниците - 5 г. затвор за тормоз и преследване
Снимка: flickr

До 5 години затвор за преследване и упражняване на системен психически тормоз в семейството. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, внесени от ГЕРБ, които целят да намалят агресията и домашното насилие.

С текстовете се инкриминират престъпленията срещу личността, засягащи физическата неприкосновеност в условията на домашно насилие. Инкриминират се системното психическо насилие и системното преследване.

Промените предвиждат наказанията за тези престъпления да бъдат до 1 г. лишаване от свобода или пробация. Ако те са извършени обаче в условията на домашно насилие, наказанието става до 5 г.

Още по темата

"Домашното насилие като обективна предпоставка е условие за по-тежка наказуемост на тези две деяния - психически тормоз и преследване. Психическият тормоз не може да се види така и да се дефинира, но оставя трайна следа в личността на жертвата", обясни шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева лично се ангажира с промените и защитата на жертвите на домашното насилие.

"Да загърбим политическите си пристрастия и наистина да направим така, че да намалим домашното насилие над жени. Подобен закон не бива да бъде политизиран, той носи имената на много жени", каза Караянчева.

Тя настоя и че са необходими драконовски мерки, с които да се "елиминира тази епидемия".

"Отдавна загубих илюзията, че подобни престъпления могат да бъдат спрени с говорене. Време е законодателят да говори, държавата да извади сопата", заключи шефката на парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
0
 
! Отговори
Алфа преди 5 години
Аз съм майка на двама мъже на 34 и 39 години. Правят всичко в къще за да помагат на жените около себе си. Едната се разведе със сина ми и сега го заплашва непрекъснато с това че няма да му дава детето, тъй като не и харесва новата му приятелка, а тя се разделила с гаджето си, заради когото се разведе. Е това какво е? Има ли защита за мъжа?
20
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, караянчевите се уредиха със закон. Сега трябва да се приеме "Закон за защита на мъжа". Съответно да бъде защитен от тормоз.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тормоз е да даваш 250-300 лева пенсия на пенсионерите. Това е истински тормоз и геноцид, за който трябва да се влиза в затвора. Има ли несъгласни? Мая Манолова ще инициира законодателни реформи срещу този тормоз и геноцид. Управленците сами дадоха решение и оценка за своето управление.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Толкова злоупотреби могат да се извършат с поредното недоносено законче на огербените с власт. Даже ония от "Господари на ефира" могат да ги тикнат за 5 години в затора за преследване и тормоз. Супер закон, който ще се използва срещу разследващи журналисти. Даже трябва да се инкриминира тормозът от телевизионния екран на група "експерти" и техните журналисти и водещи. Повтарят едни и същи неща до безкрай.
17
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Психическият тормоз не се ограничава само в семейната среда. Отделно, че е изключително субективен и един закон в тази посока може да се използва от недобросъвестни люде, в т.ч. и много жени. Не разбирам защо властта не насочи усилията си да спре тормозът и насилието по улиците на нашата държава. Това са обществените места, а след като държавата не успява да наложи ред там, с какво право се опитва да реди бакиите в семействата? Там нещата са далеч по-лични и засягат предимно големи хора.
16
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лично аз не познавам и никога не съм познавал лично нито един мъж, тормозил физически или психически жена си. А познавам няколко жени, които смазват мъжете си с психически тормоз. Закона е насочен срещу женския тормоз в семейството. Подкрепям го с две ръце. крайно време беше да бъдат приети антифеминистки закони в България!
15
2
 
7
 
! Отговори
Таня преди 5 години
Най после се сетиха.Ама то който не го е изпитал какво ли разбира???Малко са даже 5 години
14
3
 
1
 
! Отговори
Каквато тиквата преди 5 години
такива и законите - тиквени
13
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде приемайте го бърже закончето, че петнадесета година една ялова, безработна и мързелива пaчa не спира да тормози тези около себе си.
12
8
 
5
 
! Отговори
Пич преди 5 години
Добре де изтри ме! А кажи тогава ти като по компетентен, какви са най честите причини за домашното насилие!Моето скромно 47 годишно мнение е, че най честите причина са; куурвенско минало,изневери, флиртове и др.подобни!
11
5
 
9
 
! Отговори
Кратун преди 5 години
Само да питам:Как се доказва тормозът по смисъла на закона? - Може ли жена ми поиска някой друг да я насини и да се оплаче в полицията от мен, за да се отърве по-лесно от мен?- Може ли да отиде и да се оплаче от психически тормоз, ей така, защото е жена и като се разплаче ще и повярват?- Равнопоставени ли са мъже и жени пред този закон или по подразбиране мъжат е насилник и виновен?
10
3
 
3
 
! Отговори
Яла те !!! преди 5 години
А за разни Брад Пит овци, които случайно тичащи жени ги удрят и те не помнят дали са я ударили и дали е било леко шамарче и тя умира .... Нещо доживотни няма ли да има ???
9
3
 
2
 
! Отговори
Бай Спиро преди 5 години
След всеки развод --мъжа в затвора.... от един познат го чух,че ,,женят се с любов ,развеждат се с омраза,,
8
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Големи биячи сте, но пред жени. Пред закона или пред друг мъж си свивате и краката, и ръцете, мълчешком се изнизвате, защото сами си знаете какви сте и си го признавате даже. Животните са по - умни от такива като вас насилниците.
7
9
 
4
 
! Отговори
Бай Спиро преди 5 години
До нас маалата жените ги бият сутрин обед вечер..минимум 3-пъти и се сдобряват вечерта да направят следващото...
6
6
 
8
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Чичко Паричко да му мисли. Сега ще почнат едни насилия, едни насилия...
5
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре, неква отива в полицията и казва: " тоя ме преследва" И кво? Може да отидеш в затвора защото някаква кукувица се е филмирала? Аз не познавам нито едно семейство където мъжът малтретира жената.Виж измъчени и съсипани мъже от хищни хиени тарикат-златотърсачки има милиони ако не и милиарди.
4
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Драган явно се счита за безгрешен и боят за него е начин на комуникация.....Драганчовци много......
3
2
 
7
 
! Отговори
Съдията преди 5 години
Днис кво раздавате някви годинки наляво нодясно? Петичка за тормоз, 1-9 за кражба на кола. Къв е смисъла като давам само условни, а
2
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
У нас е пълно с мъже комплексари, които тормозят физически и психически съпругите си. Като не могат да изкарат гнева си пред някого, се връщат вкъщи и пребиват беззащитните си жени.