Симеонов отговаря за хората с увреждания. Какъв е проблемът?

Предложението е от 4 месеца, а никой не е възразил досега
Обновена: 25 окт 2018 14:20 | 25 окт 2018 14:15, Камелия Цветанова
46
Симеонов отговаря за хората с увреждания. Какъв е проблемът?
Снимка: Булфото, архив

Социалният министър Бисер Петков смята, че няма проблем вицепремиерът Валери Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция хората с увреждания.

Петков напомни, че още преди четири месеца при подготовката на законопроекта за хората с увреждания една от целите е била извеждане на хоризонталния характер на политиката за тези хора, с което и други ведомства да бъдат въвлечени в нея.

Още по темата

За това са настоявали и майките, които също искат да има и специализиран орган за хората с увреждания, който да е на пряко подчинение на премиера от 2021 г., коментира социалният министър.

Той допълни, че в проектозакона е записано, че Националния съвет за хората с увреждания се предлага да се ръководи от ресорния вицепремиер по подобие на НСТС, което, по думите на Бисер Петков, е и желание на хората с увреждания.

"Тези четири месеца никой не е възразил срещу това председателство. Така че аз не мисля, че законите трябва да се пишат според текущата конюнктура, ако депутатите предложат да се промени, ние няма да възразим", каза Петков, цитиран от БТА.

Социалният министър съобщи, че се очаква по сто лева целеви помощи за отопление допълнително да получат хората, които попадат в обхвата на уязвимите целеви групи.

Става дума за около 210 000 души. Заявленията за целева помощ за отопление се подават до края на този месец.

Сега се водят разговори с Министерството на финансите за осигуряване на допълнителния ресурс за хората, които ще получат или вече са получили целевите помощи, с които да се компенсират по-високи разходи заради увеличението на част от горивата и предизвиканото от това нарастване цените на други стоки, каза министърът.

Сега месечната помощ е 73 лева и е за срок от пет месеца с еднократно плащане. Вероятно през ноември ще се финализира решение за одобрените за целева помощ, допълни Петков. За следваща година в проектобюджета са предвидени допълнителни 40 млн. лева, като в началото на годината ще се правят промени в ресорната наредба за увеличаване на обхвата и размера на подпомагането, допълни министърът.

Предвиденото увеличение от десет на сто на заплатите в бюджетния сектор, което засяга и работещите в ресорните агенции към социалното ведомство, ще бъдат разпределени между второстепенните, където има чувствително изоставане на заплатите, където се работи на терен и има нужда от съществена мотивация на служителите, каза министърът. Това ще става на базата на индивидуалните оценки на служителите, след приемането на проектобюджета на държавата.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров припомни подписаното споразумение с ведомството по отношение на увеличеното на заплатите в държавния сектор, че трябва да има твърда компонента, която да компенсира поне инфлацията за всички заети, и плаваща според това как даден служител се е представил на работното си място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
10
 
4
 
! Отговори
Ден преди 5 години
Дали, ако ги призова, горните майки ще се извинят на горките си деца и на нас за безотговорното си отношение към майчинството?! За това, че са част от наказанието над честните, трудолюбиви и отговорни българи и българки, което се превръща в геноцид над цялата ни нация!
20
13
 
4
 
! Отговори
Ден преди 5 години
Нека майките, които искат оставката на Валери Симеонов, да се закълнат, че не са пушили цигари и не са пили алкохол по време на зачеването на горките си деца! Нека се закълнат, че и бащата, който са избрали за детето си, не е бил пушач или пиян по същото време! Искате ли да позная дали могат да се закълнат искрено в горното?!?!Сега моята заплата е наполовина по-малка, както и пенсията на майка ми (никога не сме пушили и кусваме алкохол само на празник) за да може горните майки да получават моята и нейната недостигаща половина! Дали, ако ги призова, горните майки ще се извинят на горкит
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 19Светът знае, но политиците ние си ги избираме. И Светът ни се чуди как все не сме доволни от управлението и после пак си ги избираме същите, след като медиите на КОЙ ни излъжат, че "нямало друга алтернатива".
18
0
 
11
 
! Отговори
rastafar преди 5 години
Проблемът е, че е глупав. И в коалицията ако има малко по-умни трябва бързо да го разкарат, защото губят непрекъснато поддръжници заради този ***
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 11Не си прав. Вчера четох в немските медии за протеста на тези майки с деца с увреждания. Май нашите не знаят, че Европа следи какво се случва у нас. Или пък знаят, той затова Бойко кара Валери Симеонов да се извинява, защото Европа гледа и чака вече пет години да си осъвреметим законодателството в синхрон с Европейското.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Светът знае ли, че инвалидната пенсия в Бг е 100 евро, а интеграционните добавки са 11 евро на месец?
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доброто /Баце/ и лошото /Валери/ ченге?Бориков, това твоя идея ли е? Май да.
14
13
 
4
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
До zeusПростолюдието непрекъснато гледате как да се изкарате жертви на нещо или на някой. Каквото и да се направи, вечно сте недоволни и вечно мрънкате и само искате да ви се дава наготово. Искате само да взимате, но не и да давате. Постоянно се чудите как да криете данъци и осигуровки и даже имате наглостта да питате що няма пари в държавата. Ами няма, щото сте тарикати и все гледате да "преметнете" държавата. И понеже сте ***, изобщо не се усещате, че така премятате единствено себе си.
13
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винкела вън!
12
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всъщност решението е много добро. Ако все още има останал някой да се съмнява в цинизма ва управляващите ето ви поредното доказателство.
11
0
 
10
 
! Отговори
крият от света преди 5 години
До Анонимен 8Не изпълняват конвенцията за правата на инвалидите, но светът не знае за това.Тихомълком изпращат разни министри, зам. министри, делегации и н'амси какви на срещи, конференции, конгреси в ЕС и САЩ, за да заблуждават световната общественост, че инвалидите в Бг са супер.Светът не знае какво става с инвалидите тук.
10
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мисля, че Симеонов няма как да оглави нищо свързано с хората с увреждания. Просто пак се проучва общественото настроение и ще излезе бате ви Бойко на бял кон като спасител и ще каже:"АЗ няма да позволя това!" Поредният театър на Герберите - вече сме го гледали този филм.
9
0
 
15
 
! Отговори
не е случайно преди 5 години
Преди 4 месеца са му предложили тази отговорност, за да стъпче, унищожи всички социални права на инвалидите. Бил е поставен с перверзната идея на убие хората в неравностойно положение. И той поде тази политика с орязването на ТЕЛК процентите.Валери да си подава оставката.
8
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От пет години България е подписала Конвенцията за правата на хората с увреждания и толкова години не се изпълнява. На всичко отгоре политици с плосташко поведение си позволяват да обиждат и унижават тези изстрадали хора, на които всяка страна в ЕС помага. Е няма такава държава! И няма такъв политик, който да си позволява такъв език.9
7
2
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Предложение ,което не е оповестено ! Както винаги досега -всичко е мъгла и далавера !
6
0
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Предложение ,което не е оповестено ! Както винаги досега -всичко е мъгла и далавера !
5
0
 
3
 
! Отговори
Камелия Цветанова преди 5 години
Грозницата
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз лично чух новината снощи. Едва ли хората са били информирани каква отговорност са му поверили преди 4 месеца. Иначе щеше да има реакции.Валери не трябва да "отговаря" повече за нищо. Нищо човешко не очакваме от него.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът е, че хората с увреждания изгубиха доверие в него, след циничните лу изказвания. Той се отнесе с тях с неуважение, а такъв човек няма как да решава проблемите им.
2
0
 
23
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Ако от Валерко зависи оцеляването на правителството-що за правителство е това????