Парите в хазната: МС разглежда Бюджет 2019

Разпределянето на парите в извънредно неделно заседание
28 окт 2018 10:42, Петя Славова
28
Парите в хазната: МС разглежда Бюджет 2019
Снимка: архив, Булфото

Министерският съвет ще разгледа на извънредно неделно заседание проектите на бюджетни закони за 2019 г.

Министърът на финансите Владислав Горанов и социалният министър Бисер Петков вече представиха параметрите на проекта за държавен бюджет пред членовете на Координационния съвет на КНСБ.

Тогава Горанов заяви, че следват фискалната стратегия още от 2014 г., която е предложил самият той за първи път като финансов министър.

Още по темата

Минимална заплата от 560 лева, ръст на разходите за заплати в бюджетния сектор с 10 на сто, индексация на пенсиите с 5,7 процента, максимален осигурителен доход от 3 хиляди лева, таван на пенсиите от 1200 лева и инфлация от 3 на сто, са част от предлаганите параметри.

Средствата за целия сектор здравеопазване нарастват догодина с близо 550 милиона лева, от които 490 милиона ще отидат по бюджета на Здравната каса. Разходите на общественото осигуряване са 11 милиарда и 700 милиона лева, от тях 10 милиарда за пенсии. Залага се сериозен ръст на приходите от осигуровки - 14,7% повече в сравнение с тази година.

В образованиета заплатите на педагогическия персонал ще се покачат средно с 20 на сто, а средствата за заплати и осигуровки в бюджетния сектор с 10%.

Очакванията за растежа на икономиката догодина са 3,7 на сто и инфлация от 3 процента.

Националният съвет за тристранно сътрудничество също обсъди проектозакона за бюджета, проекта на актуализирана средносрочна бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г., проектозаконите за бюджетите на държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса. Темата за парите за догодина беше обсъдена и с главния прокурор Сотир Цацаров.

Българската стопанска камара пък излезе с позиция, че не подкрепя внесените за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество проекти на бюджети на Република България, Държавното обществено осигуряване и НЗОК. Основните критики по отношение на държавния бюджет са насочени към липсата на стимули за подобряване на инвестиционния климат, необходимост от децентрализация и повече самостоятелност на общинските финанси.

По отношение на Бюджета на ДОО, БСК отново се противопоставя на намеренията за промени в основни параметри на пенсионноосигурителната система. Камарата изразява несъгласие и с предвиденото нарастване на минималните осигурителни доходи (във връзка с необоснования ръст на МРЗ).

От БСП обявиха, че внасят алтернативен бюджет за 2019 г. Левицата започва с предложение за данъчната политика. Целта – намаляване на неравенството в доходите на различни групи граждани, мерки срещу сивата икономика и подпомагане на младите семейства и децата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
9
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Битката отдавна не е за хора или идеали, а за парите в хазната! Останаха доста излишни пари и до нова година БСП всячески ще натиска да ги вземе. Януари, като изхарчат ГЕРБ парите, БСП протестиращите структури навсякъде ще се кротнат. БСП наистина мислят за (паричките на) хората на България. Еврейско-комунистическият пласт търси тези пари...
3
3
 
14
 
! Отговори
ИНФОРМАЦИЯ преди 5 години
Симеонов вдига възрастта за пенсиониране на 75г.!!!!!?????Справка-информиран.нет.!!!
2
2
 
21
 
! Отговори
До кога преди 5 години
ДО КОГА ЩЕ ТЪПЧАТ ПЕНСИОНЕРИТЕ....ТЕЗИ ХОРА СЪВСЕМ ДОБРОСЪВЕСТНО СА СИ ПЛАЩАЛИ ПЕНСИОННИТЕ ОСИГУРОВКИ ПО 40 И ПОВЕЧЕ ГОДИНИ!!!ТОВА Е БЕЗОБРАЗИЕ
1
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заплатите растат, БСП реват