Макрон: Несправедливо е САЩ да гарантира сигурността ни!

Искаме справедливо да помогнем на Европа, обиди се Тръмп
10 ное 2018 14:13, Анисия Иванова
193
Макрон: Несправедливо е САЩ да гарантира сигурността ни!
Снимка: БТА

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че Европа трябва да поеме по-голяма отговорност за отбраната си и изрази съгласие с американския си колега Доналд Тръмп, че Европа трябва да поеме по-голяма част от разходите в НАТО, предаде Ройтерс.

"Очевидно аз ще споделя с президента Тръмп направените предложения за европейските способности за стратегическа отбрана и необходимостта Европа да поеме по-голяма част от общите разходи за НАТО", заяви Макрон преди началото на разговорите с президента на САЩ в Елисейския дворец.
Тръмп е на двудневно посещение във Франция за честванията на 100-годишнината от края на Първата световна война, припомня Ройтерс.

Макрон защити своята инициатива за подобряване на европейската отбрана на срещата с Тръмп, отбелязва Асошиейтед прес. Френският президент нарече американския си колега "мой добър приятел" и изглежда го потупа по крака. Отношенията между тях са променливи, отбелязва АП.

Срещата започна напрегнато, след като Тръмп определи като обидно желанието на Макрон за европейска армия. Френският президент защити идеята, заявявайки, че е несправедливо сигурността на Европа да се гарантира изцяло от САЩ. "Затова вярвам, че имаме нужда от повече европейски способности и повече отбрана, за да поемем тази част от тежестта", добави той.

Щатите в САЩ не питат Франция, Германия или други страни, преди да финансират своите въоръжени сили, подчерта Макрон.

САЩ искат силна Европа и са готови да помогнат на съюзниците си, но Европа трябва да бъде честна при разпределянето на разходите за отбрана, заяви на свой ред Тръмп, цитиран от Ройтерс. "Ние искаме силна Европа, това е много важно за нас. И двамата искаме това да бъде постигнато по възможно най-добрия и ефективен начин", подчерта той.

Тръмп поясни поста си в Туитър, че се чувства обиден от изявленията на Макрон, че Европа трябва да намали зависимостта си от САЩ в сферата на сигурността.

"Искаме да помогнем на Европа, но трябва да е справедливо. В момента разходите се поемат предимно от САЩ", подчерта американският президент.

В отговор на туита на Тръмп френското президентство заяви, че европейската армия, за чието създаване се бори Макрон, не е насочена срещу САЩ и американският президент се е объркал при тълкуването на думите на френския си колега, отбелязва Франс прес.

В интервюто си по радиото Европа Макрон първо е говорил за необходимостта да се противодейства на заплахи за киберсигурността от Китай, Русия и дори от САЩ, а след това и за изтеглянето на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег, което засяга европейската сигурност.

Френското президентство изрази разбиране, отбелязвайки, че изброяването на темите в интервюто може да предизвика объркване, но това са две различни цели. Макрон никога не е казвал, че трябва да се създаде европейска армия, насочена срещу САЩ, добави президентството. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой ще те пипне нещастно човече !Някой е умрял за *** !Точно от Садам тръгнаха тези твои братя *** !Благодари на оня където го целиха с постали !Жалко че не го замериха с някой налъм , онази смешна ушата *** !
33
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Макрон е умен мъж. Такива ръководители трябват на Европа. Затова руските *** правят всичко за да го оклеветят.
32
9
 
2
 
! Отговори
ЦРУ преди 5 години
НАЙ-УМНОТО......най-правилното .най- икон. изгодно....най- близко до акъла е......Раша да подаде молба за членство в НАТО !.....ама откъде толкова акъл в кгб-ист...монголоидният им ГЕН ги кара все да завладяват и крадат ! Влиза Раша в НАТО и си оправят *** !
31
15
 
6
 
! Отговори
ф преди 5 години
Аз не искам да бъда пазен от французи и германци ,едните бонапартисти ,другите либерални фашисти .Искам ф 16 защото те свалиха тиранина Садам Хюсеин и ще ни пази от сръбските мигове и ще са равностойни на ислямска Турция и гадна Гърция . Искам НАТОВСКИ части в БГ ,за не може да ни пипне диктатора Путин както Украйна и да направи Варненска НАРОДНА република .Дано политиците ни са на висота да разберат какво им казвам .
30
2
 
13
 
! Отговори
Спиро Киров преди 5 години
западни пропаднали типовесамо войни и хомосексуализъм в главите имхахавели
29
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде стига с това НАТО и тази Америка.Редно е щом САЩ все още ни изискват визи и ние да въведем визи за тях.Всички войни се създават умишлено от САЩ, Великобритания и Франция.Има ли някъде война тези държави са във възход, няма ли война фалит.
28
6
 
5
 
! Отговори
Майтапчия преди 5 години
До Анонимен"Само ГЕРБ!"И Локо-София!
27
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция не е спечелила една война през 20 век без роби от колониите си. Една от най-гадните държави и причинала много вреди на България и в интерес на България е да я няма на картата и Германия, Италия и Испания да си я поделят.
26
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонимеН 12А имаш ли толкова пари за поддръжка на такава армия, или както винаги чакаш някой друг да ти върши работата, много си смешен байо.
25
4
 
14
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До АнонимеНА бе аланкоолу,как да няма "бежанци" от Либия и Ирак?А от Афганистан?Бежанската криза започна 2 години преди Русия да се намеси там,а всъщност даже не е и бежанска,а мигрантска.Даже по-скоро ислямско-африканско нашествие в Европа,добре организирано,финансирано и пропагандирано!Впрочем,Путин ли отвори европейските граници за пап.лачта или Меркел???Толкова ли Европа нямаше ресурс да се защити или просто и бе заповядано да не се съпротивлява!?Ясно от кого!
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Франция, САЩ и Англия след ПСВ докараха ВСВ и причиниха най-големия геноцид в човешката история от 50 милиона жертви от войните, холокоста и икономически кризи. Претендират, че са най-демократични и всички трябва да им изпълняват.
23
6
 
8
 
! Отговори
д преди 5 години
Докато говорите Англия напуска,скоро и Полша ,Унгария и Чехия.Италия ,Испания се разпадна . Ислямисти ви колят децата както османските пълчища през 14 век са сеели разруха по нашите земи . *** до един .
22
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правната рамка на такава изюзорна армия е абсурд .Ще обясня и за най -тъпите.То е все едно да кажем утре да правим втора Българска армия паралелна с редовната ни армия.Абсурд.Това иска тъпигьоза Макрон .Тоест ,иска армия след като има обща такава в командването на НАТО.Тоест Макрон трябва да напусне НАТО и с напусналите да направи такава .То иначе е пълен абсурд .
21
20
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ОСНОВНИЯ ВРАГ НА ЕС Е РУСИЯ!!!!КОГАТО САЩ НАПАДАТ И ЛИБИЯ И ИРАК ОТ ТАМ ИМА НИЩОЖЕН БРОЙ БЕЖАНЦИ!!!ОГРОМНАТА ЧАСТ ОТ БЕЖАНЦИТЕ СА СЛЕДСТВИЕ НА ПОДКРЕПАТА НА РУСИЯ КЪМ НЕЗАКОННИЯ РЕЖИМ НА БАШАР АСАД! РУСИЯ НАЛАГА ВЕТО В ООН ДА НЕ СЕ СВАЛЯ АСАД 2012-ТА ГОДИНА А ПОСЛЕДСТВИЯТА СА МИЛИОНИ БЕЖАНЦИ И РАЖДАНЕТО НА ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА КОЯТО СЕ БОРИ СЪС ЗЛОТО РУСИЯ В СИРИЯ!НАЙ-ГОЛЯМОТО ЗЛО В СИРИЯ Е И ЩЕ БЪДЕ РУСИЯ ИЗБИЛА 100 ПЪТИ ПОВЕЧЕ ХОРА ТАМ ОТ ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА!
20
3
 
9
 
! Отговори
Факт преди 5 години
ЕС,който реално е почти 80% от Европа,има икономически потенциал да създаде военна структура,която да го защити от всяка една страна в Света.Обаче няма потенциал от ВОЛЯ да го направи!.Да не говорим,че мат'ряла става все по-лош с всяка изминала година.Какво друго остава,освен ЕС да продължи да бъде американски придатък?
19
1
 
14
 
! Отговори
extremist преди 5 години
НАПЪЛНО ИСКАМЕ ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ САЩ
18
1
 
21
 
! Отговори
Къде са индианците преди 5 години
"Искаме справедливо да помогнем на Европа, обиди се Тръмп" - и правилно се обиди!Те навремето така са помагали и на индианците!И затова сега индианците са ехехехеее къде!А бе, къде са индианците, бе?!
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И как една обща европейска армия ще въпроса с Брекзит, и проблема,че Полша и Унгария ,че и Чехия искат да напускат ЕС .О,да не би тази обща армия като червената армия да се замисля за справяне не в външни ,а с вътрешни врагове и непослушни държави в ЕС.А на бас ,че никой няма да участва .
16
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да дадем пари на САЩ за да подпалят някоя война някъде и да си имаме бежанци да ни работят за един комат хляб, като едно време като ни бяха колонии ама бежанците не искат да работят и то за без пари. Евроатлантизъма е най-великото нещо на света, още никой не е измислил нищо по-добрo. Кихайте мангизи на Чичо Сам и подписвайте пактове от ООН и истанбулски конвенции.
15
10
 
5
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
Не,ЕВропа без САЩ няма стойност и всички го виждаме по време на кризи и войни !