Махат номерата в бюлетините, остава само името на партията

Няма да има машинно и електронно гласуване
17 ное 2018 07:30, Елка Василева
102
Махат номерата в бюлетините, остава само името на партията
Снимка: архив, Булфото

Номерата, с които се отбелязват партиите в изборните бюлетини, да отпаднат. Това гласят предложени промени в изборния закон от ГЕРБ и “Обединени патриоти”.

Това слага край на жребия с тегленето на номерата - неизменна част от изборите от началото на прехода. Номерчето улесняваше неграмотните избиратели. Според проекта вече ще се изписва само името на политическата формация, пише "24 часа".

Според мотивите на вносителите така ще се елиминира ефектът 15 - 15 - когато номерът на партията съвпадне с номер на кандидат от листата, което води до обърквания с преференциите.

Втората генерална промяна предвижда машинно гласуване да се провежда само в секции с над 300 избиратели. Такова няма да се провежда при вота зад граница и при подвижните секции.

Електронното гласуване също отпада на този етап. По сегашния закон на евроизборите напролет задължително трябваше да има електронен вот. Машините за гласуването да се изработват от “Информационно обслужване” АД, предлагат още депутатите, като се позовават на изследване на БАН и Софийския университет, че в устройствата, доставяни от досегашната фирма, има “редица факти, касаещи сигурността на хардуерната им част”.

В отворено писмо до НС от вчера омбудсманът Мая Манолова призовава да не се погазва правото на гражданите да гласуват машинно и електронно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
3
 
! Отговори
Бойко стайл преди 5 години
Аз си имам цяла печатница. Само да не се объркам като предния път да ми напечата бюлетини повече от българите дето са останали. Ама да ядосам БСП ще кажа, че за мене Бойко са гласували 51%, а за тях 49%. Тия дето броят бюлетините са мои хора. Снабдил съм се и с химикали, на които после мастилото изчезва. Това съм го научил от Бай Тошо. Старо куче съм аз. Ще кажа от радост Бау Бау.
87
2
 
6
 
! Отговори
Оставка урвииии преди 5 години
Да изписват ГРОБ на гербесарските бюлетини, ще е най-точно.
86
5
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 5 години
Партията е само една-БКП.Гласувайте за спорта!
85
0
 
7
 
! Отговори
Бай Хой преди 5 години
Освен номерата да премахнат и имената за да си ги подреждат и си вкарват който си искат ! Празни и кухи кратуни ни управляват !
84
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И в другите държави ли е така, неграмотните имат право да гласуват?
83
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И Том Круз е неграмотен.
82
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 5 години
А защо неграмотните гласуват?????
81
3
 
4
 
! Отговори
Миладин преди 5 години
Има и по лесен начин, - в пълна тъмнина, които са за БСП - в едната стая, а които са за ГЕРБ - в другата.
80
5
 
3
 
! Отговори
проф. М.Константинов преди 5 години
- Обмисляме за всички български граждани въвеждането на напълно анонимни избори само с пръстов отпечатък за улеснение!
79
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички са ходили на училище. Може малко, но са ходили. Проблем не е да се прочете името на партията, а многото допълнителни имена, които ще се наложи да пишат, ако няма номера. Давате ли си сметка, ако вместо номера за преференциален вот се изпишат за всяка политическа формация средно по 15 имена (собствен, бащино и фамилно), как би изглеждала една цялостна бюлетина?А младежът, който влезе в Европарламената при "сгрешено" гласуване, се оказа по-българин и по-деен за националните интереси от Ста
78
0
 
8
 
! Отговори
Тихомир преди 5 години
За да не се бавят по 15 минути в кабинката вътре - за тия от махалата с висшето образование и за скурзиантите от Турция - за улеснение отвън да се раздават готови, попълнени, бюлетини.
77
1
 
12
 
! Отговори
Най-добре преди 5 години
Кой не е ходил на училище, няма да гласува
76
1
 
9
 
! Отговори
Кой не знай кирилица преди 5 години
А сега тия дето не знаят български, ще си водят и преводач в кабината.
75
3
 
7
 
! Отговори
Ясен преди 5 години
Ми то от 1944г. и без това си имаме само една политическа партия - Партията!
74
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 79Ми избирателя е преценил, че те са по-умни от теб и за това ги е избрал,=Ако Избирателят се счита, че по-*** от тях, тогава как като е "***" е преценил тях да избере , нали *** ?
73
4
 
5
 
! Отговори
До 79 преди 5 години
Ми избирателя е преценил, че те са по-умни от теб и за това ги е избрал, за да ни коват със законите си. Ако искаш да правиш закони и ти, първо покажи, че си по-умен. :)
72
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Анннаааа сега ще трябва и да четем ли бе?
71
7
 
7
 
! Отговори
нямате привърженици преди 5 години
Управляващите тотално се излагат! Виждат, че нямат и не могат да имат подкрепа от голяма част от мислещите и образовани българи, които поради пълно неверие в почтеността на изборите и техния смисъл, пак няма да отидат да гласуват, търсят отново победа "чрез съдията". По конституция хората не бива да бъдат дискриминирани пол, образование, етнос, материално положение, здравословно състояние, възраст. Ограничаването на улесненията при избори е вид дискриминация и може да бъде правно атакувано.
70
0
 
10
 
! Отговори
С линия ще мерят преди 5 години
Сега сигурно ще си носят линия, да мерят на кой см. да сложат Х
69
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Референдумна демокрация, чрез електронно гласуване по всички ключови закони, договори, спогодби и т.н от национален мащаб - ще върне вярата на хората, че ТЕ решават нещо! От къде накъде Борисов, Цветанов, Курнерия ит.н. ... #КОЙще се считат за по-умни от мен, че те ще ми налагат закони, без да ме питат и ще го водят това за "демокрация" и ше си позволяван да говорят от "името на хората"?!Електронна референдумна демокрация - пътя към Комунизма и Свободата!