Спря ерозията в подкрепата за ГЕРБ, БСП на... предела си

Политологът Анастас Стефанов пред Bulgaria ON AIR
14 дек 2018 12:00,
43

Подкрепата за парламента и правителството задържа нивата си през декември. Това показват данните на изследователския център "Тренд". При оценката за работата на президента обаче се отбелязва спад в положителните оценки.

Социолозите отбелязват, че ерозията в подкрепата към ГЕРБ е спряла през този месец. Управляващата партия запазва лидерската си позиция, но с минимална преднина спрямо основния си опонент в лицето на БСП.

Още по темата

Според политолога Анастас Стефанов на евроизборите не се очакват големи изненади, независимо, че изследването показва значително близки стойности между ГЕРБ и БСП - разликата е около 1,5%.

"При едни извънредни парламентарни избори ще има мобилизация и положението ще се промени. Тогава трябва да се погледне коя политическа партия как ще мобилизира своя електорат. Левицата в момента е на предела на максимума на своя електорат. Това са около 950 хил. гласа - до 1 млн. При ГЕРБ пък има сериозна ерозия в електоралната периферия. ГЕРБ обаче има възможност да привлече други електорални ядра", обясни още експертът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му ключови за сегашните резултати са протестите, провели се през последните няколко месеца. Той е на мнение, че ако недоволството се беше отключило през януари-февруари, последствията щяха да са много по-големи.

"Стойностите на доверието на хората към премиера не се променят, в доверието към президента има лек спад. Все пак Румен Радев има вече 2 години опит зад гърба си и независимо от това държи висок рейтинг", допълни Стефанов.

От министрите - Красимир Каракачанов пък се оказва с най-нисък рейтинг - при него се наблюдава спад на доверието с около 30%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега е ред трендът да се обърне и галъпиращо да падне подкрепата за Герб и да се качи на БСП. Подаръци ще има за всички от сърце и от държавната субсидия.
10
12
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ПО 110 ХИЛЯДИ УМИРАТ НА ГОДИНА ОСНОВНО ПЕНСИОНЕРИ ЕЛЕКТОРАТА НА БСП И ГЕРБ!ТЪЙ, ЧЕ И БСП И ГЕРБ СИ ЗАМИНАВАТ ПОСТЕПЕННО!
9
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 15 Ами, достатъчно е че каза право в очите на кремълския диктатор, че е агресор и от тогава той не смее да припари в България !Но изпрати Киро Ролекса та се изгаври в Президенството с Радев !
8
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
платените клакьорски социологически агенции се задействаха..идват избори а и цените се вдигат..доходите на работещите бедни и най-вече на пенсионерите не се вдигат.Време е по платения начин да станат нещата
7
22
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 10Питай Кремъл дали предишният Президент нищо не е направил !За Плевнелиев се правят, че не му помят името, а за името на сегашния питат Решетников !
6
7
 
38
 
! Отговори
да бе преди 5 години
То и на Цецка давахте преднина от емнайсет процента пред Радев, но какво стана?!
5
7
 
32
 
! Отговори
8 преди 5 години
Спрели са мозъчните вълни на всичколозите. След изцепката със "строителите" милионери, които протестират против това да се проверява качеството на магистралите, които получиха мощна подкрепа от ГЕРБ, да видим дали ерозията няма да продължи. Схемата всички я знаем. ГЕРБ дава поръчката на фирма Х. Фирма Х получава пари Y, за да построи примерно отсечка от магистрала. Половината от парите ги спестява, прави магистралата некачествено, после от спестените пари връща половината обратно на ГЕРБ.
4
6
 
30
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
Като си види електората новите данъци тогава ще видим дали е спряла ерозията на Герб
3
40
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквото и да си говорим , независимо от някои малки грешки в момента няма партия по добра от ГЕРБ , а най малкото това е БСП. За лидерите да не говорим, защото Борисов е изключително опитен и подготвен за Премиер,а и се грижи за народа . За др. Нинова и др. Радев няма какво да се коментира, въздух под налягане и нищо друго . Те са срам за България .
2
33
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе, някой може ли да каже какво е направил Радев за тези две години срещу четвърт милион лева заплата !?
1
20
 
9
 
! Отговори
Бен Ган преди 5 години
Брех, тоя комунистически електорат. От 20 години все максимума им е толкова. Не измряха ли?