Радев: България става регионален лидер - технология, енергетика..

Президентът се е срещнал със зам.-държавния секретар на САЩ
15 дек 2018 14:35, Анисия Иванова
58
Радев: България става регионален лидер - технология, енергетика..
Снимка: Президенството

Държавният глава Румен Радев е разговарял на "Дондуков" 2 със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, който е на посещение в България. В срещата е участвал и посланик Ерик Рубин. Във фокуса на разговорите са били стратегическото партньорство между България и САЩ, както и развитието на двустранното сътрудничество, съобщиха от прессекретариата на президента.

Президентът Радев е изразил интереса на страната ни към разширяване на икономическия обмен и увеличаване на инвестициите от САЩ в сфери с висока добавена стойност и информационните технологии. По думите му България се утвърждава като регионален технологичен лидер и привлича все повече експерти и технологични компании от региона и Европа.

Президентът посочил също така, че страната ни има амбицията да се развива като регионален енергиен център в Югоизточна Европа. Реалната диверсификация с изграждането на интерконектори с нашите съседи, заедно с директните доставки на енергийни ресурси, повишават сигурността и водят до намаляване на цените, с което съответстват на националните интереси на България и на Европейския съюз, посочил още Румен Радев.

Обсъдена е била и възможността за разширяването на двустранното сътрудничество в разработването на перспективни енергийни източници.

Джон Съливан е дал висока оценка на двустранното сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността и на приноса на българските военнослужещи в НАТО.

Президентът отбелязал значителния международен интерес към процеса на модернизация на Българската армия, в който участват и САЩ. Държавният глава подчертал, че страната ни се стреми към стратегическо партньорство с бъдещия доставчик, обмен на програми за обучение и търси най-изгодното предложение на основата на равнопоставеност, конкурентност и прозрачност, при спазване на критериите, определени от Министерството на отбраната и Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
1
 
! Отговори
Радев смешен преди 5 години
Ако бяхме избрали гимнастика Йордан Йовчев щяхме да имаме по-добър президент, защото прави повече коремни...
43
1
 
2
 
! Отговори
комитата преди 5 години
аз откакто с е помня след комунизма не един политик казва че БГ ще стане рая на земята-дотук БП е по-малко от колкото преди 1989
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев що повдигна въпроса за отмяна на санкциите срещу Русия :)
41
0
 
1
 
! Отговори
все пак се срещнали преди 5 години
Било е "опипване на почвата". не се съобщава за никакво реение, договорка и т.н.
40
1
 
2
 
! Отговори
batevale преди 5 години
Американците рязко се активизираха пред коледните празници .Едновременно в Турция ,Гърция ,България и Сърбия .Спекулират с интересите на балканските държави и проверяват нашата сервилност(това в България му казват "политика на високо международно ниво") .Ако е ставало въпрос за интереси ,то нашите не са били визирани.............
39
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Божееееееее,защо нямаме някой български Ердоган в България,а само страхливи мишки?
38
2
 
5
 
! Отговори
Да преведем преди 5 години
3/. Президентът отбелязал значителния международен интерес към процеса на модернизация на Българската армия, в който участват и САЩ. Ще рече "Има и други които са готови да доставят самолети, даже да ги сглобяват тук. Така, че ако ще участвате яко ще трябва да се напънете иначе ще си играем с батките от ЕС." Има и други подтекстове и двусмислици. Четете внимателно о ще видите, че и ББ го е отсвирил тоя. Май са се наговорили с Радев и им играят "доброто и лошото ченге".
37
2
 
6
 
! Отговори
Да преведем преди 5 години
1/. разширяване на икономическия обмен и увеличаване на инвестициите от САЩ в сфери с висока добавена стойност и информационните технологии. Ще рече "А бе вие няма ли да инвестирате тука някои долар, само искате а насреща нищо."2/. страната ни има амбицията да се развива като регионален енергиен център в Югоизточна Европа. Ще рече "Вижте какво, веднъж ни изцакахте с Южен поток но сега не си го и мислете. Ако искате да участвате и за вашата газ ще има тръба."
36
6
 
10
 
! Отговори
Абсурд !!!! преди 5 години
Тоя чорап какви глупости коментира ? Как си позволява за технологии,енергетика.... ,когато само Борисов движи тези неща и благодарение на него се говори за хъбове,за централи,за магистрали..... ????Тоя зелен чорап съвсем изперка!
35
8
 
3
 
! Отговори
Турски ятаган преди 5 години
"Българите не могат да скачат."
34
3
 
8
 
! Отговори
Помня преди 5 години
До 38 То и при соца си съперничихме с албанците. Само те бяпа по бедни от нас.
33
1
 
20
 
! Отговори
Я па я...! преди 5 години
Кога Радев говори искрено и кога угоднически ? Помогнете.
32
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смеееех, смех , смех ви казвам ! Славиииии нема такава слагаческо наведена държава
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ша стане лидер,ама в корупцията и бандитизма.Съперчим си само с албанците в момента,другите Балкански държави вече сме ги надминали в тая област.Но много скоро ще минем с едни гърди пред реотаните.Ха на бас.
30
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малеее ! Всички ли в българия са останали без мозък ? Какъв регионален лидер ? По какво е лидер ? Сигурно по обезлюдена територия и напуснали я милиони млади хора ?
29
5
 
12
 
! Отговори
Валери преди 5 години
До антикомунист. Ти ли си антикомунист, бе червен пар.цал? Ти си червен и в червата. И си същият черноглед *** като ***.
28
7
 
15
 
! Отговори
Решетников преди 5 години
България става регионален лидер благодарение на Борисов. А радефф е само за фасон.
27
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо за визите?
26
8
 
17
 
! Отговори
антикомунист преди 5 години
Този изтрещя, като Тиквата. На последното място сме по: иновации, ноу-хау,жизнен стандарт....а той ни обявява за технологичен лидер. Колкото Тиквата е Лидера на на Балканите.
25
10
 
16
 
! Отговори
Mr.STARBUCKS преди 5 години
Радев,като главнокомандващ БА,няма ли куража да каже на Силиван:Г-н Силиван,ние като ваш верен партньор,а от ваша страна,като богата и модерна държава и армия,дайте подарък на България една дузина изтребители,както Путин подари на Сърбия.Ама на Румбата не му стиска, а нали си е и руски Троянски кон,срещата с него е само протоколна.