Радев поиска да има посолство на Йордания в София

Така щял да се насърчи диалога между хората и бизнеса
29
Радев поиска да има посолство на Йордания в София
Снимка: Прессекретариат на президента

В днешния динамичен и глобален свят свързаността се измерва с контактите между хората, а нашите сънародници, живеещи в Йордания, и йорданците, завършили български университети, са живата връзка между двете страни. Това заяви държавният глава Румен Радев на среща в Аман с представители на българската общност в Йордания, цитиран от прессекретариата на "Дондуков" 2.

Президентът подчерта, че откриването на посолство на Кралство Йордания в България ще укрепи още повече отношенията между двете приятелски държави и ще насърчи диалога между хората и бизнеса.
 
Работим за задълбочаване на диалога между България и Йордания на най-високо ниво, защото от това зависи да се развиват всички останали сфери от взаимен интерес, заяви президентът. Той изрази надежда, че тази визита ще даде прагматични резултати с оглед на икономическия форум, организиран в рамките на посещението в Аман, с участието на представители на 30 български компании и институциите, насърчаващи  връзките между бизнеса.
 
"Както България, така и ЕС отчитат големите усилия на Хашемитското кралство да гради сигурност, мир и стабилност в региона. Вие носите на плещите си голям морален товар“, заяви още президентът и допълни, че страната ни подкрепя мирните и конструктивни инициативи на Йордания за стабилизиране на региона. По думите на българския държавен глава, благодарение на балансираната си политика страната се е оформила като остров на стабилност в Близкия Изток.
 
Президентът посочи, че концентрацията на голям брой бежанци в Йордания натоварва образователната, социалната система и финансите на държавата. „В лицето на България имате верен приятел и страната ни прави всичко според възможностите си да помага, а по линия на ЕС и ООН подкрепя мирните инициативи на Кралството“, каза Румен Радев.
 
В срещата участваха представители на Клуба на завършилите в България йордански граждани, представители на българската общност в Йорданския университет, наши сънародници, които живеят и работят в Йордания. Те поискаха да бъде създадено неделно училище в Аман за децата на българската общност, както и да бъде улеснено придобиването на българско гражданство за децата от смесени семейства и за хората, които са работили в България. Президентът покани повече йордански младежи да следват в българските висши училища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
Дани преди 5 години
Никакви сгради не подаряваме, отдаваме ги под наем.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
.... да бъде улеснено придобиването на българско гражданство за децата от смесени семейства и за хората, които са работили в България.....____ Е затова е цялата дандания, за български паспорти за ЕС.Само търговия с арабските държави.НИЩО ДРУГО.
17
1
 
7
 
! Отговори
iii преди 5 години
От доста време се питам какво най-много ми липсва в София. Ето кое - посолство на Йордания.
16
5
 
2
 
! Отговори
Ели преди 5 години
И какво му е лошото да има?И най-лошият мир е по-добър от най-добрата война?Нека да има дипломати, а не военните да изземват функцията на дипломацията.Стигне ли се дотам, говорим за "провалени държави".В днешният безумен свят военните станаха по-дипломатични от посолствата, защото знаят какво е война?Со кротце, со благо и без кютек!
15
2
 
8
 
! Отговори
Болшевик преди 5 години
А питал ли е прецедентът дали Борисов е дал разрешение за това? Тоя пъпеш постоянно се изцепва без да има разрешение от Борисов! Не можеш бе, Радев! Никой не го интересува ти какво искаш. Има кой да решава какво да се открива или закрива в България и това не си ти !
14
1
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
нямаме никаква работа с иордания освен внос на имами и строеж на джамиидруго не очакваите
13
3
 
17
 
! Отговори
Грешка... преди 5 години
Е Радев греши тук. Трябва да спрем да подаряваме сгради за посолства на чужди държави. Най хубавите и старинни сгради в София, са подарени и де факто са чужда територия и притежание на посолството.
12
8
 
9
 
! Отговори
Радев за смях... преди 5 години
Ако бяхме избрали гимнастика Йордан Йовчев щяхме да имаме по-добър президент, защото прави повече коремни...
11
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма лошо да има посолство. То май винаги това е двустранно - тяхно посолство тук, наше посолство там.
10
4
 
12
 
! Отговори
?!? преди 5 години
И за какво му е на Радев такова нещо?
9
4
 
9
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Йордания ,български граждани,приятелство......корупция,разпродаване земята ,робство без война....Радев ...Радев и ти си същият папур без чокан.....
8
3
 
11
 
! Отговори
Румен Радев преди 5 години
Каня ги защото са наши хора - Йордан,Йорданка - Йордан,Йорданка...
7
1
 
2
 
! Отговори
АЗ76 преди 5 години
До Анонимен 1не само шведи. и други араби,дека ББ им е фен с меч. :)само Левски. :)
6
6
 
4
 
! Отговори
Швед до 1 преди 5 години
Ще ги калесваш като поп щом си в Еврогей Сосайъти - а щом си член Изборът ти е като да играеш руска рулетка с Макаров...Тук е така - мамун- полумамун мамун-полумамун...А Радев се учи от Меркел,гостоприемен е
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стойте сй у домаАко няма свидетел Ще ви убие Пежо със опашка
4
6
 
11
 
! Отговори
нямаме място преди 5 години
за повече джамии и тъмно-бели посолства. АМИН
3
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо винаги са араби или африканци?
2
11
 
12
 
! Отговори
Гинка преди 5 години
Йорданците не са умни и не правят безсмислени разходи. Зеленият чорап е много добър в харченето на чуждите пари!
1
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Радев го уважавам ,ама тук настъпа мотиката !! Малко ли ни тормозят нашите шведи !!