Цветанов за ветото върху НК: Това е стил на президента!

Поправките ще се използват по изключение и тежки престъпления
19 дек 2018 13:37,
62
Цветанов за ветото върху НК: Това е стил на президента!
Снимка: Булфото

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов видя поредната конфронтация от страна на президента Румен Радев в наложеното от него вето върху поправките в Наказателния кодекс.

Още по темата

Държавният глава върна за ново обсъждане поправките, с които се дава възможност за отлагане до 48 часа на уведомяването на близките при задържане на лице. Още по-тревожна е възможността задържани непълнолетни лица да бъдат в неизвестност за техните родители в срок до 24 часа, пише в мотивите на президента.

Без да е очертан кръгът на лицата и на конкретните престъпления, за които може да се отлага уведомяването, се открива възможност за засягане на права и се създава риск изключението да се превърне в правило, аргументира се още държавният глава.

Цветан Цветанов обясни, че промените са направени заради европейска директива, която е задължителна за всички страни членки на ЕС заради терористичните актове в Париж.

"Не е за да се ограничават правата и защитата, а за да не се осуети разследването по тежки престъпления и терористични актове. Тази мярка ще заработи по изключение, когато става дума за огранизирана престъпност и тероризъм. Всяка друга теза може да бъде манипулативно поднесена пред обществото", каза Цветанов.

По думите му, целта е ако има предпоставка да се заличат доказателства или да се предупредят съучастници, прокурорът да може да поиска да не се уводомяват близките на задържания.

"Това е стилът на президента, налага вето, за да има дебати и да се търси поредната конфронтация или заблуждение, което се поднася в публичното пространство. Всичко, което е направено, е съгласно директивата на ЕС и това е станало след извършените атаки в Париж. Ние сме в състояние да информираме президента за мотивите за внасянето на този законопроект", заключи Цветанов.

Според червения Крум Зарков пък ветото на президента е напълно основателно и от БСП ще го подкрепят.

"Нека управляващите, които останаха глухи, да не се оправдават с европейски директиви. Директивата ясно определя при кои престъпления може да се използва такова изключение. В българския закон това нещо го няма и много правилно президентът го връща", отсече соцдепутатът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
34
 
! Отговори
Бсп са гадове преди 5 години
БСП/БКП са наистина гадове, но техните последователи от ГЕРБ излязоха още по-големи. Над 80% от ГЕРБ са бивши комунисти и деца на такива. Цветанов защо още не е в затвора ?
31
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още преди 20г. преди 25г. в разговори с европейски служби те се чудеха,че лица, обявени от тях за издирване по Интерпол, но открити у нас можем да ги задържим само за 24ч. За тези лица да, но за непълнолетни. Уверен съм, че ГЕРБ ще разшири този кръг за всички, които му пречат, като още една възможност за репресия и оказване натиск върху лицето и близките му.
30
19
 
5
 
! Отговори
Бсп са гадове преди 5 години
До възмездие ще има, когато има такова за крадците и убийците от БСП/БКП.
29
7
 
3
 
! Отговори
Винету преди 5 години
До 20 анонимник. Има. 1 млн и 200 хиляди.
28
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Голем кеф ще е като запрат цвъчко и тъща му да не знае де е зетя. Щот цвъки вечер мие краката им, зер апартаменти му е купила.
27
12
 
4
 
! Отговори
Байфидан преди 5 години
До аз-ът. Ти кой набор си? Трябва да си малък щом не знаеш какво беше преди 89 г.
26
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
на Боко му говорили за тръби, той си мислел за маркучи.
25
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече не вярвайте, когато ви казват, че ЕС искат нещо от нас! Просто, телефонът на властта е "счупен" поради невъзможност за директна комуникация с отсрещната страна. Причината е, че нашите са безкрайно "умни", а на всичко отгоре и глухи за друго, освен собствените им бръмбари!
24
3
 
39
 
! Отговори
ВЪЗМЕЗДИЕ ЩЕ ИМА! преди 5 години
ЦВЕТАНОВ, ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ, ПО ВАШИТЕ ЗАКОНИ ЩЕ ВИ СЪДЯТ, ПО ВАШИТЕ ЗАКОНИ ЩЕ ВИ ОТНЕМАТ НАГРАБЕНОТО.И ЩЕ ИМА ПЛАЧ И СКЪРЦАНЕ СЪС ЗАБИ.
23
5
 
37
 
! Отговори
аз преди 5 години
браво господин Президент , никога не е имало такава диктатура и корупция в БЪЛГАРИЯ.
22
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Научете се да четете чужди езици, бе! Единият не разбрал ЕК за Булгартрансгаз, другият за задържането... Хвърлите в потрес Европа, а нас направо ни затриване! Имайте "воля", ограмотете се! За 10 години нормален човек завършва средно образование, а ако го има - два пъти висше! А във Вършец, колко?
21
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това как изключенията от правилата щели да се използват само в извънредни случаи е обичайната лъжа. Работя в силови органи и знам как всяка възможност се използва за отнемане на права при досъдебно производство например. В практиката е нормално заподозреният да се призове като свидетел, което не му позволява да се позове на правото си да откаже да отговаря на каквито и да било въпроси. След като разпита приключи му се повдига обвинение и казаното да се използва срещу него. Радев е прав.
20
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да забравим 77 МИЛИОНА евро . Цветанов ни пуска нова партенка . Наистина ли има човек подкрепящ Собственика на ГЕРБ ?
19
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Комунисте Борисов , с новата глоба от 155 000 000 лева заради твоето невежество , колко станаха парите прибавени към тези на Цвъки Ушков платени за ***.оти.змите ВИИИИИИИИ ?? 99 % от хората питат !!!
18
4
 
33
 
! Отговори
(*_*) преди 5 години
На цветанов колкото му е голям ностът , толкова му е малък мозъкът.
17
3
 
20
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Да влезем във филма: "Сенатът гласува още по-големи правомощия на сенатор Палпатин, з ада спре войната и възстанови мира в Республиката".;)))
16
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
A стилът на ГЕРБ това което говорят да е на 180 градуса от това което вършат ?? А стилът на ГЕРБ с нашите пари да плащат за собствената явна си некомпетентност ?
15
5
 
35
 
! Отговори
Ал Кохол преди 5 години
Цецооо, то вчера и Бойко говореше, че ЕС е искала да приватизираме тръбите, но се оказа, че не е така. Да не излезе и сега същото, пак нещо да не сте разбрали от това, което иска ЕС от нас?!
14
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и какво пречеше, както е в белите държави, да се напише, че само при тероризъм се прилага това изключение? не било банка, а баня :).
13
29
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Нинова бита ли е някъде по махалите или е падала в леда...