Правителството предлага: Да преговаряме със САЩ за изтребителите

Това съобщи вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов
Обновена: 9 яну 2019 12:28 | 9 яну 2019 11:57, Веселина Йорданова
363

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България да преговаря със САЩ за закупуване на изтребители F-16 предлага Министерският съвет на Народното събрание. Това съобщи пред журналисти в МС вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов. 

Още по темата

Предвижда се те да бъдат водени с участието на министрите на отбраната, икономиката, финансите и външните работи за сключване на договор.

Самолетите са нови, модерни и ще изпълнят задачите си, коментираха от ВВС. 

Сега предстои Народното събрание да гласува решение, с което предлага на Министерския съвет да проведе преговори първо с производителя на американските военни самолети "Локхийд Мартин".

Ако те не дадат резултат с конкретни параметри, има възможност такива да се започнат със следващия кандидат.

Другите две оферти към страната ни бяха от Швеция за нов "Грипен" и от Италия за втора ръка "Юрофайтър".

Одобреният проект за инвестиционен разход предвижда придобиване на 16 самолета на два етапа.

Това ще бъде най-скъпата сделка от модернизацията на българската армията. Закупуването на 8 изтребители се очаква да излезе около 1.8 млрд. лева с ДДС. На следващ етап е планирано закупуването на още 8 машини.

Стана ясно обаче, че САЩ искат по-висока цена, а МО ще преговаря за свалянето й.

Срокът на доставка също вероятно ще бъде по-голям от записания в проекта 24 месеца.

По тази причина парламентът трябва да разреши и "отклонения" от вече одобрените изисквания.

"В хода на преговорния процес последните няколко месеца имахме определи уверения, че цената ще бъде коригирана. Вчерашното изявление на Белия дом също ясно показва, че от страна на Вашингтон има правилно разбиране по финансовите параметри, заложени в нашия проект", коментира Каракачанов.

Той обаче не се нае да каже какви ще бъдат параметрите на отклонение от цената.

По думите му с днешното решение се прави стъпка по възможно най-бързия начин да придобием нови изтребители. Другият вариант бил да се предложи започване на процеса отначало и той да се забави с още година и половина.

Каракачанов отрече някой да го е притискал за новия боен самолет и заяви, че защитава единствено българския национален интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


363
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
8
 
17
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Каракачанов отрече някой да го е притискал за новия боен самолет и заяви, че защитава единствено българския национален интерес. - ДРУГАРЮ КАРАКАЧАНОВ,КОГАТО САЩ СВАЛЯТ ЦЕНАТА ПОД ТАЗИ НА ШВЕДИТЕ, ТОГАВА ПРЕДЛАГАЙ ГЛАСУВАНЕ!ДОТОГАВА ЗАЩИТАВАШ ИНТЕРЕСИТЕ НА САЩ, ПРАВИШ БЪЛГАРИЯ ЗА СМЯХ, И СИ НАЦИОНАЛНО-ЕВРОПЕЙСКИ ПРЕДАТЕЛ
199
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Шкембевоеводата е отпрал голям корем около коледа и н.г.Има апетит човека.Може и добър колинар да е.Но не знам какво разбира от самолети и военна техника.
198
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** трябва да си омете военните бази от Крим.
197
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо няма да купите.Това са празни приказки .Заблуждавате простия народ.
196
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За какво ще се преговаря? Тъй като офертата на краварите не отговаря на повечето от условията на конкурса, нито пък могат да доставят пет пъти по-скъпите машини в срок, ред неците ще заявят, че предоставят "безплатно" (като безплатен обяд на цвъки) една ескадрила стари Ф-16, с които и ще си останем най-вероятно.Чисто и просто като преговаряш по оферта, която не отговаря на зададените конкурсни условия, няма какво да договориш, освен все повече да лъжеш и да мажеш и да се заплиташ като цвъки...
195
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Генерала на снимката 1 ми прилича на чобанин-овчарЛипсват му гегата и ямурлука и овчарската шапка.
194
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А аз се чудех защо Суджука от Банкя се снима с Тръмп и Тръмповица когато бе на посещение в Америка..Ето за какво било..На края ще стане ката в песента на Леа Иванова,Чико от Порто Рико.Не ги мразя американците,не са ми изяли закуската,въпреки че са агресори,и се правят на най велики.
193
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хах някои мало.умни герберасти се радват все едно те са взели комисионната за златния скрап - на такива никога няма да им дойде ъкъла, цвьоки може да е спокоен за следващите избори пак да се хванат за палците...
192
5
 
19
 
! Отговори
Ще "преговаряте преди 5 години
Ще "преговаряте"? Ебавате ли се с народа?! Какви "преговори" - това е изнудване и шантаж! Единият го "извикали" във Вашингтон да "пие чай", на другия му дошли "на гости" за да му набият обръчите, на някакъв дебелак му обещали пържоли.... Смехурковци...
191
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ.
190
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
герберастките гьон.сурати предлагат САЩ вместо ЕС, като смятат, че за 30 сребърника могат да продадат националния и европейския интерес и същевременно да продължат да си жзимат милиардите по линия на ЕС.това мо се струва, че ще им бъде последният "безплатен" обяд, лошото е че ще си пати цяла България заради един оцвъкан пипон, един *** и едно двойно шкембе.жалка работа и посмешище пред партньорите...
189
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Рус Иван досега не е показвал зъби.Кръстете се това да не се случи.
188
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов, Цветанов и Шкембето са взели тлъсти комисионни за да лобират за Ф-16.Ако сделката не стане, ще се наложи да ги връщат.Говорим за суми от порядъка на сто милиона долара.
187
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да живее Кремъл и Путин.Рано или късно пак ще сме зависими и ще опрем до тях.Помнете.
186
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 238Човеко,Путин взема мерника на държави които са в безтегловно състояние и се реат свободно политически независимо !Украйна е прекрасния пример ,беше нито с Русия ,нито със Запада!Какво спечелиха сърбите с тяхното ,и тако и овако!Цените на газа ,нефта ,като за европейциа,а и самолети от дълбокия резерв на складовете в Беларус ,за които сърбите трябва ,да се бръкнат с 20млн. за самолет за модернизиране!
185
3
 
18
 
! Отговори
До 241 преди 5 години
Швеция ви предложи освен плюс двата самолета и завод за високи технологии,което значи работни места и квалифицирани инженери, и програмисти.Но *** си е ***, той ще води на поправка в Турция и Румъния самолети.Прави са шведите: ние ви приехме в ЕС, за да ни продавате на САЩ.И пред шведите се изложихме.
184
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да, вярно е, че и Грипен лети. Но ф-16 сваля руски железа като по учебник.
183
14
 
7
 
! Отговори
Да живеят САЩ преди 5 години
Нашите американски братя ни освободиха от съветско робство през 1989Венсеремос!
182
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нямаме ли авиоинжинери.Да вземат да сковат 7-8 изтребителя българско производство.А може и да изнасяме.Ние сме велик народ,все юнаци на масата и в приказките.
181
5
 
7
 
! Отговори
122 преди 5 години
В две световни войни направихме нашия цивилизован европейски избор и резултата беше две национални катастрофи. За трети път сме във военен съюз насочен срещу Русия - е ние сме мазохисти. Този път няма да има дори един оцелял защото войната ще е ядрена.