Съкращенията в държавната администрация – козметични!?

На пазара на труда у нас има 10 хил. незаети работни места
25 яну 2019 22:40, Екип на Bloomberg
27
Съкращенията в държавната администрация – козметични!?
Снимка: Pixabay

Първата вълна от съкращения в държавната администрация (1600 служители) на практика е само "козметична". Тя би помогнала за решаването на някои проблеми на пазара на труда у нас, но не изцяло. Все пак на него има 10 хил. незаети работни места. Това каза Томчо Томов, Българска стопанска камара (БСК), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Томов отбеляза някои от основните проблеми в работата на държавната администрация – вършенето на една дейност от няколко структури, неправилното съотношение между ръководни и изпълнителни кадри, както и нееднаквото разпределение на служителите в различните звена.

„Проблемът не е само в съкращенията на държавната администрация. Тя трябва да работи ефективно, да се оптимизира, да заслужи инвестициите в нея“.

Процесите могат да се оптимизират на базата на електронизацията, смята гостът.

„Липсва единна система за управление на процесите в държавната администрация, няма интеграция между различните институции, между държавната и местната власт. Обменът на документи все още е предимно хартиен... Няма изцяло завършени услуги, които да облекчават бизнеса, още повече, че някои от тях дори го затрудняват“. 

Вижте повече във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
4
 
20
 
! Отговори
И въпреки че преди 5 години
броят на служителите на БАН намаля с повече от 10% след отделянето на НИМХ, Бойко им увеличи бюджета за тази година с повече от 50% !!! Отделно от това, ежегодно получават десетки милиони от Фонд "Научни изследвания" под предлог, че разработват проекти. В повечето случаи само имитират работа и си делят тези пари.Докога ще се дерат по 9 кожи от гърба на данъкоплатеца, за да добруват и мързелуват шуробаджанаци-връзкари, 90% от които са абсолютни некадърници с купени или взети с връзки дипломи?
3
3
 
17
 
! Отговори
Подпукайте и БАН преди 5 години
По-малко от 3 000 бяха на научни длъжности, преди да се отделят 700-те служители на НИМХ. За около 2 000 "учЕни" ще се намери място в нашите над 50 висши училища. Нали и без това БАН-аджиите ги обикалят, за да четат там лекции? Който е кадърен, паралелно ще пише и научни трудове, както е в повечето държави.В БАН работят още близо 3 000 човека, които им слугуват. Част от тях са висшисти, те вършат по-голямата част от работата на "учЕните" - да станат и те преподаватели. Другите са раздут щат.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се пести някъде ... Че с тея лаптопи за по 2500 лева, много пари се хвърлят.
1
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма как преди избори герб да си режат гласоподаватели. Всичко е за имитиране на дейност.