Лафче, наргиле... Децата ни в челото на пушещите! Ами здравето?

Патриотите с предложение за забрана на наргилета за непълнолетни
Обновена: 7 фев 2019 11:58 | 7 фев 2019 11:10, Камелия Цветанова
27
Лафче, наргиле... Децата ни в челото на пушещите! Ами здравето?
Снимка: Булфото

България се нарежда на второ място сред 42 страни по брой на пушачите на наргилета на 15-годишна възраст. Масово децата на тези години посягат към водната лула поне един път в седмицата.

В челната статистика попадат и малчуганите на 11 и 13 години. По този показател страната ни е на пето място, сочат данните от проучване на СЗО, които са приложени като мотиви от депутати от Обединени патриоти към внесените от тях поправки в Закона за здравето и в Закона за закрила на детето.

Още по темата
Патриотите, начело с Валери Симеонов, са внесли предложения за забрана на пушенето на закрито на наргилета, независимо дали с тютюн или плодови смеси. Освен това те искат към съществуващата забрана за предлагане и продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца , да се добавят и наргилетата.

Към момента употребата им не е ясно регламентирана в българското законодателство.

Според авторите на предложенията за промени в нормативната уредба, заради ниската здравна култура много хора считат, че пушенето на наргиле с нетютюневи смеси е безвредно, а модната тенденция сред младите за групово пушене води до вреди и за пасивните пушачи.

Не е ясно какъв пазар засяга промяната, тъй като голяма част от смесите за тютюн, плодове и листа за наргилетата не се следят официално нито като продажби, нито като канали за дистрибуция.

За забрана на наргилетата за деца се заговори преди две години. Здравното министерство проведе широко обществено обсъждане, но така и не внесе поправки в закона по темата. Мотивите за забрана на наргилетата в закрити помещения на Обединени патриоти са същите като отпреди две години.

Анкета

Трябва ли да се забрани пушенето на наргиле в барове и ресторанти?

Според тях цел на законопроекта е опазването на здравето на населението и в частност – на децата и подрастващите.

Потребителите на водна лула (наргиле) вдишват същите вредни вещества както при цигарите, но въглените, чрез които се разпалва сместа, засилват вредите за здравето. За разлика от цигарата, където пушенето трае пет минути, при наргилето то може да продължи до 45 минути и експозицията на токсични смеси е десет пъти по-голяма, се казва в мотивите.

Вредните вещества, които се отделят при горенето, са въглероден диоксид, въглероден оксид, азотен диоксид, серен диоксид и твърди частици. Всички те водят до увреждане на дихателната, сърдечно-съдовата система и зъбите, а пушачите на наргиле страдат по-често от хронична обструктивна белодробна болест и възпаление на венците, посочват още патриотите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
9
 
! Отговори
Или преди 5 години
Това са занимвките на децата, защото изглежда гъзарско, куул в очите им и в алтернатива, какво им се предлага - нищо. Българчетата се отглеждат и възпитават като откровени консуматори, копиращи папагали, роби на модни марки и рекламни трендове. Няма и идея за смисленост, морални и лични качества и норми, няма мисъл за бъдещо развитие и трудови навици, няма чувство за отговорност, само личен егоизъм и облагодетелстване.
21
0
 
2
 
! Отговори
extremist преди 5 години
И ТАКАААААААА; РАЗНИ ГЕРБАРСКИ ПОД ЛО ГИ СИ ИЗМИСЛЯТ БАРОВЕ И РЕСТОРАНТИ КЪДЕТО СЕ ПУШИ С НАРГИЛЕТАКЪДЕ СА ТИЯ КРЪЧМИ БЕ ДРУГАРЕ
20
0
 
2
 
! Отговори
extremist преди 5 години
Патриотите с предложение за забрана на наргилета за непълнолетни-ТЕЗИ "ПАТРИОТИ" КОГА ЩЕ ПРЕДЛОЖАТ ЗАБРАНА ЗА УЧАСТИЕ НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ ВЪВ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това са децата на демокрацията възпитани в демократичните ценности на запада. Навремето демократите казваха че България ще се оправи когато дойде поколението което никога не е живяло по времето на комунизма и което е израснало с американската култура. Така че не се претеснявайте братя българи идва светлото бъдеще децата на демокрацията тези високообразвани, културни и морални личности попили американските ценности ще оправят България
18
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние сме с най-мощната здравна система, няма страшно. :)
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе отидете до всяко училище - да видите кво правят. Отиват на другия тротоар(където е свободна зона) и си пушат целия клас и то всяко междучасие почти. Събират се и бързат да запалят. И никой нищо не им казва, защото не е на територията на училището. А и учителите са си прави, не са пъдари, не могат да оправят неблагоразумието на децата и на родителите им. Така че, кой както иска да си затъва.
16
4
 
14
 
! Отговори
не става преди 5 години
Мааалко по-полека с обидите на съвременните тийнове :)))Ние когато бяхме тинейджъри миналия век, яко пушехме цигари(защото беше модерно)и киснехме по винарни и ресторанти и дискотеки където беше също задимено.Разликата е само в методите и средствата.
15
0
 
14
 
! Отговори
Цезар преди 5 години
Глупави позьорчета
14
3
 
33
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 5 години
Татуси, наргилета ... Неща, които едно време смятахме за ориенталщина и ...днес са на мода. Явно вървим към тотална деградация на младото поколение. Като гледам то и старото вече е зле... С тия турски сериали ... съвсем им изпиха мозъците.
13
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 11Ами така ще е: тате носи , мама меси, баба бачка. После Кой ни е виновен?--ти си виновен!
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Патриотите с предложение за забрана на наргилета за непълнолетни--на мафиотите щях да им повярвам, че са особено по патриотичному и по бащински загрижени за здравето на подрастващите, ако предложат забраната и на цигарите! нали !?но... там там са интересите на некои от негласно съуправляващите, нали ?!?извод: обединените мафиоти да се такова май.ката - ката забраняваш вредното и опасното , забранявай всичко, а не само на конкуренцията! мошеници!
11
0
 
6
 
! Отговори
Галин преди 5 години
Хахахахаах....и от отделянето на твърди частици се влошава и к-вото на въздуха в София между другото...
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Докато чета коментариите и ми светва това заглавие: "Липса на кадри в земеделието-масово работят пенсионери".Ами така ще е: тате носи , мама меси, баба бачка. После Кой ни е виновен?
9
9
 
19
 
! Отговори
Грую преди 5 години
Стига с тези наргилета ... просто пушат защото не е забранено като цигарите. Едно време се завирахме в тоалетните в училище да пушим.Западна европа забраниха и ел цигарите на закрито.Като се хване една тема и продължава с дни. Два дена за избягалата змия, сега наргилетата
8
2
 
24
 
! Отговори
i'm преди 5 години
Точно така е! Всичко живо от 16г до 25г, кисне в кафенета с наргилета. Пушляват като сдрани комини наргиле. Иначе, над 50% не са пушачио и цинари не пушат. Айде да ги разкарват от там!
7
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес да си голям батка е модерно, а как се става. Първо трябва да имаш оформена леко набола брада, да имаш поне един татус, ако се напомпаш още по добре, тесни дънки и кожено яке, да слушаш яко чалга или маанета, и да си завършил едвам средното, после бичиш далаверка и затова имаш време да кесиш цял ден в нергеле бар-а и да си чадиш гледайки лошо някои да не ти одраска паркирания на тротоара 15г. баварец с гуми втора ръка щот си гявол. За женската час даже не ми се говори.
6
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Споменатите лице в статията не са деца, а човекоиди, по - близо до парапитеците! Именно споменатите са перфектният пример за пропадият в поколенията, за регреса на нацията! От тези предстои да станат бъдещи чистачи на тоалетни, миячи на чинии, берачи на ягоди и гъби в Англия, кофражисти, общаци, чираци, а по -оправните ги чака по - светло бъдеще - на тях им предстои да станат продавачи, келнери, сервитьори, бармани, чистачи на органични отпадъци по Круизи с бедни западноевропейски пенсии!
5
2
 
24
 
! Отговори
-|- преди 5 години
..пушат и цигари и хашиш, и пият каквото ли не, като им забранят наргилетите по заведения, ще си ги пушат вкъщи, кой ще ги спре...Теоретично родителите трябва да ги спрат, а дали те могат и желаят да го направят...
4
0
 
25
 
! Отговори
червен шпионин преди 5 години
Млади строители на НОВА България.
3
7
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
пушат и цигари и хашиш, и пият каквото ли не, като им забранят наргилетите по заведения, ще си ги пушат вкъщи, кой ще ги спре