Евроизбори идват: ГЕРБ пред БСП, но разликата – под 2%

ДПС има шанс да заеме отново позицията на балансьор, смятат от "Сова Харис"
131
Евроизбори идват: ГЕРБ пред БСП, но разликата – под 2%
Снимка: Булфото

ГЕРБ води с по-малко от 2% пред БСП 3 месеца и половина преди изборите за европарламент, сочи социологическо проучване на "Сова Харис", проведено в периода 17-21 януари 2019 г. сред 985 български граждани.

Още по темата
На въпрос "За коя политическа сила ще гласувате за изборите за европейски парламент през май 2019 г.?", 20% отговарят ГЕРБ, 18.3% подкрепят БСП, а 5.3% - ДПС. "Атака" получава подкрепата на 1.7%, "Воля" - 1.6%, ДСБ - 1.4%, СДС - 1.1%. Под 1% подкрепа получават НФСБ (0.8%), АБВ (0.8%), ВМРО (0.7%) и "Да, България" (0.4%), сочат данните от проучването, което за първи път измерва евентуалното отделно явяване на Обединените патриоти на изборите.

4% от биха гласували за друга политическа сила, а 26.6% от анкетираните заявяват, че все още не са решили кого ще подкрепят на евровота.

Декларираната активност за гласуване (56%) съответства на поведението на избирателите при парламентарни избори. „Ако заявените в изследването нагласи се превърнат в реални гласове, тогава и ГЕРБ, и БСП ще получат по-голяма подкрепа от тази на изборите за български парламент. По-реалистично е да очакваме, че на предстоящите избори избирателната активност ще се ограничи до нивото на хората, които заявяват, че нямат колебания за своя избор и със сигурност ще гласуват“, отчита директорът на агенция "Сова Харис" Васил Тончев.

По думите му третата системна партия у нас – ДПС, в момента стои най-стабилно. "Разпадането на единството на Патриотите открива възможност Движението безпроблемно отново да вземе позицията на балансьор. Задачата пред ръководството на партията изглежда сравнително лесна – да успее да активира традиционните си гласоподаватели. Европейската проблематика като че ли все още е твърде далечна за симпатизантите на ДПС и от мотивацията за участие в изборите ще зависи какъв ще бъде броят на евродепутатите, излъчени от тази формация", отбелязва още Тончев.

Според него изключително сложна остава ситуацията относно шансовете на партиите, които имат достатъчна подкрепа (около и над 1%), за да имат претенции да се намесят в борбата за евродепутатско място. При очаквана активност от 40-45% би трябвало всички те да бъдат близо до бариерата за излъчване на евродепутат, но с малко под нея, посочи Тончев.

Според него при очертаващото се отделно явяване на Обединените патриоти гласовете на поддръжниците им ще се разделят почти поравно, с леко преимущество за партията на Волен Сидеров. "Трябва да имаме предвид и факта, че твърдото ядро на атакистите е по-голямо. Очаква се и партията да придобие международна легитимация в патриотичния сектор благодарение на сътрудничеството ѝ с партията на Николай Бареков и да привлече русофилски вот, което повишава шансовете за преодоляване на изборната бариера. За останалите два участника в управлението от малката коалиция ще бъде важно да привлекат нов трети партньор, който да се опита да заеме мястото на Атака", посочва Тончев.

Според него ако структурата на политическите предпочитания не претърпи големи промени в хода на предизборната борба, може да се предположи, че ГЕРБ и БСП ще получат по 6 евродепутатски места, а ДПС – 3 или 4. А борбата за оставащите 1 или 2 места ще се води от всички участници на политическата сцена.

Проучването засегна и въпросът кой според анкетираните е най-активният български евродепутат. Според данните през изминалия мандат най-забележимо се оказа присъствието в Европейския парламент на Сергей Станишев. Също така се откроява активната позиция и на Ангел Джамбазки.

За една трета от хората у нас най-значимо влияние и авторитет в Европа от българските политици има Бойко Борисов. Тази висока оценка премиерът е заслужил благодарение на успешното Европредседателство и на активната външнополитическа позиция през третия му управленски мандат. Според обществеността у нас вече е значителна и тежестта на президента като външнополитически фактор. Сергей Станишев също се откроява като български лидер в международен план. Водачката на опозицията Корнелия Нинова е посочена на 4то място, което показва, че засега нейното политическо присъствие преобладава вътре в страната. Открояват се още имената на Мария Габриел и Екатерина Захариева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
21
 
13
 
! Отговори
Факт! преди 5 години
Мръсните *** искат да върнат руският модел на управление корекоми глад мизерия и за кола да чакаш 60 години.Гнус ме е от тия!
29
10
 
7
 
! Отговори
Кутев преди 5 години
Дрогари този път наистина ще раздаваме Боярищник, ако гласувате. Оригинален.
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Преди предишните избори никое социологическо изследване не включваше партия "Възраждане". На самите избори тя спечели достатъчно гласове, за да получава държавна субсидия. Но недостатъчно, за да влезе в НС. След изборите мнозина читатели на настоящия сайт писаха, че не са били я чували. В здравен сайт Фрамар има пусната анкета сред читатели. Разпределението е съвсем друго. Естествено, проучването е само сред интересуващи се образовани хора.
27
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БКП както винаги в нета ще спечели изборите с 99,98 %.А в реалността ще ги загуби.
26
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
9-ти септемви 1944г. не е по-различен от 10-ти ноември 1989г.
25
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Връща се класовата борба. Политиците върнаха понятията за "политическа класа". Щом има политическа класа, значи има и работническа класа и буржоазна класа, на която днес казват бизнескласа. Политиците сами върнаха класите и борбата между тях. Първи върна класовото общество Петър Стоянов. Той първи заговори за политическа класа.
24
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е те са милионери и милиардери всички в БКП.Комунизъм бла, бла.
23
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БКП са честни частници... И бедни... И честни... Нямат пари за хляб и ядат пасти. А как се издържа на пасти дрогари??? Знаете ли как омръзват тези пасти. А как им се яде хляб... Но няма... и там мислейки за народа затворени в каютата на частната си яхта на Бахамите, в тези отвратителни Бахами, как само страдат за България и за народа. Но не няма я България, няма го народа, този така любим народ. И само яхтата, вълните, морето и слънцето. Това отвратително бахамско слънце...
22
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Разни русофофоби се мислят за антикомунисти. Нищо не казват срещу Китай. Всичко им е китайско, даже клавиатурата, на която пишат русофобски глуппости.
21
3
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 5 години
хаха и кога лилавошведите станаха вишисти.... :)
20
11
 
4
 
! Отговори
Нинов преди 5 години
Дрогари, в този решителен момент е време както на 9-ти септембър (простете, че детето е на Запад и от него прихващам) да фанем пушките и като мъже да тръгнем да завладеем страната. *** вие ше кажете "Нема я "красная армия" да ни пази гърбо". Нищо. Товариш Путин предаде на ЦКП на БКП, такова политбюро, на БСП, такова на раковоството, че ако трябва генерал Решетников лично ша сформира някаква армия или ша прати от Сирия частници. Напред дрогари смело, да пазим нашите долари, такова спестявания...
19
8
 
10
 
! Отговори
Панталей Партизанина преди 5 години
Няма начин Герб да са пред БСП защото Герб не защитават бедните. Само БСП се грижи за тях. Всички хора ще гласуват за БСП защото така те гласуват за честност и състрадателност към бедните. Когато прозвучи думата БСП, хората се усмихват защото знаят че ги чака нещо добро.
18
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
бла бла само да се дразнят хората, разделяй и владей
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да пратим нови хора да станат милионери. Тези ще станат мултимилионери вече.
16
0
 
12
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
какво ме грее мен че герб ще вкара повече депутати кажете ми конкретно
15
7
 
4
 
! Отговори
ЦРУ преди 5 години
ВСИЧКИ се СТРАХУВАТ от ДБ !!! Затова резултата й се дели на 2-3-4 ! А те тръгват със ЛЕТЯЩ СТАРТ - 300 000 + гласа ! А включат ли се и БЗНС + НФСБ - ВЗИМАТ ВЛАСТТА !!! и ПРЕХОДА СВЪРШВА ! Вместо нови магистрали - НОВИ ЗАТВОРИ за крадците на НАРОДА ! .НЯМА ПРОШКА.....НЯМА ДАВНОСТ !!!
14
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
за БСП гласуват малограмотните и пенсионерите, за ГЕРБ-висшистите - направете си сметка кой искате да ни управлява.
13
9
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
И кой ид*ио*т изобщо ще отиде да гласува?
12
12
 
7
 
! Отговори
до 10 преди 5 години
До АнонименНе познавал никой, който да гласува за ГЕРБ. Ами излез от панелката, срещни се с хора бе човек. Питам се, ти изобщо познаваш ли хора ???
11
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ура, пак ще мачкаме червени *** :)))