С Русия или със Запада - вечният спор отново на дневен ред

Проф. Петър Стоянович коментира защо все още има "-фили" и "-фоби"
4 мар 2019 22:45, Анисия Иванова
106

Докато едни приветстваха посещението на руския премиер Дмитрий Медведев у нас, други се възпротивиха, а това отново показа яростното разделение на русофили и русофоби у нас. Историкът проф. Петър Стоянович коментира в студиото на "Денят ON AIR", че това е факт, но също така трябва да осъзнаем, че няма как България да бъде на страната и на едните, и на другите.

"Нашата история, в която винаги сме били освобождавани или завоювани, което е доста неприятно, винаги имаме една вътрешна опозиция за всичко това, което ни се прави отвън. Оттам са филите и фобите", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Бившият министър на културата допълни още, че е много важно къде се разминават вътрешните разбирания на двата лагера в България днес и че никой не е защитил гледната точка, както и какво точно искаме от Русия.

"Искам да чуя тези, които защитават руската карта, да чуя защо. Те нямат аргументация. Тук не става въпрос за социалистическата идея. Всичко останало, което условно наричаме Запад, този Запад, от една страна ЕС, от друга САЩ - е бил избран от нас за нашето ново политическо семейство", посочи проф. Стоянович.

Историкът каза също, че в западния свят има също много противни черти, които не сме длъжни да приемем и няма лошо да кажем ясно, че не приемаме определени политики и практики от тези страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вечният спор....... и нищо подобно Спор няма, има пропаганда и то руслямска....Всички палят джапанките на запад.......интелект, технологии, иновации - от изток само блатна територия, обитателите на която все още спят на печките.....
47
24
 
16
 
! Отговори
Проблемът преди 5 години
Проблемът с русофилите е че, те искат да сме еврофоби. Те следват руската логика която е отричане на собствения ни интерес, невъзможност за лавиране. Когато ни нападнат, като през Първата Световна, се сърдят че се отбраняваме. Когато направим нещо против руския интерес, го приемат лично и различно от начина по който реагират на други държави. С други думи, смятат ни за собственост, както беше писал офицер в писмо от Освободителната война : "каква хубава губерния ще стане от тази земя".
46
9
 
6
 
! Отговори
До Хм преди 5 години
С други думи да гледаме къде са парите и личната изгода а не цивилизационните ценности и култура. Да се въртим като фурнаджийски лопати според статуквото. Ами сега Китай е изплувал и ако се залепиме за него, по твойта логика ще пребъдем. Да ама не!
45
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя пък къде го чукат къде се пука?Празни приказки.Никой не подлага на съмнение европейската ни принадлежност,ние не сме против ЕС или САЩ,нито мразим Русия,хистерията с русомразенето възникна от "психо-десните",както ги наричат бесепарите.Важното е да си отстоим българския интерес,а не всеки да ни натиска надолу и да налага своите интереси и виждания,трябва да има компромис и за нас!Българите имат сантименталности,заради това,че Русия два пъти освободи България и нищо лошо не ни е сторила.
44
11
 
25
 
! Отговори
Хм преди 5 години
Ако Светът беше в вида си отпреди 2000г или дори 2010-та,то сега въобще нямаше да си говорим за Русия и това дали и колко е важна за нас!Но настъпват радикални промени,Западът върви надолу,Изтокът-нагоре,пластовете се разместват и всеки търси по-добро място под Слънцето.Ние също трябва да го търсим,а и намерим,иначе лошо ни се пише!Ако чакаме нашето послушание към Запада да бъде възнаградено-няма да дочакаме!Не казвам,че трябва веднага да ги зарежем,а просто да се оглеждаме за нови възможности!
43
26
 
16
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Русофилите получават пари за предателството си от Москва, с които пари пращат децата си на запад. Чиста проба лицемерие.
42
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Твоите грантове идват от Москва ли? И на там дърпаш. Аз пък на съм избрал Русия. Не ми се пие лосион и не ми се кара москвич.
41
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Страна от 110000 квадратни километра, без ресурси, с простоватичко население без особени дарби, не може да има самостоятелна визия. Не знам ти какви илюзии си правиш.Мирно, тихо, безметежно съществане под крилото на някой голям. Това е най-добрия вариант.
40
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Всичко останало, което условно наричаме Запад, този Запад, от една страна ЕС, от друга САЩ - е бил избран от нас за нашето ново политическо семейство"-----------------Може, може и да е избрано от вас! Затова текъат грантовете от които вземате пари!Аз не съм избирал т.н. запад и сащ. Който си ги е избирам - куфарите, летището и друм...
39
1
 
23
 
! Отговори
Факт преди 5 години
Основната причина за формирането на чуждопоклоннически лагери в България е липсата на каквато и да е визия за развитието и-икономическа и военна национална доктрина,национален идеал,ако щете.Оттам липсата на независима политика и слугинажа на външни сили.БГ се управлява като ТКЗС в ликвидация и никой не вярва,че тая държава има бъдеще.Логично и резултатите са такива,каквито са.
38
2
 
14
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До АнонименМакедония я губим 1913 година,както и Беломорието.И докато загубата на Македония е напълно прежалима,то тая на Беломорието се отразява фатално на България и я обрича на вечна маргиналност!
37
13
 
12
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
искам да чуя тези които защитава руската карта и влияние и защо?нека всеки симпатизант на русия изреди тук всички предимства да бъдем по близо с русия вместо със сегашната ни ориентация към запада,какво е предимството с русия?всичко положително и всяка причина сериозна за която се сетитеслушам ви думата е ваша.убедете ми какво е по добро в русия за нас в количества
36
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Царя му беше много трудно да лавира. Поради сложната международна обстановка.Но успя да ни опази. Той затова си отиде толкова рано. Мисля, че за последните 100 години той беше най-добрия ни дипломат. Но получи много тежко наследство от баща си.
35
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е при Хитлер нали сме имали окупационен корпус в Македония, Гърция и на Тасос даже. Евентуално щяха да са са български при победа на Хитлер. А Румъния също е от загубилите 2СВ. Иначе едва ли щяхме да задържим Добруджа.
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Македония я губим при Фердинанд през 1919-та.
33
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и не мога да ги разбера руснаците какво точно искат от България?
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Малко нещо не си добре с историята.Добруджа си я взимаме още през 1940-та.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цар Борис 3 вече е бил малко умрял като сме си взели Добруджа и сме загубили Македония ама нейсе.
30
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цар Борис го е казал най-добре - `Винаги с Европа, никога против Русия`. Затова и при него след ВСВ България излезе такава каквато си беше даже прибавихме и Южна Добруджа. въпреки, ЧЕ БЯХМЕ НА СТРАНАТА НА ПОБЕДЕНИТЕ.Докато при баща му само губехме.
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Халал да са им и азбуката, и християнството. Със здраве да си ги ползват.