Радев към българите: Бъдете нетърпими към корупцията!

Апартаментгейт не може да се лекува с оставки, заяви президентът
Обновена: 8 апр 2019 23:47 | 8 апр 2019 18:00,
299

Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Президентът призова гражданите да проявяват нетърпимост към всички прояви на корупцията и към бездействието на държавните институции. Той настоя и че има нужда от спешни и енергични мерки за борба с корупцията.

"Апартаментгейт не може да се лекува с оставки. Те може да са достатъчни за партиите, но те не могат да са достатъчни за държавата. Ако българите искат да имат достоен живот, трябва да възпитат политиците да живеят само от заплата, а за да стане това, са необходими безкомпромисни действия за разкриване на корупцията", заяви държавният глава.

По думите му скандалите с апартаментите на властта са само върхът на айсберга.

"В обществото се споделя убеждението, че има множество злоупотреби с публични средства в особено големи размери. Висши политици и магистрати, които са били цял живот на държавна заплата не се срамуват да демонстрират необясним за гражданите лукс. Всичко това - на фона на обидно ниските пенсии и минимална работна заплата. Казвам неслучайно магистрати, защото битката с корупцията не може да се води с проядена съдебна система", каза още Радев.

Още по темата

Според него тази криза с доверието може да се преодолее само с енергични мерки на съответните оторизирани органи, които да започнат да изпреварват медийните публикации и да започат да осъществяват реално прилагане на закона спрямо провинилите се.

"Призовах всички участници в КСНС да се вземат адекватни и решителни мерки, за да покажат, че има държавност и че всеки един, независимо каква позиция заема в държавата - премиер, министри, магистрати, да носи еднаква отговорност", каза още президентът.

Държавният глава посочи и че участниците в съвета са имали разминавания по въпросите какви са измеренията на корупцията във висшите публични дължности, както и по въпроса с ефективността на Антикорупционната комисия. Той отново критикува и приетия в края на 2017 г. антикорупционен закон.

"Изразих ясно своите резерви към залаганата в този закон неефективност. Предложих ясни принципи и механизми за реално противодействие на корупцията, които бяха отхвърлени от управляващото мнозинство, което наложи един беззъб закон. Неговият крах по отношение на висши публични длъжности се наблюдава днес", отсече Румен Радев.

Той припомни, че е предупредил и политическите партии, че трябва сами да се чистят от корумпирани и некомпетентни кадри

"Това не се случи. Напротив, институциите продължаваха да неглижират проблемите с корупцията. Когато избухна "Апартаментгейт", вместо те да се задействат активно и да вървят преди медийните публикации, те продължиха да мълчат", настоя президентът.

Той поясни, че е отменил поканата си и към зам.-шефа на КНКОНПИ да присъства на КСНС, тъй като са излезли и за него информации за нарушения като тези на шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

"Докладът, който изисках от КПКОНПИ разкрива неефективността според мен на тази комисия по отношение на висши публични длъжности в този състав", отсече Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
206
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БСП като почнат да говорят за борба с корупция, приватизация и шуробаджанащина и ми се драйфа. Тия схеми те са ги измислили всичките, само да се върнат на власт на Герб далаверите ще ви се видят като детски игрички...
205
16
 
19
 
! Отговори
Ура !!! преди 5 години
Герб и СДС обединени за изборите ще нанесат поредната този път най-тежка загуба на Бсп на изборите. Следва оставка на ***(Голямата лъжа) като председател на Бсп и вероятно окончателното затриване на Бсп като партия...
204
9
 
11
 
! Отговори
4040 преди 5 години
Как да изразим нетърпимоста си, като на никой не му пука, няма осъдени, апартаменти разни си купуват , милионерчета не грамотни ,а ние сме най - обикновени сиромаси. НАРОДЕН СЪД ТРЯБВА
203
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
останаха 47 дена до края на герберасткото робство.Българи,излезте да гласувате и завинаги да прогоним тази ***, върнала развитието на страната ни десетилетия назад...в името на загиналите ни от глад и болести родители,в името на бъдещето на нашите деца.Излезте и гласувайте против тази алчна и цинична шайка,мислеща се за вечна и недосегаема,при това и супернагла като Цветанов.Да ги смачкаме като въшки,да ги стъпчем като ***,да ги отсвирим ,както Радев отствири Цачева на президентските избори..
202
8
 
21
 
! Отговори
В ККЮПА преди 5 години
ТОЙ СЪЩО БЕШЕ УРЕДИЛ ЛЮБОВНИЦАТА НА 2 ЗАПЛАТИСМЪРДИ ОТ ВСЕЕКЪДЕ
201
14
 
18
 
! Отговори
Радеевич преди 5 години
Радев ти си протеже на руските служби, от това по куромпирано няма!
200
6
 
25
 
! Отговори
Червените милионери преди 5 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на БСП Пловдив; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на БСП Варна; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;В.Лечева-милионер, Г.Кадиев-милионер и още много червени милионери откраднали милиарди от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
199
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***, не се напрягай толкова бе, политиката не е за теб работа. Прави си лицеви опори, води си Деса на шопинг и си свиркай. Останаха ти още 2-3 годинки президентстване - каквото с тебе, такова и без тебе!
198
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов изгони ли Цветанов-нее...остави го на службичка...народът ще изхвърли ли Борисов от политическата сцена....даа,защото такива като Боко и Цецо си напълниха джобовете с привилегии,а обикновените хора духат супата...затова и ще ви издухат на 26май
197
4
 
2
 
! Отговори
До 174 преди 5 години
Обаче Чавушоглу хвърли новината за турската намеса. Щом проблемът е в Захариева, искам запис на разговора и с Чавушоглу. Захариева има право да разговаря с който си иска свой чуждестранен колега. не е въпросът защо е говорила с Чавушоглу, а какво са нси казали и дали тогава е станала намесата в нашия закон. Чавушоглу е длъжен да ни отговори с доказателства, в противен случай ще смятам Турция за враждебна нам държава. Страх те е от Турция.
196
9
 
21
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 5 години
Другарю Радев, дай личен пример като проявиш нетърпимост към съветника си Копринков ... Когато бяха повдигнати обвиненията към Милиончева, ти обвини съдебната система в преднамереност и политически поръчки, докога ще припяваш на втори глас рефрените на Импексова ... ???
195
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашият президент е в много по-добра спортна форма от вашия Борисов и можем да се гордеем с това...а вие трябва да се срамувате от Борисов,защото откакто влезе във властта се е охранил като свинка...поне да сваля мацки като Тръмп,а той и това не е умее
194
7
 
12
 
! Отговори
ГУРЛЬО ПАРТИЕЦА..... преди 5 години
Тук вони на комунизъм
193
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ТЕЗИ "ХУБАВЦИ" ТУК ,ПОДЧИНЕНИ НА ЦВЕТАНОВ ЯВНО КАТО СВОЯ ВОДАЧ НЕ ОСЪЗНАВАТ ,ЧЕ КОЛКОТО ПОВЕЧЕ ПРО-СТО-ТИИ ГОВОРЯТ И ПИШАТ,ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ХОРАТА СЕ ОТВРАЩАВАТ ОТ ТЯХ...
192
0
 
4
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ПЕСЕНТА Е БЪЛГАРСКА : " БОНДЖОРНО КАРО МАФИОЗО... ОТ БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ ПРИВЕТ ... -У НАС ТОВА Е .... -У ВАС Е ПРОЗА " !?!?!?
191
7
 
8
 
! Отговори
Джунката преди 5 години
За пръв път пРезидент да не прави нищо за народа си.
190
7
 
10
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
До Джонкататоя освен да слуша жена си и да плямпа кво му напише корнела, кво точно друго е направил, освен че отвори държавен щат за 2000 команяса дето неможаха да намерят място у бфс и по медиите за тех? де да ми припомниш, че аз само се сещам за боко и мутрите дето вадеха хора от преспите с джипките, а бойният пилот със стаж седеше на жежко на позитано 20 и уеше "тва така се не праи, това е демагогия".
189
0
 
4
 
! Отговори
Народна Просвета преди 5 години
робе, пак ли си сам на амбразурата? ;**
188
8
 
9
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
Радев към българите: Бъдете нетърпими към корупцията Така, както баща ми е нетърпим към инвалидна количка на кръговото, или жена ми към пътна полиция, докато слуша сръбете.
187
9
 
14
 
! Отговори
Джонката преди 5 години
За първи път президент на България да прави нещо за народа.